Deși salariile sunt mari, șantierele sunt mai mult goale. Criză de specialiști în construcții, în România

×
Codul embed a fost copiat

Deși salariile sunt mari, iar domeniul construcțiilor merge bine, șantierele sunt mai mult goale.

De la dulgheri și fierari betoniști până la ingineri proiectanți, constructorii caută să își mărească echipele de lucru. Inclusiv la stat, în companiile de profil, sunt posturi scoase la concurs, pentru care nu s-a prezentat nimeni.

Din universitățile tehnice ies anual aproximativ 1.500 de ingineri, dar deficitul este dublu.

Lucrările de pe şantierul din localitatea Mogoşoaia încep să prindă contur. Pasajul de acolo va face legătura între Chitila şi Otopeni şi ar urma să fluidizeze traficul în această zonă. Constructorul încearcă să termine lucrarea, dar spune că nu are destui muncitori.

Mihai Nicolae, project manager adjunct la Pasajul Mogoșoaia: „Nu găsim personal calificat. Dacă nu ai oameni în şantier nu poţi să dezvolţi şantierul”.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Lucrarile la Pasajul din Mogoşoaia au început în urmă cu un an şi trei luni. Construcţia ar urma să fie gata la începutul lunii octombrie. În acest moment, pe şantier lucrează aproximativ 45 de oameni, însă constructorul cauta să-şi suplimenteze echipele de lucru cu cel puţin 20-25 de persoane.

În plus, utilajele moderne nu pot fi folosite la acest tip de lucrare, aşa că resursa umană este esenţială. De multe ori, echipele de pe şantier au fost formate inclusiv din femei.

Mihai Nicolae: „Am avut câteva femei, au avut aşternerea geotextilului, montarea curelelor la zidurile de pământ armat”.

Deşi salariile în construcţii încep de la 3.000 de lei net, domeniul duce lipsa de forţă de muncă.

Facultăţile de profil scot anual în jur de 1.600 de ingineri constructori, dar sunt şi tineri care se pierd pe drum, pentru că nu fac față.

Radu Vacareanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții București: „Ingineria în construcţii nu înseamnă o viaţă în cizme. Inginerul constructor a devenit cu totul altceva”.

Cristian Erbașu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii: „Noi avem nevoie de ei astăzi! Ieri dacă se putea. Este greu de crezut că vom mai reuşi să aducem din Vest. Această zonă a specialiştilor cu studii superioare, nu avem soluţie”.

Deficitul se ridică undeva la 3.000 de specialişti. Statul român caută, de exemplu, ingineri specializaţi în căi ferate şi poduri.

Adrian Udeanu, director tehnic: „Au fost concursuri la care nu s-a prezentat nimeni”.

Cererea de specialişti în construcţii este uriaşă la nivel european, aşa că mulţi dintre absolvenţi se angajează în străinătate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
De ce s-au scumpit produsele importate din China în ultimele luni.
De ce s-au scumpit produsele importate din China în ultimele luni. "Înainte era 2 lei bucată, acum este 4"

De la baterii și lanterne, până la materiale de construcții, sau echipamente medicale, toate produsele fabricate în China au înregistrat scumpiri record în ultimele luni.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.