Sistemul antic de plăți folosit de mai mulți traficanți din Timiș pentru a încasa banii de la migranți

migranti
Politia de Frontiera Romana

Procurorii DIICOT au reţinut 47 de persoane în dosarele care vizează constituirea unui grup infracțional organizat şi trafic de migranţi.

Polițiștii şi procurorii au făcut 85 de percheziții în București şi în șapte județe. Suspecții au încercat, în ultimele luni, să treacă sute de persoane, în mod fraudulos, frontiera de vest a României. Cei 47, cercetați în patru dosare, vor compărea în faţa judecătorilor de la Tribunalele Timiş, Arad şi Caraş-Severin.

În unele cazuri, traficanții făceau parte din grupuri infracționale ai căror lideri se află în afara ţării. Grupurile infracționale recrutaseră şoferi profesioniști care să treacă migranţii ascunşi în TIR-uri printre marfă, dar şi angajaţi ai DGASPC Timiş.

În proprietățile inculpaților, polițiștii au găsit 165 migranți care așteptau să treacă ilegal granița. De asemenea, oamenii legii au ridicat 86.300 de euro, 25.630 de lei și 3.005 dolari, 3 pistoale cu bile, o cantitate de substanță vegetală, mai multe telefoane mobile și înscrisuri. Mai mult, anchetatorii au sechestrat și 13 autoturisme în valoare totală de 51.500 de euro.

Sute de migranți adăpostiți în județul Timiș

 

Traficanții care activau la nivelul județului, povestesc anchetatorii, au format grupul infracțional în cursul anului 2022 și au activat până în ziua în care polițiștii au descins în casele lor. Aveau lideri externi, în Uniunea Europeană, iar membri aflați în țară se ocupau cu adăpostirea migranților în locații din întreg județul. Ulterior, asigurau și transportul acestora spre Europa Centrală și de Vest, pe la granița cu Ungaria.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Au reușit astfel să treacă frontiera o mulțime de migranți până când au fost săltați de poliție. În timpul filajului oamenii legii au interceptat la frontieră 17 transporturi de peste 430 migranți.

Migranții plăteau prin Hawala

 

Migranții nu le plăteau direct traficanților cu bani sau bunuri ci foloseau un sistem de plăți care există încă din secolul VIII și a fost inventat de comercianții arabi și musulmani de pe drumul mătăsii. Practic, migranții mutau bani cu ajutorul unui broker hawala și plăteau costul transportului și cazării. Îi plăteau și îi transmiteau acestuia o parolă, iar brokerul lua legătura cu omologul lui din orașul de destinație și îi transmitea parola convenită. Atunci când destinatarul final al sumelor vroia să încaseze, trebuia doar să comunice parola pentru a primi banii.

Această metodă de plată le permite celor care o folosesc să evite declararea sumelor de bani și, pentru că nu beneficiază de un cadru legal, se bazează exclusiv pe onoare.

După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, guvernul american a stabilit că brokeri hawala ar fi oferit ajutor pentru organizațiile teroriste. Ba mai mult, Al Qaeda ar fi mutat chiar frecvent bani prin acest sistem neconvențional și nereglementat.

„Migranții ar fi achitat prin sistemul „hawala” sume semnificative de bani, pentru a fi adăpostiți în imobilele administrate de către unii dintre membrii grupării și pentru preluarea în vederea transportării spre vest.

Ce este Hawala

 

Hawala reprezintă un sistem de transfer alternativ sau paralel care funcționează în afara sistemelor financiare tradiționale. În general, o tranzacție hawala compensează valoarea banilor dintr-o țară în alta fără a presupune mișcarea corespunzătoare de numerar sau acoperirea peste granițe. Un alt mod de a privi tranzacția este ca pe un transfer de datorii.

Originile hawala sunt foarte vechi, sistemul fiind dezvoltat cu sute de ani înaintea apariției transferurilor bancare. În secolele al XII-lea și al XIII-lea, dezvoltarea comerțului a impus stabilirea unui sistem și a unor instrumente de încredere pentru derularea tranzacțiilor, care, odată instituite, au îmbunătățit schimbul de mărfuri între regiuni și state. Plasarea în timp este totuși dificilă, unele studii concluzionând că metoda a apărut inițial în secolul al VIII-lea, în India, sub numele de „hundi”, de unde s-a răspândit în Orientul Mijlociu și Asia de Sud sub numele de hawala.

Etimologic termenul hawala provine de la verbul arab „hawal” care înseamnă „a schimba” sau „a transfera”, în timp ce termenul inițial, „hundi”, se traduce prin „a colecta”. Un operator sau agent hawala este cel mai des cunoscut sub noțiunea de „hawaladar”.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: 
furtuni puternice
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: furtuni puternice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Germania, Landul Bavaria, că autorităţile locale au emis avertismente de furtuni puternice.

 

Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă
Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă

Un grav accident rutier s-a produs, duminică amiază, pe şoseaua de centură din nordul municipiului Craiova. Un şofer care nu a acordat prioritate a murit după ce autoturismul pe care îl conducea a fost izbit violent de o motocicletă.

 

Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor
Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor

Doi inculpaţi într-un dosar de trafic de droguri de risc - un elev şi o persoană adultă - au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv, după ce au vândut canabis unor consumatori, inclusiv elevi minori, din judeţul Tulcea.

 

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.