Ministerul Mediului vrea să schimbe programul Rabla Local, după ce marile orașe au refuzat să participe

×
Codul embed a fost copiat

Nici n-a fost anunțat bine că se schimbă. Este vorba despre programul Rabla Local, prin care Administrația Fondului, pentru Mediu și Primăriile oferă câte 1.500 de lei celor ce își casează, mașinile mai vechi de 15 ani.

Reprezentanții municipiilor spun că bugetele locale nu permit, un asemenea efort financiar, așa că Ministrul Mediului re-analizează situația. Este posibil ca autoritățile centrale să suporte, până la 80% din cheltuială, dar asta va însemna, un număr mai mic de rable trimise la fier vechi.

Ploieștiul a fost primul oraș care a anunțat public că nu intră în programul „Rabla Local”. Primarul Piteștiului a transmis același lucru, iar în Miercurea Ciuc - spune edilul șef - au prioritate energia și bursele pentru elevi. Primarii din marile orașe au respins și ei ideea participării la program în forma anunțată de Ministerul Mediului.

Emil Boc, primarul din Cluj Napoca: „Înainte era propunerea ca noi să avansăm toată suma și să o recuperăm la Sfântul Așteaptă. Nu putem, că bugetele noastre sunt oricum vitregite, încălzire, școli, cheltuieli cu contractele, prețurile la electricitate, nu avem bani să punem noi în locul Guvernului.”

Dominic Fritz, primarul din Timișoara: „Noi nu ne putem asuma o cheltuială de 1.500 de lei per rablă și nu ne putem asuma să plătim toată suma de trei mii de lei în avans că municipiu și să sperăm că o recuperăm de la AFM.”

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Potrivit formei în care a fost publicat programul „Rabla Local”, în Monitorul Oficial proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani - care decid să le caseze - primesc trei mii de lei la Primărie. Apoi, autoritățile locale urmează să recupereze jumătate din sumă de la Administrația Fondului de Mediu.

Ministerul Mediului se gândeşte să modifice programul

Confruntat cu un val de refuzuri de a intra în program Ministerul Mediului se gândeşte să îl modifice.

Tanczos Bârnă, ministrul mediului, Apelor și Pădurilor: „Vom reanaliza inclusiv procentul de contribuție, aici s-a propus un procent de 75, 80 la sută, sunt de acord inclusiv cu acest lucru, doar să reușim să pornim un program care este comun, care implică și autoritatea locală.”

Pentru sesiunea din acest an, Administrația Fondului pentru mediu avea de dat 50 de milioane de lei, pentru a casa 33.000 de mașini din toată țara, inclusiv în comune. În realitate vor fi distruse probabil 20.000. Primarul Brașovului, care avea bani pentru 1000 de rable, se bucură că reducerea contribuției locale îi permite să scape de şi mai multe.

Allen Coliban, primarul din Brașov: „Noi vom putea să creștem numărul de beneficiari, numărul de autovehicule vechi pe care le scoatem din uz, de la aproximativ o mie, cât am alocarea bugetară, la 5 mii.”

Primăriile trebuie să se înscrie în program începând cu 23 septembrie, iar alocarea banilor se face pe principiul primul venit - primul servit.

O săptămână mai târziu, și proprietarii rablelor pot depune cereri pentru a obține prima de casare. Este bine să verifice înainte dacă în localitatea lor se dau aceste prime.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Condițiile în care o mașină este considerată eligibilă pentru casat. Programul Rabla Local începe în septembrie
Condițiile în care o mașină este considerată eligibilă pentru casat. Programul Rabla Local începe în septembrie

De luna viitoare, șoferii care vor să scape de mașinile mai vechi de 15 ani se vor putea înscrie în programul numit „Rabla Local”. Vor primi pentru fiecare vehicul 3.000 de lei, iar noutatea este că nu vor fi condiționați să cumpere unul nou.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.