Sute de migranți vin spre Europa. Reacția ONU și NATO la conflictul dintre Turcia și Siria

×
Codul embed a fost copiat

Conflictul din Siria escaladează, după uciderea a 33 de soldați turci într-un atac aerian al forțelor guvernamentale.

Fără anunțarea unei decizii oficiale, Turcia și-a deschis porțile spre Europa pentru migranți și refugiați, care se îndreaptă cu sutele spre frontiera cu Grecia. Bulgaria este pregătită să desfăşoare la frontieră în jur de 1.000 de soldaţi şi echipamente militare pentru a opri valul de oameni.

Citat de presă, un oficial turc a declarat că în aşteptarea sosirii iminente a refugiaţilor din Siria, poliţia turcă, serviciile pazei de coastă şi de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lăsa pe refugiaţi să ajungă - pe uscat şi pe mare - în Europa, dacă vor asta.

Migrant: „Nu putem avea o identitate în Turcia. Eu vreau să ajung în Germania.”
Migrant: „Ce să fac eu aici? Nu e nimic aici. Eu și copilul meu poate vom avea o viață în Europa.”

Potrivit presei apropiate puterii, decizia de deschidere a porților spre Europa a fost luată în noaptea de joi spre vineri, în cadrul unui Consiliu de securitate extraordinar prezidat de şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan.

Citește și
Siria
Turcia cere Rusiei să pună capăt atacurilor regimului Assad în Siria. Intervenția lui Trump
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Această reuniune de urgență a fost convocată după un raid aerian al forțelor guvernamentale siriene în care au fost uciși cel puţin 33 de militari turci în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei. Erau alături de combatanții jihadiști - a fost justificarea Damascului.

Forțele turce au ripostat imediat cu lovituri militare.

Hulusi Akar, ministrul Apărării din Turcia: „Peste 200 de ținte ele regimului sirian au fost puternic lovite cu aviația, dronele și artileria terestră, imediat după atacul monstruos și nejustificat al forțelor guvernamentale siriene”

Raidul sirian și riposta turcă marchează o serioasă escaladare directă a conflictului dintre forțele turce și cele guvernamentale siriene, susținute de Rusia.

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan au avut o convorbire telefonică în încercarea de a detensiona situația. 

Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan ar putea avea o întrevedere săptămâna viitoare la Moscova.

„O posibilă întrevedere este în prezent în pregătire, la cel mai înalt nivel, la Moscova, pe 5 sau 6 martie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Deocamdată, decizia de a deschide frontierele cu Europa nu a putut fi confirmată din surse oficiale turce. Dar un reprezentant al partidului prezidențial a afirmat că, deși politica Ankarei privin migrația nu s-a schimbat, Turcia nu mai este în măsură să-i rețină pe migranții care vor să plece.

Uniunea Europeană a cerut Turciei să respecte acordul din anul 2016, prin care Ankara s-a angajat să stăvilească valul migrator în schimbul unui ajutor financiar din partea Uniunii Europene. Aproximativ 3,6 milioane de refugiaţi se află în prezent în Turcia, iar cei mai mulți sunt sirieni.

Stoltenberg cere Rusiei şi Siriei să oprească ofensiva din Idlib

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Rusiei şi Siriei să oprească ofensiva din Idlib, în nord-vestul Siriei, precizând, după o reuniune a ambasadorilor statelor membre, că Alianţa Nord-Atlantică este solidară cu Turcia, relatează Reuters.

„Cerem regimurilor rus şi sirian să oprească atacurile, să oprească atacurile aeriene aleatorii. Cerem de asemenea Rusiei şi Siriei să respecte pe deplin dreptul internaţional”, a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

„Cerem Siriei şi Rusiei să se angajeze pe deplin în eforturile depuse de ONU pentru găsirea unei soluţii paşnice la conflictul din Siria”, a adăugat el.

Ambasadorii la NATO ai statelor membre ai organizaţiei s-au reunit vineri, la Bruxelles, pentru consultări legate de evoluţia situaţiei din Siria, la cererea Turciei, în baza Articolului 4 al Tratatului Alianţei, după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi joi într-un atac aerian sirian în regiunea Idlib.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

 

Consiliul de Securitate al ONU urmează să aibă vineri (28 februarie) o reuniune de urgenţă consacrată evoluţiilor recente din Siria, au indicat mai mulţi diplomaţi, potrivit AFP.

Reuniunea ar urma să înceapă la ora locală 16:00 (21:00 GMT), a precizat preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate, ambasadorul belgian Marc Pecsteen de Buytswerve.

Reuniunea a fost solicitată de SUA, Germania, Regatul Unit, Franţa, Belgia, Estonia şi Republica Dominicană, a precizat ambasadorul Belgiei la ONU.

Londra anunţase că va cere convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi de trupele siriene, susţinute de Rusia, în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei.

„Nu există nicio justificare pentru astfel de ignorare flagrantă a dreptului internaţional sau a decenţei umane fundamentale”, a spus ministrul de externe britanic Dominic Raab.

Erdogan şi Trump au convenit asupra unor măsuri pentru a evita o „tragedie umanitară” în Siria

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi președintele american Donald Trump au convenit vineri să ia măsuri imediate pentru a evita „o mare tragedie umanitară” în regiunea Idleb din Siria, unde a lansat o ofensivă regimul de la Damasc susţinut de Rusia, potrivit preşedinţiei turce, relatează AFP.

Într-o convorbire telefonică la o zi de la moartea a 33 de soldaţi turci în atacuri ale regimului de la Idleb, cei doi lideri „au convenit să ia imediat măsuri suplimentare pentru a evita o mare tragedie umanitară” în această provincie rebelă, a indicat preşedinţia într-un comunicat de presă.

Erdogan şi-a declarat „hotărârea de a curăţa elemente ale regimului” în zona Idleb unde urma să fie pus în aplicare un acord de încetare a focului încheiat între Ankara şi Moscova în 2018, potrivit sursei citate.

Ungaria aşteaptă atacuri regulate ale migranţilor la frontiera din sud

 

Ungaria trebuie să se pregătească pentru noi valuri de migranţi şi pentru „atacuri regulate, masive” asupra gardului de la frontiera din sud, a declarat vineri premierul Viktor Orban, citat de MTI.

Comentând ştirile despre decizia Turciei de a nu mai opri migranţii din Siria să treacă spre Uniunea Europeană, Orban a afirmat la postul public de radio Kossuth că Ungaria şi poporul ungar au nevoie de protecţie, iar autorităţile sunt capabile să securizeze frontierele indiferent câţi migranţi le iau cu asalt.

„Nu trebuie să ne temem pentru securitatea Ungariei atâta timp cât suntem uniţi”, a susţinut prim-ministrul.

Prim-ministrul bulgar se va întâlni cu Recep Erdogan

 

Premierul bulgar Boiko Borisov se va întâlni luni cu Recep Tayyip Erdogan, după ce grupuri de migranţi au sosit la frontierele Greciei şi ale Bulgariei în urma deciziei Turciei de a deschide frontierele pentru refugiaţi, transmite Reuters.

Borisov şi Erdogan au avut deja vineri o discuţie telefonică despre această nouă criză şi despre situaţia din Siria.

„Suntem îngrijoraţi că grănicerii turci s-au retras de la graniţă”, a declarat Borisov, vorbind despre migranţi care se adună în zona oraşului turc Edirne, situat în apropierea frontierei Turciei cu Bulgaria şi Grecia.

Franța și-a exprimat solidaritatea cu Turcia

 

Franţa şi-a exprimat vineri solidaritatea cu Turcia după uciderea a 33 de soldaţi turci în Siria, pe fondul unor relaţii franco-turce tensionate din cauza conflictului sirian, informează AFP.

„I-am transmis omologului meu (turc) condoleanţe şi solidaritatea Franţei cu Turcia, ca urmare a atacului comis ieri (joi - n.r.) împotriva forţelor turce în nord-vestul Siriei”, a declarat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, potrivit unui comunicat emis în urma unei discuţii cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

Ministrul francez de Externe „a condamnat încălcările repetate de către regimul sirian şi Rusia a angajamentelor lor privind dezescaladarea în provincia Idlib şi dreptul internaţional umanitar”.

Le Drian a reiterat apelul Franţei adresat regimului sirian şi Rusiei, care îl susţine militar, de a „pune capăt ofensivei militare” angajate în Idlib şi a „reveni la aranjamentele de armistiţiu” convenite între Rusia şi Turcia în 2018.

„Rusia trebuie să continue negocierile cu Turcia pentru a ajunge la o dezescaladare în Idlib şi a permite relansarea procesului politic”, a insistat Jean-Yves Le Drian.

Franţa şi-a mai reiterat „hotărârea de a mobiliza o asistenţă umanitară întărită, cu titlu naţional, precum şi cu UE şi statele membre”, a subliniat ministrul.

Turcia, care numără deja 3,6 milioane de refugiaţi sirieni pe teritoriul său, cere un sprijin sporit din partea UE, în condiţiile în care aproape 1 milion de migranţi se îndreaptă din nou spre frontierele sale după lansarea ofensivei regimului sirian, în decembrie, pentru recucerirea bastionului insurgent Idlib.

Relaţiile dintre Franţa şi Turcia, membră a NATO, sunt foarte tensionate după ofensiva turcă din octombrie împotriva kurzilor sirieni, aliaţi ai coaliţiei internaţionale conduse de SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Turcia deschide „porțile” refugiaților sirieni către Europa. Grecia și-a dublat patrulele, Bulgaria sporește controalele
Turcia deschide „porțile” refugiaților sirieni către Europa. Grecia și-a dublat patrulele, Bulgaria sporește controalele

Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, a declarat, vineri, un înalt oficial turc, ca răspuns la uciderea a 33 de soldaţi turci într-un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei.

Turcia cere Rusiei să pună capăt atacurilor regimului Assad în Siria. Intervenția lui Trump
Turcia cere Rusiei să pună capăt atacurilor regimului Assad în Siria. Intervenția lui Trump

Ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu a declarant că i-a cerut omologului său rus Serghei Lavrov ca regimul sirian să înceteze atacurile asupra ultimului bastion rebel în regiune Idlib, conform AFP.

Avertismentul UE pentru Turcia și Rusia. Ce s-ar putea întâmpla în Siria
Avertismentul UE pentru Turcia și Rusia. Ce s-ar putea întâmpla în Siria

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat împotriva pericolului unei ciocniri între forţele turce şi ruse în Siria, îndemnând ţările UE să se doteze cu mijloacele capabile să influenţeze soluţionarea conflictului, conform AFP.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.