Apariție inedită de Ziua Sfinxului. Un turist echipat „foarte bine” intenționa să ajungă la Vf. Omu. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Deși a nins, a fost ger și ceață pătrunzătoare, românii care cred în puterile magice ale Sfinxului din Bucegi au urcat ieri la peste 2.200 metri altitudine.

Mai bine de o mie de tineri, bătrâni, dar și copii, au înfruntat cele minus 9 grade Celsius pentru a se încărca - spun ei - cu energie.

Alții n-au mai ajuns în vârf, după ce s-au împotmolit pe un traseu dificil, cu haine și încălțări de oraș. Au avut nevoie - în cele din urmă - de ajutorul salvamontiștilor.

Se spune că în ziua de 28 noiembrie a fiecărui an, la ora 16.45, o piramidă de energie și lumină se formează când soarele întâlnește Sfinxul. Drumul e anevoios, dar entuziasmul e mare. Valentina a venit din București și pare să nu simtă cele -9 grade din termometru.

Valentina, turistă: „Nu ceda, acesta a fost mesajul meu de la Dumnezeu pentru acest urcuș îngrozitor.”

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reporter: „Și de aici vă luați toată energia?”

Valentina, turistă: „De aici îmi iau toată energia și se umple cu asta de aici, de la voi şi de la ei şi suntem toţi una.”

Reporter: „Frig nu vă este?”

Valentina, turistă: „Nu, sunt fericită că am ajuns.”

Se spune că, pentru a simți energia, trebuie să atingi blocul de piatră ce întruchipează Sfinxul. Însă trecerea gardului de protecție poate aduce o amendă.

Energia de care vorbește această femeie ar inunda locul la 16.45 fix, când soarele apune peste Sfinx, și se spune că se formează o piramidă energetică. Cei care cred au așteptat mână în mână momentul.

Turist: „Se simte și energie și.. cine crede, dacă nu crezi în nimic nu se simte.”

Liliana, turistă: „Acest Sfinx este plin de energie, asta o simțim în fiecare an, de aceea și venim.”

Uniţi într-o o horă, unii au spus o rugăciune, alții s-au adâncit în meditație când a sosit clipa mult aşteptată.

Și cu toate că știu povestea bine, numele personajelor sunt greu de pronunțat și pentru inițiați.

Turist: „Pe 28 noiembrie în fiecare an, ziua Sfinxului și ziua lui Zamoxle, zeul Zamoxle. Acest sfinx este plin de energie, asta o simțim în fiecare an, de aceea şi venim.”

După momentul de meditație, participanții au tămâiat și au aprins candele și lumânări. „Apărarea resurselor țării! Doamne ajută, să fim uniți!” explica o doamnă.

Experiența a fost transmisă live și pentru cei de acasă.

Salvamontiştii au fost în alertă toată ziua. Un bărbat învelit în mantie și echipat cu un troler și o umbrelă i-a surprins, așa că l-au rugat să facă drum întors.

Bărbat: „Ce este aici? Unde am ajuns?”

Salvamont Bușteni: „Salvatori montani.”

Bărbat: „Voi salvați oameni, ca mine, care s-au rătăcit? Exact!”

Salvatorii au fost atât de suprinși de apariția bărbatului încât au postat imaginile cu acesta pe Facebook, însoțite de un mesaj: „Un turist echipat "foarte bine" intenționa să ajungă la Vf.Omu. Spre dezamăgirea lui, a dat peste noi care, obligați să-i stricăm planurile, l-am oprit din elanul lui și l-am îndrumat către telecabină. Se pare că Sfinx-ul de ziua lui, atrage o "paletă foarte largă" de turiști. Să mai zică cineva că nu avem o meserie riscantă.”

Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România: „Au venit neechipati, cu blugi, cu ciorăpei scurți cu adidași. A trebuit să echipăm oamenii cu hamuri, cu căști să reușim să-i coborâm în siguranță”.

An de an, toţi aceşti oameni merg pe 28 noiembrie până la Sfinx, indiferent de condițiile meteo. Unii cercetători susţin că stânca ar fi cel mai vechi dintre simbolurile noastre sacre. Și ar fi existat și pe vremea regatelor dacice care îl venerau pe Zamolxe.

Pentru cei care au urcat la Sfinx, drumul de întoarcere a fost anevoios, din cauza întunericului și a fulgilor de zăpadă, care se întețiseră.

Alţii nici n-au ajuns la ceremonia de pe munte. Doi turiști care au ales calea cea mai grea - un traseu periculos pe Valea Caraimanului - au avut nevoie de ajutor. Purtau blugi rupți și încălțări pentru oraș, așa că salvamontiştii i-au ajutat să ajungă în siguranță la asfalt.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Sute de români au cântat și au dansat în jurul Sfinxului. ”Am simțit piramida cum se declanșează energetic”
Sute de români au cântat și au dansat în jurul Sfinxului. ”Am simțit piramida cum se declanșează energetic”

Sute de turiști au urcat în Munții Bucegi, de Ziua Sfinxului, pentru a simți - așa cum s-a dus vorba de câțiva ani – o energie specială. Oamenii au cântat, au dansat și au meditat în apropierea stâncii, în ciuda vremii reci și a vântului.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.