Darius Vâlcov, dat în urmărire internațională după condamnarea la 6 ani de închisoare. Unde s-ar afla fostul ministru

×
Codul embed a fost copiat

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor, a fost dat în urmărire generală nu a fost găsit pentru a fi încarcerat, având de executat o pedeapsă definitivă de 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă și spălare de bani.

Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanțelor și fost primar al orașului Slatina, a fost dat în urmărire internațională. Instanța de judecată a emis miercuri un mandat european de arestare pe numele lui.

El este de negăsit după ce a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare, în aşa-zisul dosar al tablourilor. Există informații că ar fi plecat de mult în Italia, țară preferată de mai mulți condamnați fugari din România.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Darius Vâlcov la 6 ani de închisoare cu executare, cu doi ani mai puțin decât prima instanța. Acest lucru s-a întâmplat şi pentru că una dintre cele trei fapte de care era acuzat s-a prescris în cei aproape 8 ani de la începutul procesului.

Fostul primar al Slatinei a fost găsit vinovat acum pentru trafic de influență şi spălare de bani, infracțiuni în urma cărora ar fi încasat necuvenit peste 1,5 milioane de euro. Ca să acopere acest prejudiciu instanța a pus sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Darius Vâlcov a fost declarat vinovat pentru două dintre cele trei capete de acuzare din dosarul procurorilor anticorupție.

Pentru trafic de influență, el a primit trei ani de închisoare, iar pentru spălare de bani cinci ani. După contopierea pedepselor, Vâlcov a rămas cu 6 ani pe care trebuie să-i execute într-un penitenciar din România. Fostul politician a scăpat însă de acuzația că ar fi făcut afaceri deși îi era interzis, pentru că acele fapte s-au prescris.

Darius Valcov a primit spăgi de peste 1,5 milioane de euro de la omul de afaceri Teodor Berna, spun anchetatorii. În schimbul banilor, acesta ar fi câştigat contracte publice în judeţul Olt. În timpul cercetărilor procurorii primiseră informații ca Valcov ar fi obişnuit să ia spăgile cu punga sau în cimitir, bănuiala ce nu s-a confirmat ulterior. O parte din bani i-a investit în 172 de tablouri de valoare pe care procurorii dna le-au ridicat în urma percheziţiilor.

Vâclov a fost consilier al premierului Viorica Dăncilă, creatorul programului de guvernare al coaliţiei majoritare, PSD ALDE și ministru al Finanţelor. În repetate rânduri a încercat să-i convingă pe judecători că este nevinovat.

Vâlcov s-ar afla în Italia, țară preferată de mai mulţi politicieni, persoane publice sau oameni de afaceri condamnaţi la închisoare în România. În ultimii ani am asistat la un exod al condamnaţilor din ţară nostra care au plecat în peninsulă şi-au stabilit acolo reşedinţa ori şi-au deschis afaceri, motive pentru care unii judecători italieni au refuzat extrădarea românilor condamnaţi. Rămâne de văzut dacă acesta va fi şi cazul lui Valcov.

Doi oameni de afaceri din judeţul Olt, Constantin Tomescu şi Bogdan Timofte, condamnaţi în dosarul "Tablourilor" alături de fostul ministru Darius Vâlcov, s-au prezentat marţi seara la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi au fost transportaţi la Penitenciarul Craiova în vederea executării pedepselor.

"Îa data de 2 mai 2023, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au primit două mandate de executare a pedepsei închisorii, emise de către Tribunalul Bucureşti, pe numele a doi bărbaţi, în vârstă de 42 de ani, respectiv 54 de ani, ambii din municipiul Slatina, judeţul Olt. Bărbatul de 42 de ani a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă, spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătura privată. Bărbatul de 54 de ani a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă, spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătura privată. Cei doi bărbaţi s-au prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi au fost transportaţi la Penitenciarul Craiova, în vederea executării pedepselor privative de libertate", au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Fapta pentru care s-a înăsprit Legea. Pedeapsă cu închisoarea între 15 și 25 de ani
Fapta pentru care s-a înăsprit Legea. Pedeapsă cu închisoarea între 15 și 25 de ani

Dealerii care au vândut droguri unei persoane care a murit în urma consumului acestor substanţe pot fi pedepsiţi cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Ministerul Justiției: Onorariile avocaților au fost indexate cu peste 100%
Ministerul Justiției: Onorariile avocaților au fost indexate cu peste 100%

Ministerul Justiției a anunțat că onorariile avocaților pentru asistența judiciară se indexează cu rata inflației, respectiv 105,90%.

O femeie din Arad și-a păcălit prietena timp de jumătate de an că este grav bolnavă pentru a primi peste 10.000 de euro
O femeie din Arad și-a păcălit prietena timp de jumătate de an că este grav bolnavă pentru a primi peste 10.000 de euro

O femeie din judeţul Arad este cercetată pentru înşelăciune, după ce timp de mai multe luni i-a cerut bani unei prietene, în total peste 10.000 de euro, minţind-o că este grav bolnavă şi are nevoie de ajutor pentru tratamente.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.