Radio Europa Liberă: În Rusia, începe o nouă campanie de recrutare, cifra țintă fiind de 400.000 de soldați profesioniști

×
Codul embed a fost copiat

În februarie, când s-au dat cele mai crâncene lupte între ruși și ucraineni, în zona Bahmut, iar Moscova a pierdut mii de soldați și echipamente vitale, Rusia și-a extins controlul în Ucraina, doar cu 0,039% din teritoriul acesteia.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a cerut, miercuri, forţelor de ordine, să înăsprească represiunea împotriva extremiștilor, care încearcă să "destabilizeze" Rusia. În viziunea Kremlinului, extremiști sunt de-a valma: jihadiștii, martorii lui Iehova, opozanții politici, și militanții pro-Ucraina.

De asemenea, tot mai mulți funcționari publici, și persoane apropiate puterii ruse, au interdicție de a călători în străinătate. Pentru că nu cumva să dezerteze, au fost obligaţi, să-și predea pașapoartele.

În Bahmut, au loc lupte crâncene în tranșee, unde militarii ruși și ucraineni sunt, uneori, la câțiva metri distanță unii de ceilalți. Kievul a lansat câteva contraofensive limitate, pentru a-i împiedica pe inamici să încercuiască orașul complet. În Bahmut este disputata fiecare casă, cu pierderi teribile pentru ambele tabere.

Între timp, unităţi din toată Ucraina sunt trimise să întărească frontul.

Citește și
Zelenski - Biden - 19
Politico: Au apărut „mici fisuri" în relația dintre SUA și Ucraina
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Soldat: “E foarte dificil. Ne trebuie de toate. Deocamdată, rezistăm dar e tot mai greu. alt soldat. Aş zice că şansele să câştigăm în Bahmut sunt de 70-30 în favoarea noastră. Ruşii au mult mai mulţi soldaţi, dar suferă pierderi mai mari ca noi.”

Volodomir Zelenski: Am avut o întâlnire la sediului Comandamentului Suprem. Am primit rapoarte ale Comitetului Central, ale seviciilor de informații, ale comandanților de direcții. Accentul principal rămâne pe Khortițiia și Bahmut. Există o poziție clară a întregului Stavka (Cartierul General al Armatei): să întărească această direcție, să distrugă pe cât posibil invadatorul."

Sosirea voluntarilor care aduc provizii este primită cu mare bucurie de militari.

Putin, într-un simulator de zbor

Aflat în vizită la o fabrică de elicoptere militare din Siberia, Vladimir Puţin şi-a încercat mâna într-un simulator de zbor. În acelaşi timp, şi ministrul rus al Apărării se afla într-o fabrică de armament. Deloc întâmplător. Moscova are probleme grave cu muniția, spune un jurnalist rus care a vizitat de curând frontul din Ucraina.

Rus: “(Lipsa muniției) nu e doar problema grupării Wagner. E o problemă pe tot frontul. Toată lumea are nevoie, nu există muniție, înțelegeți? Nu există!”

Radio Europa Liberă: În Rusia, începe o nouă campanie de recrutare, cifra țintă fiind de 400.000 de soldați

Ministerul Industriei a pregătit o listă de competențe ce le pot aduce rușilor scutire de la serviciul militar. Cu alte cuvinte, în vederea unui război prelungit, Moscova prefera să aibă lucrători specializați în fabricile de armament, în detrimentul personalului militar calificat pentru front. Nevoia de "carne de tun" a ruşilor este însă masivă. Potrivit postului de Radio Europa Liberă, în Rusia începe o nouă campanie de recrutare de soldați contractuali în armată, cifra ținta fiind de 400.000.

Ziarul britanic The Independent relatează că Puţin ar fi ajuns să recruteze şi din penitenciarele pentru femei. În același timp, serviciile britanice de informații dau de înțeles că mercenarii Wagner umbla prin centre sportive şi licee din Moscova cu aşa-zise prelegeri despre... alegerea carierei. Imagini brutale vin şi din şcolile din Crimeea, unde copii de gimnaziu sunt învăţaţi să manevreze arme şi măşti de gaze şi fac instrucţie militară.

UE, 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova

În altă ordine de idei, Uniunea Europeană anunţa alocarea a încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova. Cea mai mare parte a acestui ajutor va fi cheltuită pentru achiziţionarea unui "radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune" pentru a ajuta Chișinăul să-şi controleze spaţiul aerian.

Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi vehicule de tip pick-up, motostivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare, precum şi hardware şi software anti-hacking. Duminică, poliţia de la Chişinău a anunţat dejucarea unui plan rusesc de destabilizare a ţării prin proteste şi alte provocări.

În acest context, un consorţiu internaţional de publicaţii independente a obinut un document confidențial, scurs de la Kremlin, care dezvăluie strategia realizată în 2021 de Federația Rusă pentru a prelua controlul total asupra Republicii Moldova până în 2030. Strategia a fost făcută de Statul Major al armatei ruse şi de serviciile speciale FSB, SVR și GRU. Printre măsurile prevăzute se numără: lărgirea bazei electorale a forțelor politice pro-ruse din Republica Moldova, crearea unor grupuri stabile de influență în mediul elitelor politice și economice moldovenești şi menţinerea dependenţei de gazele ruseşti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Rusia trimite femei în zona de conflict din Ucraina. În paralel, Putin încearcă să compenseze pierderile grele de pe front
Rusia trimite femei în zona de conflict din Ucraina. În paralel, Putin încearcă să compenseze pierderile grele de pe front

Rusia trimite în premieră femei prizoniere în zona de război din Ucraina, în timp ce Vladimir Putin încearcă să compenseze pierderile grele suferite recent pe front.  

Politico: Au apărut „mici fisuri
Politico: Au apărut „mici fisuri" în relația dintre SUA și Ucraina

După mai bine de un an de la invazia Rusiei din Ucraina apar diferențe tot mai mari între Washington și Kiev în ceea ce privește obiectivele de război, scrie Politico.  

Ruşii suspectaţi de crime de război în Ucraina vor fi judecați. Mandate de arestare vor fi emise pentru mai multe persoane
Ruşii suspectaţi de crime de război în Ucraina vor fi judecați. Mandate de arestare vor fi emise pentru mai multe persoane

Curtea Penală Internaţională (CPI) vrea să-i aducă în faţa justiţiei pe ruşii care au comis crime de război în Ucraina şi urmează să emită mandate de arestare pe numele mai multor persoane.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.