Primele reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni din România vor fi instalate în Dâmbovița

×
Codul embed a fost copiat

Primele reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni din Romania vor fi instalate la Doicești, în Dâmbovița.

Locul a fost ales în urma unui studiu realizat de americani, cei care ne oferă noua tehnologie nucleară în baza unui contract încheiat cu statul român.

Tot americanii vor instala la Universitatea Politehnică și un simulator pentru reactoare nucleare modulare, care vor transforma România într-un centru de pregătire pentru viitorii producători de energie nucleară.

Localitatea Doicești din județul Dâmbovița are șansa să devină primul loc din Europa care va beneficia de noua tehnologie nucleară.

Cercetarea locurilor s-a încheiat şi putem anunţa acum ce am ales. Este cel mai potrivit loc pentru primele reactoare modulare care vor fi instalate în România, un loc unde se află o veche centrală pe cărbune aşa cum ne-am dorit de la început, când am anunţat că vrem să eliminăm producţia de enrgie pe bază de cărbune cu energie cu emisii mici de dioxid de carbon. Aşa că azi vă anunţ că la Doiceşti vor fi instalate primele reactoare modulare nucleare din România”, a declarat ministrul Energiei.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Zona a fost stabilită în urma unui studiu amplu desfășurat în ultimul an. A costat 1,2 milioane dolari oferiți de Agenția Americană pentru Comerț și Dezvoltare.

Aceasta a fost o analiză în profunzime a tuturor zonelor potenţiale, conform celor mai înalte standarde ale agenţiilor atomice internaţionale. În urma acestui studiu au rezultat mai multe locuri propice, dar Doiceşti s-a dovedit a fi cel mai potrivit din punct de vedere al siguranţei, al criteriilor de proiectare avansată ale companiei NuScale, al criteriilor economice dar şi pentru a ne respecta angajamentul de a înlocui o centrală pe cărbune şi a da o nouă viaţă comunităţii”, a declarat directorul Nuclearelectrica.

În baza parteneriatului semnat cu guvernul american și a unui memorandum încheiat cu producătorii de la NuScale, la Doicești ar urma să fie instalate 6 reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. Primele ar trebui să funcționeze până la sfârșitul acestui deceniu, dar până atunci americanii vor aduce la București un simulator pentru noua tehnologie. O cameră de control va fi instalată anul viitor la Politehnică.

Centrul E2 va ajuta România să îşi îndeplinească ţinta de a deveni un lider în dezvoltarea şi exploatarea în siguranţă a reactoarelor modulare (SMR) dar şi un centru de educaţie şi antrenament în întreaga regiune”, a transmis un consilier al Departamentului de stat SUA.

Astfel de simulatoare mai există doar în 3 universități americane. Dacă proiectul va deveni realitate atunci România ar putea deveni prima țară din Europa care va opera reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. Sunt proiectate să aibă o capacitate instalată de 462 de megawatti ceea ce înseamnă aproximativ 65% din puterea unui singur reactor de la Cernavodă. Ele ar putea alimenta 46.200 de case, spun specialiștii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Tehnologia care poate ajuta România să devină independentă energetic. Când vor fi puse în funcțiune instalațiile
Tehnologia care poate ajuta România să devină independentă energetic. Când vor fi puse în funcțiune instalațiile

România poate să devină o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni din Europa! Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.