Decizia ministrului Educației privind admiterea la liceu: "Lucrurile s-au inflamat inutil"

Ecaterina Andronescu
Agerpres

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin prin care schimbă calendarul admiterii la liceu pentru anul școlar 2019-2020, cu două zile înainte ca examenele vocaționale să aibă loc, situația fiind aspru criticată de sindicate.

UPDATE - Ministrul Educației s-a răzgândit în ceea ce privește ordinul pe care l-a semnat luni, astfel că probele de aptitudini se vor desfășura, conform calendarului, începând de miercuri.

Potrivit edupedu.ro, Ecaterina Andronescu a anulat modificarea calendarului de admitere la liceu, decisă printr-un ordin semnat luni, astfel că probele vocaționale și de limbi străine vor fi susținute de elevii de clasa a VIII-a începând de miercuri.

Ministrul a precizat că modifică doar “durata de apariție a broșurii cu oferta educațională”, adică repartizarea cifrelor de școlarizare pe licee și școli profesionale.

Potrivit sursei citate, Ecaterina Andronescu a evitat să explice de ce a semnat un astfel de ordin.

Citește și
Ecaterina Andronescu
Andronescu, despre posibilitatea închiderii şcolilor. "Cum să punem copiii sub risc?"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Un ordin devine ordin când se publică în Monitorul Oficial. Nu suntem și nu am fost într-o asemenea situație. Ca urmare, s-au inflamat lucrurile inutil. Vă mulțumesc foarte mult", a precizat ministrul.

 

Andronescu, acuzată că a "a dinamitat" admiterea la liceu

 

Ecaterina Andronescu a emis, luni, un ordin privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul 2019-2020.

Potrivit ordinului, se modifică calendarul admiterii la liceu, deși înscrierea pentru examenelor vocaționale s-a făcut deja, iar examenele sunt programate peste două zile.

Ordinul poate fi consultat la finalul articolului.

Conform vechiului calendar, probele de aptitudini ar fi trebuit să se desfășoare în zilele de 15-17 mai 2019. Ordinul aprobat luni de Ecaterina Andronescu și încă nepublicat în Monitorul Oficial prevede că probele de aptitudini pentru admiterea la liceu 2019 se vor desfășura pe 10-12 iunie 2019. Paradoxal, ordinul prevede și decalarea perioadei de înscriere la aceste probe, deși înscrierile au avut deja loc, scrie www.edupedu.ro, care publică documentul emis de Ministerul Educației.

Decizia a fost asupru criticată de sindicate, Federaţia "Spiru Haret" susținând că, prin acest ordin, Ecaterina Andronescu "dinamitează admiterea în liceu".

 

Federaţia "Spiru Haret": Ce a făcut Ecaterina Andronescu este ilegal

 

Sindicaliştii spun că Ministerul Educaţiei amână astfel cu circa o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea naţională, şi se amână până la 30 mai afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale, "lucru care va afecta grav şi mişcarea de personal".

"Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal. Nu poţi să-ţi baţi joc de copii, părinţi şi cadre didactice. Sunt părinţi care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaţionale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în Bucureşti, de mâine, liceele ar trebui să-şi prezinte oferta. Însă, unităţile de învăţământ nu au aprobate cifrele de şcolarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârşitul lunii mai", a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", citat în comunicat.

Federaţia "Spiru Haret" solicită anularea Ordiului 3995/13.05.2019. În condiţiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federaţia, în colaborare cu asociaţiile de părinţi şi elevi, va demara acţiuni de protest, se arată în comunicat.

 

Ce spune Legea Educației

 

Potrivit Legii Educației, regulile de admitere la liceu se stabilesc “cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a”

"Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în clasa a IX-a este elaborată de Ministerul Educației Naționale și este dată publicității, pentru fiecare generație, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a. Unitățile de învățământ au obligația de a anunța public disciplina sau disciplinele la care se susține proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum și modul de utilizare a portofoliului educațional, până, cel mai târziu, la începutul clasei a VIII-a. Proba suplimentară de admitere se va susține la cel mult două discipline”, se arată în Articolul 76 din Legea Educației.

 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Critici dure la adresa Ecaterinei Andronescu:
Critici dure la adresa Ecaterinei Andronescu: "E groparul sistemului de învăţământ"

Liderul PNL Ludovic Orban a criticat-o duminică, la Galaţi, pe ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, numit-o "năpastă" pentru educaţie şi "groparul sistemului de învăţământ tehnic şi profesional".

Andronescu, despre posibilitatea închiderii şcolilor.
Andronescu, despre posibilitatea închiderii şcolilor. "Cum să punem copiii sub risc?"

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, duminică seară, că există posibilitatea închiderii unor şcoli, în condiţiile în care meteorologii au anunţat că urmează câteva zile cu vreme severă.

Ministrul Ecaterina Andronescu are o nouă idee. Ce spune despre școlile profesionale
Ministrul Ecaterina Andronescu are o nouă idee. Ce spune despre școlile profesionale

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a afirmat marţi, la Târgu Mureş, că în viitorul apropiat se va centra pe transformarea tuturor şcolilor profesionale în şcoli profesionale duale. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.