Alertă în vestul țării. Comisarii Gărzii de Mediu sunt pe urmele filierelor care importă deşeuri

×
Codul embed a fost copiat

Este alertă în vestul tării, unde comisarii Gărzii de Mediu sunt pe urmele filierelor care importă deşeuri.

În urma unui amplu control, desfăşurat în aceste zile, autorităţile au descoperit o nouă practică - îngropatul gunoiului în perimetrul balastierelor.

Este o metodă la îndemână, în condiţiile în care peste cantităţi uriaşe de deşeuri se toarnă pământ. Zeci de tone de materiale periculoase ajung în natură şi poluează intens. O anchetă pe larg va fi difuzată în cadrul emisiunii „Romania, te iubesc!”.

Între Lugoj și Timișoara, pe o suprafață întinsă, între o balastieră și câteva iazuri piscicole, malurile lacurilor, precum și gropile din care s-a scos nisip și pietriș ascund acum deșeuri toxice. Practic, întreaga zonă a devenit o urișă groapă de gunoi. Chemat la fața locului, unul dintre proprietarii afacerii a aflat de la șeful Gărzii Naționale de Mediu că este suspect într-o afacere ilegală cât timp acceptă astfel de practici pe terenurile lui.

Proprietar de iazuri și de balastieră: „Cu firme care strâng deșeuri în viața mea nu am avut și nici nu cred că o să am”.
Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu: „Nu știu dacă ați avut sau nu, dar eu văd că îngroapă deșeuri pe proprietatea dumneavoastră. În momentul acela sunteți suspect, sunteți principalul suspect pentru mine. Am niște deșeuri periculoase care stau să îmi intre în țară, când au reușit să intre cumva în țară, atunci trebuie să le descarce imediat respectivii. Unde le descarcă? Uite, într-o baltă unde pun deșeuri”.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Vasile Cotuna, proprietar de iazuri şi de carieră: „De unde știm, pot fi aduse din afara țării, pot fi depozitate aici. Nu-i cu acordul meu. Deci e clar, nu-i cu acordul meu”.

Comisarii Gărzii de Mediu spun că este foarte greu să mai depistezi proveniența deșeurilor odată ce sunt ascunse sub pământ.

Marian Borondel, comisar la Garda Națională de Mediu: „Deja s-a pus și pământ peste. Ia uitați, ca să acopere urmele, împingera deșeurilor în iazul piscicol. Au pus balastru peste”.

În trecut, autoritățile au mai găsit deșeuri aduse din alte ţări ascunse în foste CAP-uri și baze agricole, însă cele îngropate sunt mai puțin vizibile, așa că mulți recurg la această practică.

Octavian Berceanu, comisar-șef la Garda Națională de Mediu: „Genul acesta de amenajări piscicole care sunt astupate cu deșeuri pot constitui un pod de transfer ilegal al deșeurilor de către structuri de crimă organziată către România. Nu trebuie să meargă foarte mult în interiorul țării, la câțiva kilometri de graniță le deversează, după care astupă cu pământ, cum avem aici, sau alte deșeuri din construcții și nu mai poți să găsești urma. Tot ce înseamnă deșeuri periculoase se duce în pânza freatică”.

O amendă a primit și Primăria orașului Lugoj, după ce comisarii Gărzii de Mediu au identificat utilaje care îngropau deșeuri de la reparațiile de drumuri din oraș. Indivizii surprinși că fac asta au spus că au acceptul municipalității, care deține niște terenuri din zonă.

În ultimele trei zile, Garda Națională de Mediu a suspendat activitatea a patru balastiere din județul Timiș și a dat amenzi de aproape 1,5 milioane de lei.

O anchetă pe larg despre acest subiect veți putea vedea într-o ediție viitoare a emisiunii „România, te iubesc!”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Localitatea unde zeci de firme ardeau ilegal deșeuri pare de necontrolat. Reporterii, înconjurați de localnici
Localitatea unde zeci de firme ardeau ilegal deșeuri pare de necontrolat. Reporterii, înconjurați de localnici

Săruleşti - localitatea din Călărași plină de gunoaie, în care sute de jandarmi, polițiști, și comisari de la Mediu, au descins pentru a ridica deșeurile poluante, și a opri arderile ilegale - pare de necontrolat.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.