(P) Îngrijirea gazonului | De la plantare, la fertilizare şi scarificare

(P) Îngrijirea gazonului | De la plantare, la fertilizare şi scarificare

Cei care locuiesc la curte şi au un gazon impecabil, ştiu cât de important este să îi acorde acestuia o atenţie şi o grijire corespunzătoare în fiecare sezon.

Deci nu mai este o surpriză pentru aceştia ca gazonul necesită o întreţinere regulă.

Dacă îţi doreşti un gazon mereu verde şi viu colorat, trebuie să ştii că totul pleacă de la seminţele sau rulourile de gazon pe care le alegi. Acest aspect este unul foarte important, căci rezultate se vor observa în timp, iar modul în care acesta creşte, dar şi durata lui de viaţă sunt direct proporţionale cu calitatea produselor pe care le foloseşti.

Prin urmare, hai să vedem la ce trebuie să fii atent atunci când plantezi şi îngrijeşti gazonul.

1. Tipuri de seminţe de gazon

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pe piaţă vei găsi mai multe tipuri de seminte gazon, printre acestea vom pomeni: seminţe pentru gazon ornamental, seminţe pentru gazon destinat activităţilor sportive, seminţe pentru gazon universal, seminţe pentru diferite temperaturi etc.. Dar hai să îţi povestim puţin despre fiecare în parte:

Gazonul ornamental

Dacă doreşti să cumperi seminţe de gazon ornamental, trebuie să ştii că acest tip de peluză este folosit doar în scop decorativ. Mai precis, este special destinat pentru grădini şi spaţii verzi. În funcţie de preferinţele tale, dar şi de tipul de sol, vei putea opta pentru diferite nuanţe: de la verde deschis, până la verde închis cu un frunziş fin sau grosier.

Gazonul pentru activităţi sportive

Marele avantaj al acestui tip de gazon este rezistenţă. Acesta se dezvoltă bine şi în spaţiile umbrite, este rezistent la traficul intens şi este foarte plăcut la atingere. Deşi ai tinde să crezi că el se foloseşte doar pentru terenurile de sport, cu o activitate intensă, trebuie să ştii că acesta se potriveşte perfect şi în curţile şcolilor şi grădiniţelor, dar şi în curţile private unde activitatea exterioară este una intensă. Pentru a te bucura de frumuseţea acestui tip de gazon, trebuie să ştii că el trebuie să fie udat zilnic şi tuns o dată la 3 zile. Prin urmare, instalarea unui sistem de irigaţie performant este necesară.

Gazonul universal

Când spunem gazon universal, ne referim la gazonul clasic. Cel care se foloseşte cel mai des în curţile private. Avantajul acestui tip de gazon este rezistenţă la uscare şi îngrijirea uşoară.

Gazonul pentru diferite temperaturi

Acest tip de gazon este special conceput pentru suprafeţele expuse la soare. Prin urmare, el rezistă foarte bine atât la arşiţă, cât şi la secetă.

Iată în continuare câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere la plantarea seminţelor de gazon

1. Seminţele de gazon pot fi plantate încă din prima lună de primăvară, până în luna octombrie. Cu toate acestea este recomandat ca plantarea să nu aibă loc în perioadele cu temperaturi excesive.

2. Înainte de plantare terenul trebuie curăţat de buruieni, săpat undeva la o adâncime de 20 – 30 de centimetri, mărunţit şi nivelat foarte bine.

3. Seminţele nu trebuie plantate în perioadele cu ploi abundente, căci vor apărea foarte multe zone cu goluri.

4. Irigarea gazonului după plantare este o operaţiune crucială. Cu toate acestea, este recomandat să eviţi irigarea în exces, căci poţi creşte riscul apariţiei mucegaiului şi poţi compromite întreaga lucrare.

Fertilizarea solului

Fertilizarea solului este o operaţiune la fel de importantă, precum udarea sau tunderea gazonului. Prin urmare, este necesar să ai în vedere şi un ingrasamant gazon de calitate. În cazul în care, solul este sărac în substanţe nutritive este recomandat să aplici un îngrăşământ pe bază de azot.

Când se administrează îngrăşământul?

Îngrăşămintele pentru gazon pot fi administrate atât înainte de însămânţare, cât şi pe un gazon existent. Dacă vorbim despre un gazon deja existent, poţi aplica îngrăşământul în luna martie – pentru a ajuta firele să regenereze, în lunile iulie şi august - pentru a favoriza creşterea şi stoparea efectelor cauzate de caniculă, dar şi la sfârşitul lunii octombrie pentru a ajuta firul de iarbă să reziste frigului ce va urma.

Trebuie să ştii că aplicarea îngrăşământului se face pe un gazon tuns şi uscat.

Irigarea gazonului

În primele zile de la plantare, pentru o creştere armonioasă, gazonul se va uda de trei ori pe zi.

După acest timp, gazonul se va uda mai rar, dar abundent. Este de evitat udarea deasă cu cantităţi mici de apă, pentru că rădăcinile firelor de apă vor fi mereu într-un mediu umed şi vei contribui, astfel la creşterea riscului de putrezire şi de înmulţire a buruienilor.

Tunderea gazonului

Gazonul se tunde înainte de udare, pentru a evita smulgerea firelor cu tot cu rădăcină. Gazonul se tunde în funcţie de destinaţia pe care o are. Dar de regulă, se tunde ori de câte ori este nevoie, mai precis: atunci când firele au o înălţime de 9 - 10 cm.

Aerarea şi scarificarea gazonului

Aerarea are rolul de a oxigena solul şi microorganismele esenţiale în dezvoltarea armonioasă a gazonului. Tot prin aerare se vor diminua şi chiar elimina denivelările apărute în timp. Operaţiunea poate fi realizată manual, cu ajutorul unei furci sau cu un dispozitiv numit aerator de gazon. Atenţie, aerarea gazonului este de preferat să se realizeze când solul este umed.

Scarificarea are rolul de a îndepărta toate resturile organice rămase din timpul iernii pe suprafaţa gazonului. Operaţiunea se realizează la începutul primăverii şi la sfârşitul toamnei, când pământul este uscat.

Pe final, îţi urăm succes în demararea acestei lucrări!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!

Într-o lume în care energia verde devine din ce în ce mai importantă, sistemele fotovoltaice câștigă popularitate datorită beneficiilor lor ecologice și economice.

(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu
(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu

Suntem deosebit de onorați de a fi alături de regizorul Tudor Giurgiu și de echipa sa, la prezentarea filmului NASTY la cea de-a 77-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes.

(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo
(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo

Potrivit Uniunii Europene, unul din șase decese din România este cauzat de afecțiuni oncologice. Deși incidența locală a cancerului este sub media UE, mortalitatea este cu 7% peste medie, cu o tendință de creștere constantă în ultimii 10 ani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.