Război în Ucraina, ziua 142. Ucrainenii au primit primele sisteme de rachete de lansare multiplă trimise de Occident

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat Moscova pentru atacurile cu rachete în orașul central Vinița, calificându-le drept un "act de terorism".

m270
Twitter/@oleksiireznikov

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

15-07-2022 22:22

Rachetele lansate de forțele ucrainene au distrus peste 30 de centre de logistică ale Rusiei în ultimele săptămâni și au redus semnificativ capacitatea de atac a inamicului, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.

15-07-2022 19:52

Iranul asigură Ucraina că nu va vinde drone Rusiei

Ministrul iranian de externe a asigurat vineri Ucraina că ţara sa nu intenţionează să vândă drone Rusiei, după ce consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat luni că Iranul va livra către Rusia "sute de drone", relatează agenţia DPA.

''Afirmaţiile americane în această privinţă sunt nefondate şi mai mult un act de propagandă făcut înaintea vizitei preşedintelui (Joe) Biden'' în Israel, i-a transmis ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian omologului său ucrainean Dmitro Kuleba.

15-07-2022 19:44

Primul sistem M270 de lansare multiplă de rachete a ajuns în Ucraina, a transmis ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

15-07-2022 19:00

Aproape 400 de japonezi, sancționați de Rusia

Rusia a sancționat 384 de parlamentari japonezi. Aceștia nu mai au voie să intre pe teritoriul țării după ce Japonia a impus sancțiuni asupra unor oficiali ruși.

15-07-2022 18:54

Femeia din Vinița a cărei fiică în vârstă de 4 ani a murit în urma atacului rușilor încă nu știe că fata ei nu mai este în viață.

Doctorii nu îi pot spune Irinei, aflată într-o stare gravă, că fata ei de patru ani, Liza, a murit deoarece vestea îi poate afecta starea de sănătate.

15-07-2022 18:48

Persoanele decedate de la Vinița sunt identificate cu ajutorul ADN-ului rudelor

Rudele oamenilor dispăruți în urma atacului de joi din Vinița oferă mostre de ADN pentru a ajuta oficialii să identifice persoanele decedate, potrivit unui șef de poliție ucrainean.

„14 rude ale unor persoane dispărute și-au oferit mostrele biologice”, a spus Ihor Klymenko, șeful Poliției Naționale a Ucrainei, într-o postare pe Facebook.

„Specialiștii noștri au făcut deja peste 200 de comparații ale profilurilor de ADN selectate. 12 din cele 19 persoane identificate au fost recunoscute cu ajutorul tehnologiei de identificare prin ADN”, a spus acesta.

Opt persoane încă sunt dispărute.

Klymenko a oferit, de asemenea, detalii despre trei copii care au fost uciși în atac - o fetiță de 4 ani, a cărei mamă este în spital, și doi băieți cu vârste de 7, respectiv 8 ani.

„Unul dintre băieți era examinat la centrul medical în timpul atacului. A murit alături de mama sa. Celălalt își aștepta unchiul într-o parcare de mașini”, a mai spus șeful poliției.

15-07-2022 18:42

Patru persoane rănite în Nikolaev în urma atacurilor cu rachete

Operațiunile de salvare continuă în orașul Nikolaev după ce patru oameni au fost răniți în atacurile cu rachete de vineri dimineață, potrivit șefei consiliului regional din oraș, Hanna Zamazeieva.

Cel puțin 10 rachete au lovit două universități și clădiri rezidențiale.

Toate persoanele rănite au fost duse la spital pentru a primi îngrijiri.

15-07-2022 18:34

Cetăţenii ruşi şi belaruşi şi-ar putea pierde dreptul de a deţine arme în Estonia

Cetăţenii ruşi şi belaruşi care trăiesc în Estonia vor avea în curând interdicţie de a deţine arme, în conformitate cu termenii unui acord de coaliţie care urmează a fi semnat de partidele care vor forma noul guvern, informează DPA, citată de Agerpres.

"Permisele de portarmă pentru cetăţenii Federaţiei Ruse şi Belarus vor fi declarate nevalabile şi nu vor mai fi emise altele", potrivit unei informaţii difuzate de media estoniene vineri.

Lauris Läänemets, care urmează să fie noul ministru de interne, a confirmat această intenţie. Totuşi, ar putea trece mai multe luni ca schimbarea să aibă efect, întrucât sunt necesare modificări legislative.


15-07-2022 17:01

Britanicul Paul Urey, capturat de separatiștii ruși din Ucraina, a murit în timpul detenției, scrie BBC.

15-07-2022 15:38

Ministerul rus al Apărării anunţă vineri că un ”document final” urmează să fie gata ”foarte curând”, în vederea permiterii exportului cerealelor din Ucraina, în urma unor negocieri, în această săptămână, între Moscova, Kiev, Ankara şi ONU.

15-07-2022 15:11

Bakhmut Următorul obiectiv al Rusiei după Siversk, susțin britanicii

Forțele rusești continuă să avanseze încet spre vest din orașul Lisichansk din regiunea Luhansk către Siversk din Donețk, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Rușii au folosit "bombardamente și asalturi de sondare" pentru a ajuta avansarea și a deschide o cale spre orașele Sloviansk și Kramatorsk, a declarat ministerul în ultima sa informare.

Apărarea britanică a mai spus că afirmațiile rușilor și ale separatiștilor pro-ruși potrivit cărora forțele lor au intrat la periferia orașului Siversk nu au fost coroborate, dar Bakhmut va fi probabil următorul obiectiv după ce Siversk va fi securizat, notează Al Jazeera.

15-07-2022 14:32

Coreea de Nord: Kievul nu are dreptul să discute despre suveranitate

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat, vineri, că Ucraina nu are dreptul de a discuta probleme de suveranitate, deoarece a aderat în trecut la "politica ostilă nedreaptă și ilegală a Statelor Unite".

Vestea vine în urma unei evoluții recente a situației din Ucraina, deoarece Phenian a decis anterior să recunoască independența Republicilor Populare Luhansk și Donețk, ceea ce a fost considerat de Kiev drept un "act neprietenesc", ceea ce a dus la o întrerupere completă a legăturilor cu Coreea de Nord, după cum a declarat Ministerul ucrainean de Externe, informează Baha.com.

15-07-2022 14:08

Un cetățean britanic, capturat de separatiștii din Donețk, a murit în detenție

Un lucrător umanitar britanic, Paul Urey, a murit în captivitate în Republica Populară Donețk, anunță agenția de presă de stat rusească TASS, citată de Baha.com.

Urey a fost acuzat că este mercenar și a fost reținut de separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei, în autoproclamata Republică Populară Donețk.

De asemenea, s-a raportat că lucrătorul umanitar a murit din cauza unei boli cronice, după ce a avut diabet, probleme respiratorii, renale și cardiovasculare.

15-07-2022 13:35

Rusia a lansat 17.300 de atacuri asupra unor obiective civile şi 300 asupra unora militare

Rusia a lansat peste 17.300 de atacuri împotriva unor ţinte civile şi doar aproximativ 300 împotriva unor obiective militare în cele aproape cinci luni de la declanşarea invaziei în Ucraina, a declarat, vineri, ministrul adjunct de Interne ucrainean Egheni Ienin, citat de EFE şi Ukrinform, potrivit Agerpres.

''În ultimul timp, am văzut atacuri îndreptate tocmai împotriva unor obiective civile. Am cerut în mod special un raport de sinteză despre câte rachete ruseşti au lovit ţinte militare şi câte ţinte civile. Pentru comparaţie, de la începutul agresiunii pe scară largă au avut loc 17.314 de atacuri asupra unor obiective civile şi puţin peste 300 asupra unor obiective militare", a precizat Ienin.

În declaraţii pentru televiziunea ucraineană, citate de agenţia de presă Ukrinform, Evgheni Ienin şi-a exprimat convingerea că numai cei care intenţionează să-i "anihileze pe ucraineni" luptă în acest fel, subliniind că soldaţii ruşi au mâinile pătate de sângele civililor.

15-07-2022 13:25

Clădirea bombardată în orașul ucrainean Vinița era o țintă militară, susține Kremlinul

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul cu rachete de croazieră de joi din Vinița a fost îndreptat împotriva unei clădiri în care oficiali de rang înalt din cadrul forțelor armate ucrainene se întâlneau cu furnizori străini de arme.

"Pe 14 iulie, rachete de croazieră Kalibr au fost lansate asupra Casei ofițerilor din Vinița. Facilitatea găzduia o conferință a comandamentului forțelor armate ucrainene cu reprezentanți ai furnizorilor străini de arme... Atacul a dus la eliminarea participanților", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Ucraina a negat că vreo țintă militară a fost lovită, afirmând că atacul a ucis cel puțin 23 de persoane și a lovit un centru cultural folosit de veteranii pensionați, notează Al Jazeera.

15-07-2022 13:11

Unsprezece cadavre, inclusiv copii, încă nu au fost identificate după atacul din Vinița

Unsprezece cadavre, printre care doi copii, nu au fost încă identificate după atacul de la Vinița. De asemenea, Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, a declarat pentru Sky News că "peste 70 de persoane sunt încă în spital" și "18 persoane sunt dispărute, iar operațiunea de salvare continuă", informează The Guardian.

15-07-2022 12:33

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite: Regimul Putin nu are ce căuta în G20

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, a transmis că "regimul președintelui rus Vladimir Putin nu are ce căuta la G20".

Yellen a scris că "le-a spus clar reprezentanților Rusiei că SUA rămâne de neclintit în condamnarea războiului lui Putin și a atrocităților comise de forțele sale" după ultima reuniune G20 din Indonezia.

Secretarul Trezoreriei a mai adăugat că acțiunile Moscovei au dat înapoi eforturile grupului "de a se reface împreună, de a se reface mai puternic" și a reiterat că comunitatea globală trebuie să tragă Rusia la răspundere pentru "consecințele economice și umanitare globale ale războiului", notează Baha.com.

15-07-2022 10:42

Peste zece explozii puternice la Nikolaev. Două mari universităţi, lovite de rachete ruseşti

Peste zece explozii puternice s-au auzit vineri dimineaţă la Nikolaev (în sudul Ucrainei), a anunţat primarul oraşului Oleksandr Senkevici pe contul său Telegram, potrivit Ukrinform şi Unian.

''Alerta aeriană continuă! Nu ieşiţi din case şi adăposturi! Toate informaţiile importante vi le voi comunica mai încolo!'', le-a transmis edilul locuitorilor din Nikolaev, care a fost supus unui bombardament de amploare şi cu o zi în urmă.

Alerta aeriană a fost anunţat la ora locală 07:47, notează Ukrinform.

La scurt timp, primarul a venit cu un nou mesaj, indicând că pe teren acţionează echipe de intervenţie şi de salvare. Pe moment se ştie doar de doi răniţi, a mai spus el, adăugând că bilanţul victimelor se va actualiza pe măsura înlăturării dărâmăturilor.

''De data aceasta, raşistî (aşa cum îi numesc ucrainenii pe ruşi) au lovit Nikolaev dimineaţa, în jurul orei 07:50, ştiind bine că în acest moment sunt deja mulţi oameni pe străzi. Adevăraţi terorişti!'', a scris el pe contul său de Telegram.

Şeful administraţiei militare (ucrainene) a regiunii Nikolaev, Vitali Kim, a publicat ulterior o înregistrare video cu momentul în care o rachetă inamică loveşte una dintre universităţile din Nikolaev.

''Astăzi, statul terorist Rusia a atacat două mari universităţi din Nikolaev. Cel puţin zece rachete au fost lansate. Acum ne atacă şi educaţia. Lansez un apel către universităţile din întreaga lume democratică să declare Rusia ceea ce este cu adevărat - un (stat) terorist!'', subliniază Vitali Kim în postarea sa pe Twitter.

Potrivit armatei ucrainene, numai în Marea Neagră, Rusia dispune de un arsenal de 32 de rachete de croazieră Kalibr amplasate pe nave ale marinei ruse cu baza în Sevastopol (în peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014).

15-07-2022 10:00

SUA, pregătite să trimită procurori pentru investigarea crimelor de război din Ucraina

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a anunțat că SUA formează un grup de procurori pentru a investiga crimele de război pe teren în Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

15-07-2022 09:30

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a transmis că știe cum ar putea fi „rezolvat” războiul dintre Rusia și Ucraina. Liderul din „Țara Cafelei” va discuta, săptămâna viitoare, cu Volodimir Zelenski, șeful statului ucrainean.

15-07-2022 09:13

Rușii au atacat Viniția cu rachete Kalibr, lansate de pe un submarin din Marea Neagră

Bombardamentul a făcut prăpăd în centrul orașului Vinița, din centrul Ucrainei, care are o populație de 350.000 de locuitori. Rachetele rusești au lovit în parcarea aflata in fața unui bloc de birouri, cu 9 etaje, dar exploziile au afectat grav și clădiri rezidențiale din zonă.

Potrivit președinței ucrainene, rușii au atacat cu rachete de croazieră Kalibr, lansate de pe un submarin din Marea Neagră.

15-07-2022 08:53

Rușii au bombardat din nou regiunea Harkov

Trupele Kremlinului au lansat un atac aerian asupra orașului Harkov, în cursul nopții, în urma căruia două unități de învățământ au fost distruse, potrivit serviciului de urgență de stat.

Una dintre rachete a lovit curtea unei școli și a avariat o parte a clădirii.

De asemenea, au avut loc bombardamente în întreaga regiune mai largă a Harkovului, a precizat serviciul.

Două incendii au trebuit să fie stinse în orașul Chuhuiv, dintre care unul a fost într-o zonă rezidențială. Serviciul de urgență a declarat că nu au existat victime, informează Al Jazeera.

15-07-2022 08:38

Numărul morţilor în urma atacului cu rachete de la Viniţa a crescut la 23

Numărul morţilor în atacul cu rachete, care a avut loc, joi, în centrul oraşului Viniţa, a crescut la 23, a declarat, vineri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Regionale Militare de Stat din Viniţa, Svetlana Lisinova.

Potrivit sursei citate, printre persoanele decedate se află şi trei copii.

Numărul total al persoanelor care au necesitat îngrijiri medicale în urma exploziei celor două bombe lansate de armata rusă este de 183.

Vineri dimineaţă, în spitalele din Viniţa erau internate 73 de persoane, iar printre acestea se află şi trei copii. De asemenea, 18 persoane erau date dispărute.


15-07-2022 08:14

ONU şi UE condamnă atacurile ruseşti din centrul Ucrainei

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat "consternat" şi Uniunea Europeană a denunţat joi noi "atrocităţi" după ce atacurile ruseşti asupra oraşului Viniţa, centrul Ucrainei, au provocat moartea a cel puţin 23 de persoane, un "act terorist deschis" pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, citată de Agerpres.

În Viniţa, un oraş aflat foarte departe de zona de conflict, la vest de capitala Kiev, imaginile difuzate de Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă au arătat zeci de caroserii de maşini carbonizate şi o clădire de aproximativ zece etaje devastată de explozie şi incendiul care a urmat.

Salvatorii ucraineni au anunţat joi seară 23 de morţi, 29 dispăruţi, 71 de persoane spitalizate şi peste 100 de răniţi trataţi la faţa locului.

15-07-2022 07:53

Canada: Tehnocrații ruși sunt responsabili de crime de război

Ministrul canadian de Finanțe le-a spus oficialilor ruși prezenți la reuniunea G20 că îi consideră personal responsabili pentru "crimele de război" comise în timpul războiului Rusiei din Ucraina, a declarat un oficial occidental pentru Reuters.

Chrystia Freeland s-a adresat direct delegației ruse care participă la reuniunea din Bali, spunându-le: "Nu doar generalii comit crime de război, ci și tehnocrații economici care permit ca războiul să aibă loc și să continue", a declarat oficialul.

Freeland, ai cărei bunici materni s-au născut în Ucraina, a declarat la sesiunea de deschidere a G20 că războiul este "cea mai mare amenințare la adresa economiei globale în acest moment", a precizat oficialul, notează Al Jazeera.

15-07-2022 07:28

Trupele ucrainene au bombardat Yasynuvata

Forțele ucrainene au deschis focul asupra localității Yasynuvata din Republica Populară Donețk cu artilerie de calibru 122 mm, au anunțat liderii pro-ruși, conform Baha.com.

15-07-2022 07:22

Zelenski condamnă atacul rusesc din Vinița: „Un act deschis de terorism”

Mai multe rachete rusești au lovit, joi, orașul Vinița, din centrul Ucrainei, ucigând peste 20 de persoane și rănind alte aproximativ 90, au declarat autoritățile ucrainene. Alte aproape 40 de persoane au fost date dispărute.

Președintele Ucrainei a calificat atacul din Vinița, departe de liniile de front, drept "un act deschis de terorism" asupra populației civile a țării, în zone fără valoare militară, potrivit Euronews.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Secretar general ONU: Într-o lume întunecată de o criză globală, astăzi avem în sfârșit o rază de speranță
Secretar general ONU: Într-o lume întunecată de o criză globală, astăzi avem în sfârșit o rază de speranță

Delegațiile Rusiei, Ucrainei și Turciei par să fi făcut progrese în negocierile despre reluarea exporturilor ucrainene de grâu pe Marea Neagră.  

Vladimir Putin a semnat o lege ce prevede pedepse grele pentru instigare la acţiuni împotriva securităţii Rusiei
Vladimir Putin a semnat o lege ce prevede pedepse grele pentru instigare la acţiuni împotriva securităţii Rusiei

Vladimir Putin a semnat o lege care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru instigare la acţiuni împotriva securităţii Rusiei, într-un moment în care Moscova reprimă toate vocile ce se opun ofensivei sale militare în Ucraina, informează joi AFP.

 

Rusia critică SUA și Marea Britanie pentru instruirea forțelor armate ale Ucrainei
Rusia critică SUA și Marea Britanie pentru instruirea forțelor armate ale Ucrainei

Ministerul rus de Externe a criticat SUA şi Marea Britanie joi pentru ajutorul acordat Ucrainei în instruirea forţelor armate ale acesteia.

Secretar general ONU: Într-o lume întunecată de o criză globală, astăzi avem în sfârșit o rază de speranță
Secretar general ONU: Într-o lume întunecată de o criză globală, astăzi avem în sfârșit o rază de speranță

Delegațiile Rusiei, Ucrainei și Turciei par să fi făcut progrese în negocierile despre reluarea exporturilor ucrainene de grâu pe Marea Neagră.  

Vladimir Putin a semnat o lege ce prevede pedepse grele pentru instigare la acţiuni împotriva securităţii Rusiei
Vladimir Putin a semnat o lege ce prevede pedepse grele pentru instigare la acţiuni împotriva securităţii Rusiei

Vladimir Putin a semnat o lege care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru instigare la acţiuni împotriva securităţii Rusiei, într-un moment în care Moscova reprimă toate vocile ce se opun ofensivei sale militare în Ucraina, informează joi AFP.

 

Rusia critică SUA și Marea Britanie pentru instruirea forțelor armate ale Ucrainei
Rusia critică SUA și Marea Britanie pentru instruirea forțelor armate ale Ucrainei

Ministerul rus de Externe a criticat SUA şi Marea Britanie joi pentru ajutorul acordat Ucrainei în instruirea forţelor armate ale acesteia.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.