Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, doi funcţionari şi administratorul unei firme, reţinuţi

×
Codul embed a fost copiat

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, doi funcţionari din instituţie şi administratorulm unei firme au fost reţinuţi în dosarul instrumentat de DNA. Dănuţ Bolohan este acuzat de luate de mită în fiormă continuată.  

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor:  

BOLOHAN DĂNUŢ, şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată,  

ANDREICA SIMONA, funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită, 

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

TIMOFTE CRISTIAN, funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată, 

Persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea unei infracţiuni de dare de mită. 

De asemenea, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile (cu interdicţia de a-şi exercita funcţia pe perioada măsurii), începând cu data de 23 noiembrie 2022, faţă de TÎRNOVANU CRISTINEL-LEONARD, funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată. 

”În perioada ianuarie 2022 – prezent, funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iaşi (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăţi comerciale care importă produse textile din Turcia”, a transmis DNA:  

Perocurorii afirmăm că, prin intermediul acestor societăţi comerciale, ar fi fost importate articole de vestimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte tip sport şi parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăţilor comerciale respective, precum şi cu autovehicule tip cap tractor şi semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia. 

”Prin modul de acţiune, functionarii vamali ar fi creat condiţiile în care administratorii societăţilor comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor). Ar fi existat situaţii în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice - uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute), cât şi sub aspectul preţului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator). Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti”, arată procurorii în ordonanţa de reţionere.  

Potrivit documentului citat, ”taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD. 

Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a  taxelor vamale. 

”Concret, în contextul menţionat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuţ, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind şi de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi cel reţinut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD. De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuţ, în aceeaşi calitate, ar fi pretins şi primit de la doi subalterni, inculpaţii Timofte Cristian şi Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani şi alte produse, pentru a fi programaţi de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparţineau societăţilor comerciale cercetate în prezenta cauză”, mai arată DNA. 

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

La data de 24 noiembrie 2022, inculpaţii Bolohan Dănuţ, Andreica Simona, Timofte Cristian şi omul de afaceri urmează să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Operațiune masivă a DNA în vămile din România, într-un dosar cu un prejudiciu de 58 de milioane de lei
Operațiune masivă a DNA în vămile din România, într-un dosar cu un prejudiciu de 58 de milioane de lei

Operațiune anticorupție în vămile din România. Procurorii au făcut percheziții în peste 160 de adrese din toată țara, inclusiv la sediul Biroului Vamal Iași.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.