De la "distrugătoarea de căsnicii", la regina consoartă: reabilitarea Camillei (The Guardian)

camilla, regele charles
AFP

După moartea reginei Elisabeta a II-a, Charles a devenit noul rege al Regatului Unit al Marii Britanii, iar soția sa, Camilla, a primit un nou titlu, la 25 de ani după ce a fost denigrată pe scară largă.

Șoția regelui Charles al III-lea a primit un nou titlul de această dată, acela de regină consoartă, un termen folosit pentru soția monarhului.

Cotidianul The Guardian i-au făcut un portret destul de dur Camillei, Ducesa de Cornwall. Atitudinile sociale ale Camillei s-au schimbat brusc în cei aproximativ 25 de ani de când a ieșit din umbra Dianei, Prințesa de Wales, ca ceea ce aceasta din urmă a descris ca fiind a treia persoană din căsnicia sa în timpul celebrului interviului Panorama, realizat de BBC, în 1995.

Dacă atitudinile regale ar fi evoluat mai devreme, în urmă cu 50 de ani, când Charles a curtat-o pentru prima dată, și ar fi acceptat posibilitatea ca moștenitorul tronului să se căsătorească cu o femeie de rând în loc de o prințesă sau un membru al aristocrației - așa cum a reușit în cele din urmă să facă fiul său William - atunci lucrurile ar fi putut fi mult mai puțin tulburi pentru familia regală.

Străbunica ei, amanta regelui Edward al VII-lea

Nu că ea, Camilla Rosemary Shand, așa cum s-a născut, ar fi deosebit de comună. Mama ei, Rosalind, era fiica celui de-al treilea baron Ashcombe, iar tatăl ei, Bruce, era un fost maior care devenise un comerciant de vinuri de lux după ce părăsise armata. Una dintre străbunicile Camillei a fost Alice Keppel, amanta lui Edward al VII-lea, rege al Regatului Unit, susține sursa citată.

Citește și
charles camilla
„Camilla să fie desemnată regină consoartă”. Reacția Prințului Charles după anunțul Reginei Elisabeta
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Camilla și fratele și sora ei mai mici au crescut în East Sussex și în centrul Londrei, copii ai privilegiilor și ai bogăției. În cuvintele biografului regal Gyles Brandreth: "Familia Shands aparținea, fără îndoială, clasei superioare, avea poziție... își deschideau grădina pentru sărbătoarea de vară a Asociației locale a Partidului Conservator. Destul spus".

A avut o educație privată - un nivel O-level, nu o universitate - și a mers la o școală elvețiană de finisare, finalizând cu un curs de franceză la Paris. A fost amuzantă și s-a distrat. A fost concediată de la un loc de muncă pentru că a venit târziu după o petrecere, lucrând ca recepționeră la firma de decorațiuni de modă Sibyl, Colefax and Fowler din Mayfair.

În 1965, a devenit una dintre tinerele bogate care se perindau în cercuri sociale similare cu Charles, care era cu 18 luni mai tânăr decât ea. Aveau interese comune, iar el se pare că era îndrăgostit. Au avut o relație ascunsă, surprinsă ocazional de presă în timpul unor întâlniri clandestine la meciurile de polo.

La început, Charles a ezitat în relația cu Camilla

Dar, cumva, Charles a ezitat. A plecat în serviciul naval. "Se potriveau perfect, știm asta acum, dar nu a fost posibil", a spus Patricia Knatchbull, verișoara lui Charles.

Camilla nu se afla cu siguranță pe nicio listă de soții eligibile în timp ce Charles căuta în mod atroce în public o mireasă. Probabil obosită să aștepte, a plecat și s-a căsătorit cu Andrew Parker-Bowles, un ofițer al Gărzii în Blues and Royals, într-o nuntă mondenă în 1973. Căsătoria le-a adus doi copii, Tom și Laura, dar s-a încheiat cu un divorț în 1994.

Între timp, căsătoria de poveste a lui Charles cu Diana Spencer, membră a uneia dintre cele mai vechi familii aristocratice din Anglia, se clătina și ea, mai întâi în privat și apoi din ce în ce mai mult în public. Cuplul avea puține interese comune, Charles era cu 13 ani mai în vârstă decât soția sa, iar cei doi abia se cunoșteau înainte de nunta lor de poveste. Charles era gelos pe popularitatea Dianei, iar ea îl găsea distant și lipsit de afecțiune. Ea a ajuns să o învinovățească din ce în ce mai mult pe Camilla pentru înstrăinarea lor tot mai mare, iar Charles a recunoscut că a comis adulter.

Charles și Camilla s-au reîntâlnit ca iubiți în 1980, cu un an înainte de nunta lui cu Diana, au reluat din nou relația la mijlocul anilor '80, iar în 1992 aventura lor a devenit publică odată cu publicarea așa-numitelor casete Camillagate, conversații intime înregistrate în secret între ei. Charles a refuzat să pună capăt relației, iar la mijlocul anilor '90 a divorțat atât el, cât și Diana și soții Parker-Bowleses.

Camilla, defăimată după moartea Prințesei Diana

După interviul BBC Panorama și după moartea Dianei într-un accident rutier la Paris, Camilla a fost defăimată pe scară largă, ca și cum ar fi fost responsabilă de destrămarea căsătoriei prințului și de moartea prințesei.

A urmat un exercițiu de relații publice lent și coordonat de Camilla și prinț, orchestrat de consilierii lui Charles pentru a face ca relația să pară potrivită și pentru a îmbunătăți imaginea publică a acesteia. Au fost văzuți împreună, întâlnindu-se la evenimente și, treptat, Camilla a început să-l însoțească pe Charles. Ea a fost prezentată reginei în 2000 și a fost văzută în public în compania monarhului în timpul sărbătoririi jubileului de aur al acesteia în 2002.

Dar, cu timpul, atitudinea publicului se schimba. Divorțul și chiar adulterul nu mai erau neapărat tabuuri publice, iar în 2005, când s-au făcut pregătirile pentru căsătoria cuplului, singurele obiecții au venit din partea marginilor evanghelice conservatoare. Biserica Angliei nu era pregătită să căsătorească direct cuplul, dar arhiepiscopul de atunci al Canterbury, Rowan Williams, a fost de acord să efectueze o binecuvântare după o nuntă la biroul de înregistrare din Windsor.

Căsătoria pare să fi fost un succes. L-a făcut pe Charles să fie vizibil mai puțin tensionat și mai puțin morocănos și mai zâmbitor la evenimentele publice, iar Camilla a ajuns să fie privită ca o persoană amabilă, prietenoasă și accesibilă. Acum, în sfârșit, ea va fi ceea ce Charles a sperat și planificat întotdeauna, regina sa consoartă, scriu jurnaliștii de la The Guardian.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Va deveni Camilla regină? Care este protocolul Casei Regale britanice în legătură cu soții și soțiile regilor
Va deveni Camilla regină? Care este protocolul Casei Regale britanice în legătură cu soții și soțiile regilor

Noul rol al ducesei de Cornwall a fost definit de regina Elisabeta a II-a la începutul acestui an. Camilla va deveni regină consoartă, în ciuda faptului că este a doua soție a lui Charles și e la rândul ei divorțată.  

„Camilla să fie desemnată regină consoartă”. Reacția Prințului Charles după anunțul Reginei Elisabeta
„Camilla să fie desemnată regină consoartă”. Reacția Prințului Charles după anunțul Reginei Elisabeta

Prințul Charles și-a felicitat mama cu ocazia celebrării a 70 de ani de domnie și a transmis că este „profund onorat” de faptul că i-a acordat „soției sale dragi”, Camilla, titlul de regină consoartă după preluarea tronului.

„Camilla să fie desemnată regină consoartă”. Mesajul Reginei Elisabeta cu ocazia aniversării a 70 de ani de domnie
„Camilla să fie desemnată regină consoartă”. Mesajul Reginei Elisabeta cu ocazia aniversării a 70 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat într-un mesaj adresat naţiunii sâmbătă, în ajunul Jubileului său de Platină, că soţia fiului ei Charles, Camilla, ar trebui să fie regină consoartă atunci când prinţul o va urma la tron.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.