”Doctor de bine”. Dr. Augustin Dima, despre nodulii tiroidieni: ”Cele mai multe cazuri de cancer de tiroidă sunt blânde”

×
Codul embed a fost copiat

În ediția de astăzi a emisiunii ”Doctor de bine” vorbim despre nodulii tiroidieni. Când ajungem la operație și cât de grea este această intervenție? Invitatul nostru este medicul primar chirurgie generală Augustin Dima, care ne oferă toate detaliile.      

Dr. Augustin Dima: ”Pacienții cu afecțiuni endocrinologice, în special de glandă tiroidă, care au o indicație chirurgicală ar trebui să ajungă la un chirurg din partea unui medic endocrinolog, ghidați practic de un endocrinolog, pe la care au trecut înainte, unde a făcut un set de investigații, atât de sânge cât și imagistice, care au pus în evidență o afecțiune cu indicație chirurgicală.”

Andreea Groza: Afecțiunea cu indicație chirurgicală poate să fie o tumoră benignă sau una malignă.

Dr. Augustin Dima: ”Așa este, majoritatea patologiei tiroidiene este legată de nodulii tiroidieni. Din fericire, în marea lor majoritate, într-un procent covârșitor, peste 95% acest noduli tiroidieni sunt benigni, adică necanceroși. Sunt destul de des întâlniți în practica curentă medicală, un procent de 5-10 % din toată populația se confruntă cu această problemă cu noduli tiroidieni. Din fericire, ei nu sunt atât de nocivi pe cât ne imaginăm și se estimează că până la vârsta de 60 de ani aproape 50% din populația globului o să aibă măcar un nodul tiroidian.”

Andreea Groza: Extrem de mult.

Citește și
beatrice mahler
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic precoce poate salva bolnavul
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dr. Augustin Dima: ”Da, așa este”.

Andreea Groza: Bineînțeles, nu toți vor ajunge la chirurgie.

Dr. Augustin Dima: ”Nu, din aceștia, foarte puțini, ca și procent, vor ajunge la chirurgie. Având în vedere că majoritatea nodurilor tiroidieni, peste 95%, sunt necanceroși, noi trebuie să-i supraveghem în așa fel încât să îi sancționăm pe cei care pot deveni problematici. Și un nodul tiroidian poate deveni o problemă în momentul în care evident se transformă în cancer - aici indicația chirurgicală este indiscutabilă - sau în momentul în care provoacă simptome. Cele mai frecvente simptome pe care le poate provoca un nodul tiroidian sunt legate de dimensiunea lui, de localizarea lui. După cum probabil că toată lumea știe, glanda tiroidă este situată în partea din fața gâtului. Un fluturaș în partea din fața gâtului, sub mărul lui Adam, mai pe românește, și fiind un spațiu anatomic complex dar îngust, odată ce un nodul tiroidian a crescut, el poate determina compresie pe trahee și atunci putem avea senzația de sufocare, senzație de nod în gât, senzații care mai sunt întâlnite și în alte patologii.

De exemplu, senzația de nod în gât e mai frecventă la oamenii cu afecțiuni gastrice, gastrită, ulcere sau la oamenii foarte anxioși. Mai pot determina senzație de incapacitatea de a înghiți, în special alimente solide. Dacă nodul e dezvoltat mai posterior, acolo unde tiroida se învecinează cu esofagul. Sau în cazuri excepționale, el poate provoca răgușeală. Aici discutăm deja de o transformare, mai degrabă de transformare canceroasă a nodulului.

Medic: ”Cancerul de tiroidă este un cancer blând, în general”

Andreea Groza: Dacă endocrinorogul știe că lucrurile evoluează într-un mod total nefericit și mă refer la cancer, ajunge la dvs., și ne gândim cu speranță că puteți să faceți lucruri bune. De ce depinde această vindecare?

Dr. Augustin Dima: ”Trebuie ca oamenii să știe că acest cancer de tiroidă e un cancer blând în general, care se vindecă într-o proporție covârșitoare numai prin intermediul intervenției chirurgicale, adică înlăturarea tiroidei, de regulă toată tiroida. Intervențiile chirurgicale de tiroidă se împart în două mari categorii: tiroidectomie totală îndepărtarea, înlăturarea întregii glande tiroidă sau tiroidectomie subtotală sau hamitiroidectomie, înlăturarea unei singure jumătăți din glandă. Înainte erau propuse, erau posibile mai multe intervenții chirurgicale, dar lucrurile s-au simplificat și așa este și corect. Avem aceste două posibilități. În general, când avem de-a face cu un nodul canceros, înlăturăm toată glanda tiroidă în funcție de tipul de cancer, pentru că sunt mai multe forme de cancer de tiroidă.

Din fericire, marea lor majoritate, peste 90% sunt blânde, sunt reprezentate de un fenotip blând de cancer de tiroidă și anume cancerul papilar și în majoritatea cazurilor simpla tiroidectomie rezolvă situația. Sunt și cazuri în care acestei tiroidectomii trebuie să asociem o disecție limfatică a grupelor ganglionare unde glanda tiroidă drenează limfatic. Dar există ghiduri foarte bine puse la punct, care sunt rezultate în urma unor studii clinice și această intervenție chirurgicală este foarte, foarte bine codificată. Respectăm niște reguli și, repet, foarte important de știut de către oameni, că este un cancer blând care se poate vindeca cu intervenție chirurgicală.”

Urmăriți integral interviul cu dr. Augustin Dima în înregistrarea VIDEO a emisiunii ”Doctor de bine”. 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ce este stresul și ce consecințe poate avea asupra organismului
Ce este stresul și ce consecințe poate avea asupra organismului

Stilul de viață tot mai agitat și provocările cu care ne confruntăm zilnic, încercând să găsim un echilibru între viața personală și cea profesională, ne solicită foarte mult și ajungem să fim copleșiți de stres.

Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic precoce poate salva bolnavul
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic precoce poate salva bolnavul

Pacientul care tușește mai mult de trei săptămâni, care scade în greutate, face febră, transpiră noaptea, trebuie văzut de un medic specialist pentru că există riscul de a avea tuberculoză.

De ce deficitul de vitamina D poate duce la îngrășare mai rapidă
De ce deficitul de vitamina D poate duce la îngrășare mai rapidă

Se cuplează cu fibrele musculare. Și participă la bătăile inimii. Vorbim despre vitamina D. Din acestă legătură, înseamnă și că, în lipsa unei cantități suficiente, vom depune mai ușor kilograme în plus.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.