Putin și Xi Jinping, alianță "fără limite" împotriva SUA. Rusia și China cer oprirea extinderii NATO

×
Codul embed a fost copiat

În plină criză a Moscovei cu Occidentul, Xi Jinping și Vladimir Putin au afișat vineri o alianță strategică profundă și "fără limite", pentru a echilibra ceea ce au descris drept influența globală malignă a Americii.

În plus, rușii au semnat noi acorduri de furnizare de gaze și petrol către ​​Beijing, în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Între timp, responsabilii americani au reiterat și întărit avertismentul potrivit căruia Rusia pregăteşte diversiuni pentru a justifica o invazie în Ucraina. Ministrul rus de externe a respins acuzațiile drept "aiureli". Vestea bună e că naveta diplomației va continua. Săptămâna viitoare sunt așteptați la Moscova liderii francez, german și turc.

Președintele rus Vladimir Putin a fost primit cu fast în Beijing, ca invitat de onoare al lui Xi Jinping la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. A fost cea de-a 38-a întâlnire față-n faţă a celor doi lideri, în ultimii 9 ani.

Vladimir Putin a salutat "un exemplu de relaţie demnă, în care fiecare îl ajută şi susţine pe celălalt în dezvoltarea lui".

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Cât despre relațiile noastre bilaterale, acestea progresează în spiritul prieteniei și al parteneriatului strategic. Au devenit, cu adevărat, fără precedent. Este un exemplu de relație demnă care contribuie la dezvoltarea mutuală și susține această dezvoltare comună (a țărilor noastre).”

În urmă întâlnirii, descrisă drept "foarte călduroasă", a fost dat publicităţii un amplu comunicat comun, prezentat de Kremlin că "viziunea celor două ţări în materie de securitate internaţională". Fără să facă măcar o singură referire explicită la Ucraina, documentul ilustrează solidaritatea fără cusur a celor două ţări.

„Federația Rusă și Republica Populară Chineză se opun oricărei viitoare extinderi a NATO și îndeamnă Alianța Nord-Atlantică să renunțe la abordarea specifică Războiului Rece, să respecte suveranitatea, securitatea și interesele altor țări.

Federația Rusă și Republica Populară Chineză cred că anumite state, alianțe militare și politice și coaliții încearcă să obțină, direct sau indirect, avantaje militare unilaterale în detrimentul securității altor țări", se arată în comunicatul comun transmis de cele două state.

Într-un serviciu reciproc, Moscova şi Beijingul şi-au exprimat fiecare sprijinul pentru poziţia celeilalte părţi.

Federația Rusă își reiterează sprijinul pentru principiul “O Singură China”, confirmă că Taiwanul este parte inalienabilă a Chinei și se opune oricărei forme de independență a Taiwanului.

Reacția SUA la alianța dintre Rusia și China

Iar China susține propunerile avansate de Federația Rusă pentru crearea în Europa a unor garanții de securitate reglementate juridic pe termen lung.

Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA: „Îndemnăm Beijingul să-şi folosească influenţă asupra Moscovei pentru a promova diplomaţia.”

Pe de altă parte, Departamentul de Stat al Statelor Unite a avertizat direct Rusia.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Dacă Rusia crede că va fi în măsură să atenueze unele din aceste consecinţe printr-o relaţie mai strânsă cu China, nu este cazul. În fapt, asta va face mai fragilă economia Rusiei, în multe privinţe.”

În acest timp, aflat la Kiev, preşedintele Turciei şi-a repetat oferta de mediere între Rusia şi Ucraina.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Turcia este pregătită să facă tot ce e necesar pentru a pune capăt crizei dintre cele două naţiuni, care ne sunt prietene şi vecine la Marea Neagră. Aş fi fericit să organizez un summit, fie la nivel de conduce, fie la nivel de comisii de experţi.”

Pentagonul a atras din nou atenţia că Rusia plănuieşte regizarea unui fals atac al armatei ucrainene sau al serviciilor de informații împotriva teritoriului rus sau a populației rusofone. Asta le-ar oferi pretextul care să justifice o eventuală invadare a Ucrainei.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „În cadrul acestui plan, credem că Rusia vrea să producă un film foarte explicit de propagandă, care va conține imagini cu cadavre și actori care interpretează rolul localnicilor îndurerați, dar și imagini cu zone distruse și echipamente militare ale Ucrainei sau provenind din Vest.”

Trupele americane au plecat deja spre Europa

Între timp, trupele americane, care au primit marţi ordin de detaşare în Europa, au plecat deja către noile misiuni. Este vorba despre 1.700 de parașutiști din divizia 82 aeropurtată și alți 300 de militari dintr-o unitate de reacție rapidă, mobilizaţi în Germania.

Vladimir Cijov, ambasadorul Rusiei la UE: „Suntem foarte îngrijorați pentru că, din punct de vedere strategic, desfășurarea câtorva mii de militari americani și din alte state vestice în regiune nu schimbă raportul de forțe. Dar, din punct de vedere politic, e o provocare și dă apă la moară înfierbântaților din Kiev.”

N-a trecut neobservată nici sosirea în portul polonez Gdinia a două sute de vehicule militare americane, în principal Humvee şi Stryker, destinate bazei americane din Polonia.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.