Diferența dintre zahărul vanilinat și zahărul vanilat. Detaliul pe care puțini îl știu

Zahar vanilat
Shutterstock

Dacă ai văzut că anumite rețete cer zahăr vanilinat și altele zahăr vanilat, atunci trebuie să știi că între cele două există o diferență mare.  

Dacă îți place să faci deserturi acasă, atunci știi deja care este diferența dintre zahărul vanilinat și zahărul vanilat. Dacă totuși nu ai nicio idee, iată care este diferența dintre cele două.

Zahăr vanilinat vs zahăr vanilat

Vanilia este obținută din fructele fermentate ale unor specii specifice de orhidee. Aceste fructe sunt denumite capsule, deși termenul nu este botanic corect.

Există doar 15 specii potrivite în acest scop și chiar mai puține dintre acestea sunt cultivate în mod comercial.

Principalul teritoriu de cultivare este Madagascar și Indonezia.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Insula Reunion oferă condiții climatice ideale pentru cultivare și i-a dat numele vaniliei Bourbon, dar acum joacă un rol minor în industria mondială.

În plus, există, de exemplu, vanilia Tahitiană din regiunea Pacificului de Sud. Aceasta, însă, are un gust ușor diferit, mai floral și mai puțin familiar.

Ceea ce trebuie știut este că e necesar un efort manual semnificativ înainte de a avea în mână bețișoarele cu gust intens. Acesta începe cu polenizarea manuală, care devine necesară în afara Americii Centrale datorită lipsei de polenizatori naturali. În plus, există doar o zi pentru a poleniza floarea.

Tratamentul costisitor și procesul de fermentație care transformă fructul verde într-o păstaie aromată contribuie, de asemenea, la costurile ridicate.

Nu este întâmplător că vanilia este a doua cea mai scumpă mirodenie din lume, după șofran.

Și tocmai din cauza prețurilor foarte ridicate, vanilia adevărată este mai rar întâlnită în alimente, chiar dacă prăjiturile „cu vanilie” sunt la tot pasul. Iar acest lucru se întâmplă pentru că s-au descoperit metode de a produce în mod artificial arome de vanilie, care nu au nicio legătură cu păstăile de orhidee.

Desigur, cel mai bine este să folosești vanilie reală pentru gătit, copt și pentru orice desert, dar există prăjituri și preparate care cer zahăr vanilat sau vanilinat.

Vanilina nu este același lucru cu vanili

Vanilina constituie aroma principală a vaniliei. Cu toate acestea, multe alte arome contribuie la ea, astfel încât gustul să fie unic. Cu toate acestea, mulți consumatori se mulțumesc cu gustul unidimensional al vanilinei.

Zahărul vanilinat nu conține vanilie, ci doar o aromă falsă de vanilie. În schimb, zahărul vanilat este zahăr care a fost aromat cu vanilie naturală.

Vanilina poate fi produsă prin două procese diferite. Fie artificial, printr-o producție chimică, fie natural.

Varianta chimică poate fi realizată, de exemplu, din deșeurile de la producția de hârtie. A doua variantă este, de obicei, reprezentată de microorganisme din materii prime naturale, cum ar fi pulpa de sfeclă de zahăr. Apoi, pe ambalaj poate fi menționat că în interior este "agent de aromatizare natural vanilin".

Vanilina este folosită într-un mod foarte larg, de la alimente, la medicamente, la parfumuri. Consumul mondial de vanilină este de aproximativ de douăsprezece ori mai mare decât ar putea fi acoperit de vanilie reală.

Vanilina nu este niciodată un înlocuitor complet pentru gustul unei păstăi reale de vanilie.

Zahărul vanilinat este mai ieftin decât zahărul vanilat și, prin urmare, este adesea cumpărat în ambalaje mari la prețuri accesibile.

Aproape orice rețetă de copt cere un pliculeț de zahăr vanilat sau vanilinat. Cu toate acestea, este nevoie de prudență, deoarece adesea în zahărul vanilinat se adaugă și alte substanțe aromatizante.

Zahărul vanilat disponibil comercial este, de obicei, făcut din zahăr și păstăi de vanilie măcinate. Cu toate acestea, este permis să se adauge și extract de vanilie.

Poți face însă zahărul de vanilie și singur la tine acasă. Adaugă o păstaie folosită împreună cu zahăr tos într-un borcan (aproximativ 1 păstaie la 200 g de zahăr).

Lasă-le să stea împreună și ai obținut zahăr vanilat pe care să îl folosești în deserturi. Ori de câte ori folosești o păstaie de vanilie, pune-o în borcanul cu zahăr.

Preparate cu zahăr vanilinat

Zahărul vanilinat adaugă o notă dulce și aromată în preparatele culinare, conferindu-le un gust cu adevărat delicios.

Îl poți folosi în prăjituri de casă. Adaugă zahărul vanilinat în aluatul pentru prăjituri și lasă aroma să se răspândească în fiecare bucată. Poți să-l folosești și pentru a presăra puțin zahăr deasupra prăjiturilor proaspete.

Dă o notă aparte budincilor tale, adăugând zahăr vanilinat în compoziție. Aceasta va transforma o simplă budincă într-un desert rafinat și delicios.

Altfel, poți aroma iaurtul natural cu puțin zahăr vanilinat și poți adauga fructe proaspete sau granola pentru un mic dejun sănătos și plin de gust.

Adaugă o linguriță de zahăr vanilinat în cafeaua ta pentru a-i da un gust dulce și aromat. Poți completa totul cu o lingură de frișcă sau un strop de sirop de vanilie.

Când prepari gem de fructe acasă, adaugă zahăr vanilinat pentru a intensifica aroma și pentru a obține un gem cu adevărat delicios.

Adaugă zahăr vanilinat în aluatul pentru papanași sau presară puțin peste aceștia după ce sunt gata. Va aduce o aromă dulce și subtilă.

Mâncăruri cu zahăr vanilat

Știai că zahărul vanilat poate fi folosit și în mâncăruri?

În timp ce francezii sunt maestri în utilizarea vaniliei în preparatele dulci, bucătarii francezi au folosit de multă vreme vanilia și în preparatele sărate.

Felurile de mâncare pariziene cu rață, tocănițele provinciale de vită și sosurile de paste beneficiază toate de un strop de vanilie.

Pentru un bucătar francez, vanilia într-o masă principală nu este deloc neobișnuită. La fel și în multe dintre țările producătoare de vanilie, peștele și vanilia merg mână în mână.

Vanilia adaugă profunzime preparatelor cu pui. Poți adăuga chiar și câteva picături în rețeta ta preferată de aripi de pui sau coaste de porc la grătar.

Homarul în sos de vanilie este felul național în Insulele Comore, un arhipelag african producător de vanilie situat între Mozambic și Madagascar.

Vinaigrette de Vanilie - ulei de măsline, oțet alb, extract de vanilie, sare și piper formează un dressing superb pentru o salată de vară cu fructe de pădure, citrice și nuci.

Adaugă un strop de vanilie la tocănițele tale de porc sau vită. Experimentează în bucătărie, distrează-te și vezi ce îți place. Chiar dacă un ingredient este specific mâncărurilor sărate sau deserturilor, asta nu înseamnă că nu îl poți folosi după bunul plac. Poate vei avea surprize plăcute.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.