Coșmarul prin care a trecut Iulian Gherguț în Burkina Faso. Cum l-au umilit răpitorii

×
Codul embed a fost copiat

Când nimeni nu mai credea, românul Iulian Gherguț, răpit de 8 ani de o grupare teroristă africană, a fost salvat.

Gherguț a ajuns deja acasă, în România. Este anunțul oficialilor de la București, care nu dau însă detalii despre această operațiune.

Românul lucra ca agent de securitate la o firmă minieră, când a fost răpit în 2015. Familia nu a renunțat însă să spere că va fi recuperat și a cerut cu insistență ajutor. Miercuri, coșmarul a luat sfârșit.

Mesaj din august 2015: "Numele meu este Iulian Gherguț. Provin din România. Suntem în ziua de 18 august".

Acesta era primul mesaj video transmis de răpitori la mai bine de patru luni de când îl țineau captiv pe Iulian Gherguț. Românul a fost filmat în genunchi, cu mâinile legate la spate, vizibil afectat de ce i se întâmpla.

Citește și
iulian gherghut
Reactia parintilor lui Iulian Ghergut dupa ce au vazut inregistrarea cu fiul lor, rapit acum un an in Burkina Faso
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Iulian Gherghuţ era ofiter de securitate și se ocupa de paza unei mine de mangan din Burkina Faso, lângă granița cu Mali. Lucra pentru Pan African Minerals, firmă controlată pe atunci de Timish Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.

La începutul lunii aprilie 2015, patrula lui Gherguț formată din trei persoane a fost atacată de cinci indivizi. Doi dintre paznici au fost împușcați, iar românul a fost luat ostatic și de atunci nu s-a mai știut nimic de el.

Până la mesajul video transmis la patru luni după răpire în care Gherguț cere ajutorul: "Cer directorului companiei Pan African, domnul Souleyman, guvernului din Burkina Faso și din România să mă elibereze cât mai repede și să asiste la negocieri".

După un an și jumătate de la acest prim mesaj video, timp în care au amenințat guvernul român și printr-un mesaj audio în care își declarau apartenența la ISIS, teroriștii au revenit cu imagini noi cu Gherguț: "Starea mea de sănătate este bună. Îi cer familiei mele, în special tatălui meu, George, și mamei mele, Cecilia, soției mele, Mihaela, fraților și surorilor să găsească o soluție împreună cu Guvernul ca să fiu eliberat".

Ministerul Afacerilor Externe a creat încă din prima clipă o celulă de criză interinstituțională care a gestionat acest caz.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ”Nu se poate pune problema unei plăți pentru viața unui om, dar, pe de altă parte, nu poate fi întrerupt dialogul sau intenția de a gestiona o astfel de situație, care, în absența dialogului, devine foarte complicată. Aici ține de abilitățile celui care negociază și de factorii de presiune pe grupările de presiune care fac asemenea acte pentru a-i determina să aleagă o a treia cale dincolo de negocierea vieții unui om contra unor sume de bani. Este cât se poate de evident că aici sunt mai mulți factori care pot să ajute la un astfel de demers, dar e unul îndelungat în timp și cu o marjă de risc destul de serioasă”.

Și iată că acum, după opt ani, oficialii români au anunțat că misiunea s-a încheiat cu succes.

”Ministerul Afacerilor Externe precizează că aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea lui, pe toate palierele și canalele politico - diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”, a transmis MAE.

Președintele Iohannis a reacționat imediat, pe Twitter, unde a postat un mesaj prin care salută eliberarea lui Gherguț și felicită toate instituțiile implicate.

Ministerul Afacerilor Externe nu a furnizat informații despre starea în care se află acum Iulian Gherguț după opt ani de captivitate. Oficialii români au precizat doar că el se află acum în siguranță, pe teritoriul României. Conform procedurilor în astfel de cazuri, va fi supus mai multor expertize și evaluări.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Iulian Gherguț, românul răpit de teroriști în Burkina Faso, a fost eliberat după opt ani. MAE anunță că a fost adus în țară
Iulian Gherguț, românul răpit de teroriști în Burkina Faso, a fost eliberat după opt ani. MAE anunță că a fost adus în țară

Iulian Gherguț, românul răpit de teroriști în urmă cu opt ani în Burkina Faso, a fost eliberat și recuperat de statul român, informează ministerul Afacerilor Externe.  

Reactia parintilor lui Iulian Ghergut dupa ce au vazut inregistrarea cu fiul lor, rapit acum un an in Burkina Faso
Reactia parintilor lui Iulian Ghergut dupa ce au vazut inregistrarea cu fiul lor, rapit acum un an in Burkina Faso

Un roman retinut ca ostatic de peste un an de catre jihadistii gruparii jihadiste Al-Mourabitoune a islamistului algerian Mokhtar Belmokhtar a aparut intr-o inregistrare video, data publicitatii luni.

Clipul cu românul rapit de jihadisti in Burkina Faso le-a dat sperante familiei acestuia:
Clipul cu românul rapit de jihadisti in Burkina Faso le-a dat sperante familiei acestuia: "El valoreaza mai mult in viata"

Romanul rapit in Burkina Faso este in viata, iar rapitorii sunt dispusi sa negocieze eliberarea lui. Mesajul video care a aparut in urma cu mai putin de 24 de ore transmite fara dubiu aceste informatii familiei lui Iulian Ghergut, dar si autoritatilor.

"Domnilor Ponta si Iohannis, treziti-va!". Mesajul lui Traian Basescu despre romanul rapit in Burkina Faso

Fostul presedinte Traian Basescu a tinut sa aduca aminte, pe Facebook, ca romanul Iulian Ghergut este in continuare rapit in Burkina Faso, iar autoritatile nu reactioneaza.

Romanul rapit de invidizi inarmati in Burkina Faso lucreaza peste hotare de mai bine de 15 ani:
Romanul rapit de invidizi inarmati in Burkina Faso lucreaza peste hotare de mai bine de 15 ani: "S-a dus acolo pe bani"

Au trecut doua zile extrem de lungi si grele pentru rudele lui Iulian Ghergut, romanul in varsta de 38 de ani rapit la o mina din Burkina Faso, de 5 persoane inarmate.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.