Presa germană despre summitul de la Sibiu: A început lupta pentru funcțiile la vârf

summit sibiu

Două dintre principalele publicații germane au analizat summitul UE care s-a desfășurat pe 9 mai, la Sibiu, concluzionând că s-au evitat discuțiile privind problemele importante ale Uniunii.

Publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scrie că Declarația de la Sibiu este o declarație la cel mai mic numitor comun, criticii apreciind că Uniunea nu se poate pune de acord pe teme importante, cum ar fi protecția mediului și migrația.

”La Sibiu, șefii de stat și de Guvern din UE fac toate eforturile pentru a demonstra unitate. Dar poate UE să găsească un numitor comun în punctele importante? Statul de drept, echitatea, protecția cetățenilor, apropierea de cetățeni și un rol mai puternic al UE în lume reprezintă puncte de reper pentru viitorul Europei. Însă, Declarația de la Sibiu pare să fie cu privire la cel mai mic numitor comun. UE pare să demonstreze că nu poate ajunge la un acord cu privire la chestiuni importante, cum ar fi migrație sau schimbările climatice, spun criticii”, scrie sursa citată.

Cei de la FAZ scriu că summitul a fost umbrit de conflictul intern dintre președinte Klaus Iohannis și guvernul PSD, care nu pare interesat de lupta împotriva corupției. În plus, premierul Viorica Dăcilă s-a plâns că nu a fost invitată la summit, lucru care nu l-a impresionat deloc pe Iohannis.

Un alt aspect semnalat de cei de la publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung este faptul că trei dintre liderii importanți prezenți la Sibiu au venit cu proiecte de reformă care au depășit declarația de la Sibiu: președintele Macron dorește o UE neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2050, cancelarul austriac Kurz dorește o micșorare a Comisiei UE și o modificare a tratatelor, iar prim-ministrul olandez Rutte dorește sancțiuni clare pentru membri care nu respectă regulile.

Citește și
sibiu, summit, securitate, lunetisti,
Reacția unui lunetist care a supravegheat Piața Mare din Sibiu, la summitul UE
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cancelara Merkel a venit și ea cu propunerea ca întâlnirile informale ale șefilor de stat și de guvern UE să aibă loc la fiecare două luni pentru a impulsiona procesul de decizie. Din toate aceste motive, la Sibiu nu s-au luat decizii mai importante, scrie publicația citată.

Și publicațiile internaționale “Euronews”, “Politico” sau “Le au vorbit despre valoarea simbolică a Declaraţiei despre unitate a celor 27 de preşedinţi UE, subliniind că temele majore nu şi-au găsit rezolvarea.

 

”Der Spiegel”: Declarația finală a summitului rămâne vagă

 

De cealaltă parte, publicația ”Der Spiegel” a scris despre discuțiile care s-au purtat la Sibiu privind viitorul președinte al Comisiei Europene.

Ziarul remarcă diferențele de opinie între cei mai mulți lideri europeni, pe de o parte, care propun ca acesta să fie ales doar dintre parlamentarii Spitzenkandidat, și prim-ministrul luxemburghez și președintele Macron, care s-au opus, motivând prin lipsa existenței unor liste electorale transnaționale.

Șefii de stat și de guvern nu sunt pregătiți să renunțe la rolul lor în decizia de numire al unui nou președinte al Comisiei, scrie ”Der Spiegel”.

Relatând despre acest subiect, presa internațională s-a referit la o adevărată "Urzeală a Tronurilor" ce s-a desfăşurat în decorul medieval al oraşului Sibiu, părerile fiind împărţite şi în acest caz. Postul pentru care se încing cel mai tare spiritele este cel al Comisiei Europene, deţinut acum de jovialul Jean-Claude Juncker.

Publicația remarcă, totuși, că tema schimbărilor climatice a fost abordată în cadrul discuțiilor din primăria Sibiu, însă, în opinia autorilor articolului, Declarația finală a summitului rămâne vagă: ”Vom fi împreună la bine și la greu”.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Concluzii după summitul de la Sibiu. Cum au fost răsfățați liderii europeni
Concluzii după summitul de la Sibiu. Cum au fost răsfățați liderii europeni

Summit-ul de la Sibiu s-a încheiat, joi seară, cu aplauze prelungi. Oamenii au fost invitaţi la spectacolul organizat în Piața Mare, la care au participat şi Klaus Iohannis şi Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Reacția unui lunetist care a supravegheat Piața Mare din Sibiu, la summitul UE
Reacția unui lunetist care a supravegheat Piața Mare din Sibiu, la summitul UE

Pentru o zi, Sibiul a fost cel mai sigur oraș din Europa. Forțe impresionante de securitate au supravegheat zona centrală, acolo unde a fost concentrată timp de câteva ore elita politică europeană.

"Game of Thrones" la Sibiu. Discuțiile din spatele ușilor închise la summit-ul UE

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene care s-au întâlnit, joi, la Sibiu au lăsat și multe întrebări fără răspuns. Ce facem cu schimbările climatice și cum taxăm companiile care poluează sau cum vor fi aleși noii șefi ai instituțiilor europene?

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.