Prima rundă oficială a negocierilor PNL-PSD pentru un nou Guvern. Va crește numărul de ministere

Florin Citu, Marcel Ciolacu, PSD, PNL
Agerpres

Consultările dintre PNL, PSD, UDMR şi minorităţile naţionale pe tema formării unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui nou guvern au început, marți, la Palatul Parlamentului.

A fost, practic, prima discuție oficială dintre Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, care au stat împreună la aceeași masă și au negociat un Guvern comun.

Primul pas, auzit chiar de la președintele PNL Florin Cîțu și de la liderul PSD Marcel Ciolacu, este să armonizeze programul de guvernare. Aceasta este prima etapă dintr-un lung șir de negocieri, pentru că avem un program de guvernare stabilit de social-democrați și un program de guvernare al liberalilor.

Iar toate aceste propuneri trebuie puse cap la cap, astfel încât să iasă un program de guvernare comun.

”Discuțiile pe programul de guvernare încep mâine. De principiu, Partidul Național Liberal a comunicat și aseară care sunt elementele importante pentru noi, și aici, lăsând la o parte cota unică sau alt tip de impozitare, nu vom crește taxe în perioada următoare.” - a spus Florin Cîțu după prima discuție oficială cu liderii PSD.

Citește și
Florin Citu, Marcel Ciolacu, PSD, PNL
VIDEO cu Iohannis și Cîțu, când promiteau că PNL nu se va alia cu PSD: ”Este incredibil, dragi români”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De asemenea, președintele PNL a susținut că PNRR-ul nu poate fi modificat.

”PNRR-ul a fost discutat într-o formă. Nu se poate rediscuta în acest moment.” - a spus Cîțu.

El spune că, deocamdată, nu s-a discutat despre funcția de premier sau despre ministere, ci doar despre programul de guvernare. Astfel, numărul de ministere ar putea fi mărit.

”Este o discuție despre extinderea numărului de ministere. Maxim 20. Când vom ajunge la modul în care vom împărți ministerele vom discuta. În acest moment doar am discutat de posibilitatea de a crește numărul de ministere la 20.” - a spus președintele PNL.

Ciolacu: Programul de guvernare ar trebui să cuprindă şi măsuri pe termen scurt şi mediu

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după discuţiile cu PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, că viitorul program de guvernare ar trebui să conţină şi măsuri pe termen scurt şi mediu pentru creşterea nivelului de trai.

"Am vorbit foarte mult pe structurarea programului de guvernare, vom începe mâine discuţiile pe fiecare capitol în parte. Din punctul nostru de vedere, programul de guvernare ar trebui cumva conceput cu măsuri pe termen scurt şi cu măsuri pe termen mediu (...) pentru creşterea nivelului de trai până în martie şi depăşirea iernii, fiindcă toţi românii sunt afectaţi de criza energetică şi de pandemie şi, pe urmă, restul de program de guvernare până la finele anului 2024", a explicat Ciolacu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a mai spus că, că, la întâlnirea cu PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, nu s-a discutat dacă se va mări sau nu numărul de ministere din viitorul Guvern.

Întrebat dacă la întâlnirea de la Palatul Parlamentului s-a discutat şi despre o formulă guvernamentală, câte ministere ar trebui să aibă fiecare partid, Ciolacu a spus: "Va fi o împărţire în funcţie de ponderea din Parlament. Nu am intrat în niciun detaliu, dacă se micşorează sau se măreşte numărul de ministere. Va rămâne ponderea pe care ne-au dat-o românii la alegerile generale".

Ciolacu a menţionat că toate detaliile legate de alcătuirea Guvernului vor fi stabilite în urma negocierilor care vor avea loc în zilele următoare.

Kelemen Hunor: Nu am intrat în detalii, dar am stabilit că e momentul să revizuim Constituţia

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că, în cadrul negocierilor pentru formarea noului Guvern, s-a stabilit că este momentul pentru o reformă constituţională, fără a se intra în detalii.

"Nu am intrat în detalii, dar am stabilit că este momentul să revizuim Constituţia, să venim cu reforme constituţionale. (...) Toată lumea - vorbesc de colegii cu care am discutat, din PNL şi PSD - susţine că necesitatea reformelor constituţionale după 31 de ani este reală, dar nu am intrat în detalii. Vom vedea mai departe. Noi de fiecare dată am militat pentru această formă de republică parlamentară", a declarat liderul UDMR, la finalul discuţiilor care au avut loc la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că realizarea unei coaliţii guvernamentale "consistente" va permite o reformă constituţională.

"Este nevoie de revizuirea Constituţiei, de o reformă constituţională dacă facem o coaliţie atât de consistentă, o coaliţie care permite să vină cu o reformă constituţională. Şi am spus că printre modificările Constituţiei, ceea ce noi susţinem de 31 de ani, puteţi verifica şi la revizuirea Constituţiei din 2003 şi în 2013, 2014, noi am avut propuneri pentru republică parlamentară. Sigur, în acest moment, este important să clarificăm din acest punct de vedere ce vrem să facem. Putem să mergem şi pe republică prezidenţială şi pe republică parlamentară. Eu cred că după 31 de ani nu e bine să stai în această formulă nici aşa, nici altfel. Deci, nici măcar nu este republică semiprezidenţială, este un amestec, depinde de preşedinte, depinde de ambiţia preşedintelui, unde o duce şi în ce direcţie împinge activitatea. De aceea, eu cred că trebuie să clarificăm. Din punctul nostru de vedere, mult mai sănătos este să mergi spre o formă de republică parlamentară", a explicat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, în momentul în care preşedintele va fi ales de Parlament, atunci mobilizarea la alegerile legislative va fi mult mai mare.

"Constituţia noastră, de fapt, e foarte bună, cu mici excepţii, dar în ceea ce priveşte această formă de semiprezidenţială înseamnă şi conflicte interinstituţionale politice permanent. Dacă vrem să oprim, atunci ori mergem spre o formulă curată, spre un sistem prezidenţial - cum este în Statele Unite - ori mergem spre o formă de republică parlamentară", a adăugat Kelemen Hunor.

Cum se vor împărți funcțiile între PSD, PNL și UDMR

 

A doua etapă a negocierilor împărțirea funcțiilor, etapă la care nu s-a ajuns deocamdată, dar aici va fi adevărata luptă, pentru că PSD își dorește paritate în funcții. Asta înseamnă că își doresc mai multe ministere decât cei de la PNL, având în vedere că au mai mulți aleși în Parlament.

O luptă este și pentru ministerul de Finanțe, pentru că l-am auzit și pe Marcel Ciolacu susținând că cel care are funcția de premier ar trebui să cedeze mai departe și funcția de ministru al Finanțelor. Este o funcție pe care și-o doresc social-democrații în această perioadă, la fel cum își doresc și funcția de secretar general al Guvernului.

Este, practic, al doilea om din Guvern, are rang de ministru, și social democrații spun, de asemenea, că partidul care are funcția de premier ar trebui să cedeze și această funcție.

Rămâne de văzut și dacă cei de la UDMR vor rămâne cu cele trei portofolii pe care le au în acest moment, plus funcția de vicepremier, pentru că în aceste calcule, UDMR ar fi defavorizat.

Cine a participat la discuții

 

Delegaţiile PNL, PSD şi UDMR au fost conduse de liderii acestora - Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor.

Printre cei care au făcut parte din delegaţia PNL au fost  prim-vicepreşedinţii Lucian Bode, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur şi secretarul general Dan Vîlceanu.

Din delegaţia UDMR au făcut parte ministrul Cseke Attila şi liderul grupului din Camera Deputaţilor, Csoma Botond.

De la PSD au venit prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea, secretarul general Paul Stănescu şi deputatul Mihai Weber.

La consultări a participat și liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Luni seară, Biroul Politic Naţional al PNL a decis, cu majoritate absolută de voturi, începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care "să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară".

"A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL", au precizat liberalii într-un comunciat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Dezvăluiri din ședința PNL unde s-a decis alianța cu PSD. Liberalii vor 7 ani cu Ciolacu
Dezvăluiri din ședința PNL unde s-a decis alianța cu PSD. Liberalii vor 7 ani cu Ciolacu

Liberalii conduși de Florin Cîțu vor să colaboreze cu social-democrații lui Marcel Ciolacu timp de 7 ani. Acesta este planul discutat în ședința tensionată care a avut loc luni seara în cadrul Biroului Politic Național al PNL, care a durat 4 ore.

VIDEO cu Iohannis și Cîțu, când promiteau că PNL nu se va alia cu PSD: ”Este incredibil, dragi români”
VIDEO cu Iohannis și Cîțu, când promiteau că PNL nu se va alia cu PSD: ”Este incredibil, dragi români”

Înainte ca PNL și PSD să decidă declanșarea negocierilor pentru formarea unei... “mari coaliţii” între cele două partide, președinții celor două formațiuni, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, s-au atacat virulent în tot felul de declarații politice.

USR se pregătește să intre în opoziție: ”Ce îngrozitoare rușine! PNL a ales hoția alături de PSD”
USR se pregătește să intre în opoziție: ”Ce îngrozitoare rușine! PNL a ales hoția alături de PSD”

Așa cum era de așteptat, liderii USR au declanșat un val de critici la adresa foștilor parteneri de guvernare din PNL, după ce aceștia au decis să aleagă PSD pentru formarea unui viitor Guvern.

Liberalii fac guvern cu PSD, cu sprijinul UDMR. Bătălia se va da însă pe ministere
Liberalii fac guvern cu PSD, cu sprijinul UDMR. Bătălia se va da însă pe ministere

Liderii PNL au decis luni seară, după 4 ore de discuții, să continue negocierile cu PSD pentru formarea noului Guvern. În sala de şedinţe, părerile au fost împărţite. 48 de lideri s-au pronunțat pentru guvernarea cu PSD, iar 22 au votat împotrivă.

Orban: „Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD”
Orban: „Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD”

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a afirmat, după şedinţa BPN de la Vila Lac, că nu a fost stabilit un mandat clar pentru negocieri, "un mandat care într-adevăr să cuprindă toate elementele esenţiale şi lucrurile la care PNL nu poate renunţa".

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.