Cât stau în izolare persoanele vaccinate și testate pozitiv la Covid-19 sau care au intrat în contact cu persoane confirmate

×
Codul embed a fost copiat

Cât stau în izolare persoanele vaccinate. Guvernul a modificat perioada în care trebuie să stea în izolare persoanele vaccinate care au fost testate pozitiv.

Cât stau în izolare persoanele vaccinate. Până acum, perioada de izolare pentru persoanele vaccinate era de șapte zile, iar persoanele nevaccinate, zece zile.

Care este perioada de izolare pentru pesoanele vaccinate testate pozitiv cu Covid-19

Mai exact, vaccinații pozitivi vor sta 5 zile în izolare, în loc de 7, iar persoanele nevaccinate 7 zile, în loc de 10.

Perioada de izolare pentru cei vaccinați care au fost contactul unei persoane testată pozitiv cu Covid-19

Dacă au fost testați pozitiv, vaccinații care au fost contactul unei alte persone testată pozitiv vor rămâne aceeași perioadaă cu aceasta în izolare. Dacă nu au fost testați, nu se aplică.

Cum s-a modificat perioada de izolare pentru persoanele nevaccinate

Persoanele nevaccinate testate pozitiv vor sta în izlare șapte zile în loc de 10, cât era stabilit până acum. Guvernul a modificat perioada prin hotarâre, la recomandarea Comitetului Thnico-Științific, având în vedere ultimele evoluții epidemiologice. Varianta Omicron determină simptome mai blânde față de varianta delta, care persistă mai puțin.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Teatrele, cinematografele şi restaurantele vor funcționa după aceleași reguli: dacă rata de îmbolnăvire este de sub 3 la mia de locuitori, spațiul poate fi ocupat doar pe jumătate, şi în proporţie de 30% dacă rata depășește 3 la mie. Iar celelalte măsuri de până acum, precum purtarea măștii de protecție, rămân valabile.

Guvernul a decis joi că în supermarketurile din mall-uri vor avea acces și persoanele fără certificat verde, dacă vor fi amenajate, culoare speciale.Iar cei care călătoresc vor avea mai mult timp la dispoziție să completeze formularele de localizare la sosirea în țară.

Pe de altă parte, începând de luni, cei care nu au certificat verde vor putea intra în mall-uri și centre comerciale. Însă doar pentru a mearge la hypermarketurile din interior, care comercializează produse alimentare de bază. Pentru asta, autoritățile cer culoare speciale.

Raed Arafat, șeful DSU: „Dar va trebui stabilit 4 mp de persoană, dacă exista 50 de persoane limită, atunci există 50 de cărucioare, fiecare persoană intră cu căruciorul ei şi iese, atunci intră altă persoană, dacă se atinge nr maxim de persoane.”

George Bădescu. Asociația marilor rețele comerciale din România: „Am solicitat că toate magazinele considerate esențiale să aibă același regim. Cele care erau localizate în interiorul mall-urilor aveau un regim diferit față de celelalte, pentru că accesul în magazine era condiționat de prezentarea anumitor documente.”

Au fost schimbate și regulile pentru formularul digital de localizare la intrarea în Romania - PLF.

În primul rând, avem mai mult timp la dispoziție să completăm acest formular. Dacă până acum trebuia cu 24 de ore înainte de a ajunge la graniță, autoritățile au decis să extindă la 72 de ore, la care se adaugă încă 24 de ore după sosirea în țară.

Sunt exceptați piloții, personalul feroviar ori șoferii care sunt nevoiți să treacă granița pentru serviciu. Și a fost redusă valoarea amenzilor. Dacă până acum acestea erau între 2000 și 3000 de lei, pragul minim a fost redus la 500 de lei.

Guvernul a adoptat și regulile europene privind folosirea certificatului verde pentru călătorii.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la cea de-a doua doză, atunci este necesară administrarea unei doze de booster. Acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul comunității europene. Nu se adresează regulile existente și felul în care funcționează societatea în interiorul statelor membre, incluzând aici și România.”

Se prelungește și perioada de folosire a certificatului verde, până pe 31 decembrie. Oficialii europeni au hotărât inițial să fie valabil doar până pe 30 iunie 2022.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: 
furtuni puternice
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: furtuni puternice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Germania, Landul Bavaria, că autorităţile locale au emis avertismente de furtuni puternice.

 

Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă
Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă

Un grav accident rutier s-a produs, duminică amiază, pe şoseaua de centură din nordul municipiului Craiova. Un şofer care nu a acordat prioritate a murit după ce autoturismul pe care îl conducea a fost izbit violent de o motocicletă.

 

Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor
Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor

Doi inculpaţi într-un dosar de trafic de droguri de risc - un elev şi o persoană adultă - au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv, după ce au vândut canabis unor consumatori, inclusiv elevi minori, din judeţul Tulcea.

 

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.