Analişti: Este puţin probabil ca SUA să sancţioneze drastic exporturile de petrol al Iranului

SUA vs Iran

Este puţin probabil ca atacul fără precedent al Iranului cu rachete şi drone împotriva Israelului să declanşeze sancţiuni semnificative asupra exporturilor de petrol ale acestei ţări din partea administraţiei Biden, scrie Reuters.

La scurt timp după ce Teheranul şi-a lansat atacul în weekend, ca răzbunare pentru presupul atac al Israelului de 1 aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, liderii republicani din Camera Reprezentanţilor l-au acuzat pe preşedintele Joe Biden că nu a reuşit să aplice măsurile existente şi au spus că vor prelua săptămâna aceasta o serie de proiecte de lege pentru a înăspri sancţiunile. împotriva Iranului.

Vorbind duminică la Fox News, reprezentantul Steve Scalise, republicanul nr. 2 al Camerei, a declarat că administraţia a făcut mai uşor pentru Iran să-şi vândă petrolul, generând venituri care au fost folosite pentru ”a finanţa activităţi teroriste”.

Presiunea politică de a pedepsi Iranul creează o problemă spinoasă pentru administraţie: cum să descurajăm astfel de atacuri în viitor fără escaladarea tensiunilor regionale, creşterea preţului petrolului sau antagonizarea Chinei, cel mai mare cumpărător de petrol iranian.

Washingtonul a declarat de luni de zile că printre obiectivele sale principale se numără acela de a împiedica conflictul din Gaza dintre gruparea palestiniană Hamas şi Israel să metastazeze într-un război regional mai larg, cu scopul cheie de a menţine Teheranul pe margine.

Citește și
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

Luni seara, Camera Reprezentanţilor a adoptat cu o majoritate covârşitoare un proiect de lege numit Legea privind sancţiunile energetice Iran-China, care ar extinde sancţiunile împotriva Iranului, solicitând rapoarte anuale pentru a determina dacă instituţiile financiare chineze au participat la tranzacţii cu petrol iranian.

Legislaţia ar interzice instituţiilor financiare din SUA să aibă conturi pentru orice entitate chineză care se angajează în aceste tranzacţii.

Proiectul de lege se confruntă cu un viitor incert în Senat, care este controlat de colegii democraţi ai lui Biden, care se tem să crească preţul petrolului.

Mai mulţi analişti regionali au spus că se îndoiesc că Biden va lua măsuri semnificative pentru a intensifica aplicarea sancţiunilor americane existente pentru a sufoca exporturile de ţiţei ale Iranului, sângele vital al economiei sale.

”Chiar dacă aceste proiecte trec, este greu să vezi administraţia Biden intrând în exces, să încerce să treacă la acţiune sau să aplice sancţiunile existente sau altele noi, pentru a încerca să reducă (exporturile de petrol iraniene) într-un mod semnificativ”, a spus Scott Modell, fost ofiţer al CIA, acum CEO al Rapidan Energy Group.

APLICAREA SANCŢIUNILOR

Fostul preşedinte Donald Trump a reintrodus sancţiunile americane asupra petrolului Iranului în 2018, după ce s-a retras dintr-un acord internaţional privind programul nuclear al Teheranului.

Administraţia Biden a încercat să reprime evitarea acestor măsuri cu sancţiuni împotriva companiilor din China, Emiratele Arabe Unite şi din alte părţi.

În ciuda acestor eforturi, Rapidan estimează că exporturile de petrol ale Iranului au atins 1,6 milioane până la 1,8 milioane de barili pe zi, fără condensat, un petrol foarte uşor. Cantitatea este aproape de cele 2 milioane de barili pe zi pe care Iranul le-a exportat înainte de sancţiuni, a spus Modell.

Posibilul efect asupra preţurilor benzinei este unul dintre motivele pentru care Biden ar putea să nu acţioneze puternic pentru a reduce exporturile de petrol ale Iranului.

Kimberly Donovan, expert în sancţiuni şi combatere a spălării banilor la Consiliul Atlantic, a spus că sancţiunile legate de petrol nu au fost aplicate strict în ultimii doi ani.

”Nu m-aş aştepta ca administraţia să înăsprească aplicarea ca răspuns la atacurile Iranului cu rachete şi drone împotriva Israelului din weekend, în principal din motive de îngrijorare (care) ar putea duce la creşterea preţului petrolului. Preţul petrolului şi, în cele din urmă, preţurile benzinei la pompă devin critice în timpul unui an electoral”, a spus ea.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administraţia Biden nu a ridicat nicio sancţiune împotriva Iranului şi a continuat să crească presiunea asupra Republicii Islamice.

”Sancţiunile noastre extinse şi care se suprapun împotriva Iranului rămân în vigoare şi continuăm să le aplicăm”, a spus purtătorul de cuvânt.

FACTORUL CHINA

Aplicarea agresivă a sancţiunilor ar putea destabiliza, de asemenea, relaţia dintre SUA şi China, pe care oficialii chinezi şi americani au încercat să o repare după o perioadă dificil,ă după ce SUA au doborât anul trecut un balon de supraveghere chinez suspect care a traversat teritoriul SUA.

Aproape tot petrolul iranian care intră în China este marcat ca fiind originar din Malaezia sau din alte ţări din Orientul Mijlociu şi este transportat ”de o flotă întunecată” de tancuri petroliere mai vechi, care de obicei îşi opresc transponderele atunci când încarcă în porturile iraniene, pentru a evita detectarea.

Firma specializată în urmărirea tancurilor Vortexa Analytics a estimat că China a achiziţionat anul trecut un record de 55,6 milioane de tone sau 1,11 milioane de barili de ţiţei iranian pe zi. Această cantitate a reprezentat aproximativ 90% din exporturile de petrol brut ale Iranului şi 10% din importurile de petrol ale Chinei.

Mai mulţi analişti au sugerat că Washingtonul ar putea lua măsuri pentru a reduce exporturile de petrol ale Iranului, parţial pentru a tempera orice reacţie israeliană la atacurile iraniene, care ar putea escalada conflictul.

Dar ei au spus că acest lucru nu va ajunge la o acţiune dramatică, cum ar fi sancţionarea unei mari instituţii financiare chineze şi, în schimb, ar putea implica vizarea unor chinezi sau a altor entităţi implicate în astfel de comerţ.

”Dacă vreţi cu adevărat să urmăriţi exporturile de petrol ale Iranului, atunci ar trebui să luaţi măsuri semnificative împotriva Chinei. Chiar aveţi de gând să mergeţi după marile bănci? Aveţi de gând să faceţi ceva ce administraţia nu a făcut şi nici măcar administraţia Trump nu a făcut?”, a spus o sursă familiarizată cu problema.

Jon Alterman, un analist pentru Orientul Mijlociu la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a spus că există limite în ceea ce poate face Washingtonul pentru a impune sancţiuni şi că evazioniştii să pricep să găsească lacune.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
De ce regele Charles al III-lea are două zile de naștere. Semnficația paradei Trooping the Colour
De ce regele Charles al III-lea are două zile de naștere. Semnficația paradei Trooping the Colour

Regele Charles își sărbătorește ziua de naștere de două ori pe an în calitate de monarh britanic.

 

Lupte de stradă în Argentina, din cauza unor măsuri dure de austeritate. Manifestanții au atacat poliția
Lupte de stradă în Argentina, din cauza unor măsuri dure de austeritate. Manifestanții au atacat poliția

S-au dat lupte de stradă în fața Congresului argentinian, care a aprobat, în camera superioară, un pachet de măsuri dure de austeritate.

Ministrul Apărării dintr-o țară NATO spune că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina e „trădare” și depune plângere penală
Ministrul Apărării dintr-o țară NATO spune că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina e „trădare” și depune plângere penală

Ministrul Apărării din Slovacia îl acuză pe predecesorul său de „trădare”, pentru că a trimis avioane de luptă în Ucraina și a anunțat că a depus o plângere penală în acest sens.

 

Recomandări
Klaus Iohannis: Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia
Klaus Iohannis: Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, un mesaj cu prilejul Zilei Eroilor, în care arată că Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia împotriva Ucrainei.  

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Liderii celor mai puternice 7 economii din lume, reuniți în Italia. Lux orbitor pentru ei, mizerie pentru cei care îi păzesc
Liderii celor mai puternice 7 economii din lume, reuniți în Italia. Lux orbitor pentru ei, mizerie pentru cei care îi păzesc

Liderii celor mai puternice șapte economii ale lumii s-au reunit vineri în Italia. Summit-ul este organizat de Giorgia Meloni, aflată pe poziții de forță după victoria partidului său în alegerile pentru Parlamentul European.