Bugetul MIPE a fost suplimentat cu 90 de milioane de lei pentru a fi acordate primele de carieră didactică

bani
Imago

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a suplimentant bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) cu 90 milioane lei, din Fondul de rezervă al Guvernului, scrie News.ro.

Decizia a fost luată pentru a fi acordată prima de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, în valoare nominală de 1.500 lei, şi prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic, în valoare nominală de 500 lei. Plăţile vor fi efectuate până la finalul acestei luni, a adăugat el.

„Executivul a suplimentat bugetul Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 90 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru a asigura implementarea unor măsuri prin care s-a angajat să susţină activitatea didactică în România. Este vorba despre plata primei de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, în valoare nominală de 1.500 lei, şi plata primei de carieră profesională pentru personalul nedidactic, în valoare nominală de 500 lei”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

El a adăugat că „aceşti bani vor ajunge efectiv la cadrele didactice şi nedidactice menţionate până la finalul lunii octombrie”.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat, într-un comunicat de presă, şi categoriile de beneficiari ai acestor prime.

Citește și
Englezii vor lucra doar 4 zile pe săptămână, fără să piardă nimic la salariu. Este cel mai mare proiect pilot din lume
România, pe ultimul loc în UE în ceea ce privește tinerii care muncesc în timpul studiilor. Unde sunt cei mai mulți angajați
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

Astfel, va beneficia de aceste prime personalul din învăţământul preuniversitar de stat, cadre didatice, didactice auxiliare, aflate în activitate în anul şcolar 2022-2023, precum şi pentru o parte din personalul didactic având gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector şi asistent universitar, precum şi pentru personalul didactic auxiliar, din sistemul de învăţământ universitar de stat, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023.

De asemenea, beneficiar este şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar aflat în activitate în anul şcolar 2022-2023, precum şi personalul nedidactic din învăţământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023.

Ce va fi acordat?

1) Prima de carieră didactică în valoare nominală de 1.500 lei, se acordă pe suport electronic, ca formă de susţinere a activităţii didactice., Aceasta se decontează din fonduri externe nerambursabile şi vizează următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT şi alte echipamente didactice de tehnologia informaţiei asimilate;

c) cheltuieli privind cărţi de specialitate, precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

2) Prima de carieră profesională se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională, precum şi de alte categorii de cheltuieli necesare desfăşurate în sprijinul activităţii educaţionale, inclusiv kituri de pregătire profesională, dacă este cazul, pentru a susţine activitatea didactică atât din sistemul de învăţământ universitar de stat, cât şi din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat. Limita plafonului anual este de 500 lei/an şcolar.

Bugetul alocat acordării acestor prime este de 2,12 miliarde lei, cu sursă de finanţare din fonduri europene nerambursabile din Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027, în limita sumelor alocate cu această destinaţie.

Pentru ce pot fi utilizate aceste prime?

Prima de carieră didactică, în valoare de de 1.500 lei, va putea fi utilizată pentru:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT şi alte echipamente didactice de tehnologia informaţiei asimilate;

c) cheltuieli privind cărţi de specialitate precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi personale ale cadrelor didactice.

Prima de carieră profesională, în valoare de 500 lei/an şcolar/ universitar, va putea fi folosită pentru plata de cursuri de pregătire profesională, precum şi a altor categorii de cheltuieli necesare desfăşurate în sprijinul activităţii educaţionale pentru a susţine activitatea didactică atât din sistemul de învăţământ universitar de stat, cât şi din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat.

Mecanismul de acordare a primelor

- Prima de carieră profesională

- Ministerul Educaţiei stabileşte tipologia şi necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic auxiliar pentru fiecare an şcolar/universitar şi îl comunică MIPE.

- MIPE, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educaţie şi Ocupare (AM PEO) organizează apelul de proiecte, stabileşte beneficiarii eligibili, categoriile de cheltuieli eligibile şi modalitatea de decontare a acestora, precum şi alte măsuri necesare decontării acestor categorii de cheltuieli prin ordin al ministrului investiţiilor şi proiectelor europene şi în baza actului administrativ emis în prealabil de ministrul educaţiei.

- Prima de carieră didactică

- Inspectoratele şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti elaborează lista cu beneficiarii finali. Universităţile de stat elaborează lista de beneficiari finali potrivit procedurilor proprii. Listele cu beneficiarii finali au fost elaborate până la data de 15 iulie 2023.

- Inspectoratele şcolare judeţene, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi universităţile de stat au asigurat transmiterea informaţiilor centralizate către Ministerul Educaţiei până la data de 31 iulie 2023.

- Ministerul Educaţiei a centralizat lista beneficiarilor finali şi a comunicat-o Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene până la data de 15 august 2023.

- Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pe baza contractului de achiziţie publică legal încheiat, transferă către unitatea emitentă contravaloarea nominală a măsuri de susţinere a activităţii didactice pe suport electronic şi achită costul emiterii suportului electronic.

- Pe baza listei comunicate de către Ministerul Educaţiei se emite suportul electronic, instrument prin care sunt susţinute activităţiile didactice pe suport electronic de către unităţile emitente autorizate de Ministerul Finanţelor Publice.

- Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a încheiat, în baza prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, o convenţie cu Poşta Română pentru etichetarea, colectarea şi distribuţia măsurii de susţinere a activităţii didactice pe suport electronic.

- Distribuţia măsurii de susţinere a activităţii didactice pe suport electronic se realizează de către Compania Naţională „Poşta Română“ – S.A. la adresa de domiciliu/reşedinţă sau la adresa unităţii de învăţământ, în funcţie de opţiunea exprimată de beneficiarul final.

- Alimentarea cu suma de 1.500 lei a suportului electronic prin care se asigură măsura de susţinere a activităţii didactice pe se va efectua după confirmarea primirii suportului electronic de către beneficiarul final.

- Unităţile emitente actualizează lunar sau la cererea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene lista unităţilor afiliate care acceptă măsuri de susţinere a activităţii didactice pe suport electronic.

- Suportul electronic nu permite efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar şi poate fi utilizat doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziţionarea de echipamente IT şi alte echipamente didactice de tehnologia informaţiei asimilate, precum şi pentru achiziţia de cărţi de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi personale, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.

- Suportul electronic al măsurii de susţinere a activităţii didactice poate fi utilizat numai la unităţile afiliate care încheie cu unitatea emitentă selectată de către beneficiar contracte de prestări servicii/protocoale/convenţii/acorduri sau orice alt document care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene virează sumele aferente măsurii de susţinere, astfel:

- valoarea nominală de 1.500 lei – către unitatea emitentă a suportului electronic, într-un cont distinct disponibil cu afectaţiune specială deschis la Trezoreria Statului, cont din care unitatea emitentă virează sumele încasate în conturile prevăzute la alin. (6) al art. 7, deschise la instituţii de credit;

- costul aferent emiterii suportui electronic aferent măsurii de susţinere a activităţii didactice- către unitatea emitentă, în contul deschis la Trezoreria Statului prevăzut la art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- costul aferent cheltuielilor de etichetare, colectare şi distribuţie aferente suportului electronic prin care se realizază măsura de susţinere a activităţii didactice, către Compania Naţională Poşta Română SA.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
De ce ora de educație pentru sănătate nu se predă la școală. Chiar părinții au o contribuție
De ce ora de educație pentru sănătate nu se predă la școală. Chiar părinții au o contribuție

Numărul mare de adolescenți care au ajuns consumatori de substanțe interzise a readus în discuție importanța orei de educație pentru sănătate. O disciplină pe care, spune ministrul de resort, o au în orar doar 10% dintre elevi.

România, pe ultimul loc în UE în ceea ce privește tinerii care muncesc în timpul studiilor. Unde sunt cei mai mulți angajați
România, pe ultimul loc în UE în ceea ce privește tinerii care muncesc în timpul studiilor. Unde sunt cei mai mulți angajați

Peste 72% dintre tinerii cu vârsta între 15 şi 29 de ani din Uniunea Europeană (UE) nu erau angajați în anul 2022 în timp ce urmau un program de educaţie, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.  

Noi reguli în Educație. Burse de merit pentru elevii cu medii de 6 și 7, cei cu 9 ar putea rămâne fără
Noi reguli în Educație. Burse de merit pentru elevii cu medii de 6 și 7, cei cu 9 ar putea rămâne fără

După noile reguli din Educație, școlile vor răsplăti în aceeași măsură un efort de excepție și un rezultat mediocru.

Legătura dintre pixul roșu și nivelul ridicat de stres al copiilor. Ce recomandă un expert în educație
Legătura dintre pixul roșu și nivelul ridicat de stres al copiilor. Ce recomandă un expert în educație

Pixul roşu de la şcoală ne-a obsedat tuturor copilăria. Se pare că şi altora, pentru că s-au făcut şi studii despre această obsesie. Recomandarea pentru profesori este ca măcar în clasele de trecere, clasa zero, a cincea și a noua, să îl evite. De ce?

Primarul Hunedoarei, despre cazul fetei de 11 ani bătută de două adolescente: Se impune o schimbare în educaţie
Primarul Hunedoarei, despre cazul fetei de 11 ani bătută de două adolescente: Se impune o schimbare în educaţie

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a condamnat, miercuri, incidentul petrecut în curtea Colegiului "Matei Corvin" din localitate, în care o fată de 11 ani a fost bătută de alte două adolescente.

Recomandări
Klaus Iohannis: Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia
Klaus Iohannis: Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, un mesaj cu prilejul Zilei Eroilor, în care arată că Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia împotriva Ucrainei.  

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Liderii celor mai puternice 7 economii din lume, reuniți în Italia. Lux orbitor pentru ei, mizerie pentru cei care îi păzesc
Liderii celor mai puternice 7 economii din lume, reuniți în Italia. Lux orbitor pentru ei, mizerie pentru cei care îi păzesc

Liderii celor mai puternice șapte economii ale lumii s-au reunit vineri în Italia. Summit-ul este organizat de Giorgia Meloni, aflată pe poziții de forță după victoria partidului său în alegerile pentru Parlamentul European.