Ce salariu are un profesor universitar. Grila cu salariile de bază ale angajaților din universități

profesor universitar
Shutterstock

Profesorii universitari au o rol cheie în societate și în procesul de educație și cercetare, jucând un rol esențial în dezvoltarea și transmiterea cunoștințelor către studenți.  

Profesor universitar este cea mai înaltă funcție didactică în învățământul superior din România, superioară celei de Conferențiar universitar. În cercetare, se echivalează cu funcția de Cercetător științific gradul I.

Ce este un profesor universitar

Profesorii universitari sunt specialiști în diverse domenii de învățământ superior. Responsabilitățile unui profesor universitar pot include:

·       Predare: Profesorii universitari sunt implicați în predarea cursurilor și a materiilor specifice în domeniul lor de expertiză. Asta poate implica prelegeri, seminarii, laboratoare și alte forme de interacțiune cu studenții.

·       Cercetare: O parte importantă a activității profesorilor universitari este cercetarea. Aceștia desfășoară activități de cercetare în domeniile lor de specializare, contribuind la dezvoltarea de cunoștințe noi și la avansarea științei. Rezultatele cercetării pot fi publicate în reviste academice și prezentate în cadrul conferințelor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

·       Consiliere academică: Profesorii universitari oferă îndrumare și consiliere studenților în ceea ce privește alegerea cursurilor, planificarea carierei și dezvoltarea profesională.

·       Participare la comitete și administrație: Profesorii pot fi implicați în diverse comitete și activități administrative ale universității, cum ar fi comitetele de evaluare, consiliile departamentale și altele.

Cum devii profesor universitar

Pentru a deveni profesor universitar, este necesară de obicei o educație academică avansată, în general cu un doctorat în domeniul relevant. De asemenea, trebuie să fie demonstrate aptitudini în predare și cercetare, iar promovarea în diverse grade academice (lector, conferențiar, profesor asociat, profesor titular) se bazează adesea pe performanța în aceste arii.

Funcția de Profesor universitar se ocupă prin concurs. Pentru a deveni profesor universitar, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

·       Diplomă de doctor

·       Titlu de medic primar (doar în cazul învățământului superior medical)

·       Obținerea abilitării sau îndeplinirea standardelor minimale propuse de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare și adoptate de Ministerul Educației Naționale

·       Îndeplinirea standardelor stabilite la nivelul Universității sau facultății.

Norma didactică a unui profesor universitar este de șapte ore convenționale, din care cel puțin patru activități de predare.

Ce salariu are un profesor universitar

De la 1 ianuarie 2023 s-a anunțat majorarea salariilor din învățământ cu 10%, conform edupedu.ro.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul de Finanțe la sfârșitul anului trecut, proiectul prevedea creșterea cu 10% a salariilor în întreg sectorul angajaților la stat.

Proiectul prevede că „prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu 2.500 lei”.

Asta înseamnă că toți angajații din sistemul bugetar, inclusiv cei din învățământ, beneficiază de 10% în plus la salariul de bază, dar nu mai mult decât grilele de salarizare prevăzute de Legea 153 din 2017.

Salarii mai mari după greva din Educație

Pe 22 mai 2023 profesorii au intrat în grevă generală. Una dintre revendicările profesorilor s-a referit la creșterea salariilor. După lungi negocieri cu guvernanții, greva din educaţie a fost suspendată de sindicalişti după ce au ajuns la un acord cu privire la creşterile salariale pentru profesori şi pentru ceilalţi angajaţi din sistemul de învăţământ local. 

Condiţia a fost adoptarea unei OUG care să prevadă ca salariul profesorului debutant să fie cât cel mediu pe economie şi creşterea salarială de 50% din diferenţa între salariile actuale şi cele din grila nouă se va aplica la 1 ianuarie 2024. 

Conform edupedu.ro, creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024 cerută de profesori nu s-a aflat în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Față de ordonanța de urgență nr. 53 din 2023, majorarea promisă de 25% reprezintă, de fapt, 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, conform documentului.

După măriri, conform datelor Ministerului Educaţiei, un asistent universitar la început de carieră câştigă aproape 3.200 de lei net, iar un educator la început de drum câştigă puţin peste 3.000 de lei net. 

Cele mai mari salarii sunt cele ale profesorilor universitari. Astfel, un profesor universitar cu peste 25 de ani de vechime câştigă un salariu care porneşte de la o bază de 12.180 de lei brut pentru gradaţia zero (7.125 de lei net).

Un rector cu gradaţia doi pleacă de la un salariu de bază de 17.532 de lei brut, adică circa 10.300 de lei net.

Un decan cu gradaţia doi are un salariu de bază care porneşte de la 15.777 de leu brut, adică circa 9.230 de lei net.

Salarii de bază în mediul universitar

·       Profesor universitar cu peste 25 de ani de vechime: 12.180 lei

·       Profesor universitar cu 20-25 de ani vechime: 10.425 lei

·       Profesor universitar cu 15-20 ani vechime: 8.550 lei

·       Profesor universitar cu 10-15 ani vechime: 7.250 lei

·       Profesor universitar cu 5-10 ani vechime: 6.925 lei

·       Conferențiar universitar cu peste 25 de ani vechime: 8.846 lei

·       Conferențiar universitar cu 20-25 de ani vechime: 7.880 lei

·       Conferențiar universitar cu 15-20 de ani vechime: 6.817 lei

·       Conferențiar universitar cu 10-15 ani vechime: 6.401 lei

·       Conferențiar universitar cu 5-10 ani vechime: 6.128

·       Conferențiar universitar cu 3-5 ani vechime: 5.808 lei

·       Lector universitar cu peste 25 de ani vechime: 6.512 lei

·       Lector universitar cu 20-25 de ani vechime: 6.128 lei

·       Lector universitar cu 15-20 de ani vechime: 5.854 lei

·       Lector universitar cu 10-15 ani vechime: 5.717 lei

·       Lector universitar cu 5-10 ani vechime: 5.672 lei

·       Lector universitar cu 3-5 ani vechime: 5.626 lei

·       Asistent universitar cu peste 25 de ani vechime: 5.854 lei

·       Asistent universitar cu 20-25 de ani vechime: 5.717 lei

·       Asistent universitar cu 15-20 de ani vechime: 5.626 lei

·       Asistent universitar cu 10-15 ani vechime: 5.559 lei

·       Asistent universitar cu 5-10 ani vechime: 5.516 lei

·       Asistent universitar cu 3-5 ani vechime: 5.473 lei

·       Asistent universitar cu până la 3 ani vechime: 5.430 lei

Salariile enumerate mai sus se referă la salariile brute și reprezintă nivelul minim, iar nivelul maxim se stabilește în funcție de specificul activității desfășurate.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Intotero: Cuplurile infertile eligibile ce nu au beneficiat anul trecut de sprijin guvernamental depun documentele din nou
Intotero: Cuplurile infertile eligibile ce nu au beneficiat anul trecut de sprijin guvernamental depun documentele din nou

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a anunţat joi că persoanele şi cuplurile infertile care au fost declarate eligibile anul trecut pentru sprijinul guvernamental, dar nu au beneficiat de el, trebuie să reia procedura de depunere a documentelor.

Protest la Guvern. Sindicatele din Administraţie îl acuză pe Ciolacu de ”hărţuire şi ameninţare” la adresa angajaţilor
Protest la Guvern. Sindicatele din Administraţie îl acuză pe Ciolacu de ”hărţuire şi ameninţare” la adresa angajaţilor

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie organizează un protest, joi, la sediul Guvernului, manifestaţia fiind ”împotriva promovării de către Guvernul României a unei politici salariale discriminatorii”.

Irina i-a donat surorii ei mai mici o parte din ficat. Nicoleta are acum o șansă la viață
Irina i-a donat surorii ei mai mici o parte din ficat. Nicoleta are acum o șansă la viață

Dragostea de soră s-a dovedit salvatoare. O femeie din Olt care suferea din copilărie de o boală hepatică gravă a primit șansa la viață de la sora ei mai mare care i-a donat o parte din ficat.  

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.