Dragnea: Iohannis s-a făcut de râs cu sesizarea la CCR privind modificarea codurilor penale

klaus iohannis, liviu dragnea
Pro TV

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică că preşedintele Klaus Iohannis s-a făcut de râs cu sesizarea la CCR privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

"Sesizarea lui este o facere de râs, pentru că s-a făcut de râs", a afirmat Dragnea la Antena 3, citat de news.ro.

El a subliniat că, în timp ce sesizarea similară PNL se referea la oportunitate, preşedintele Iohannis are obiecţii cu privire la articolele care ar fi trebuit modificate de Parlament.

"Nu poţi spune Parlamentului ce articole să adopte. (...) Face orice să întârzie codurile penale", a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale, vineri, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. CCR va dezbate în 28 mai sesizarea preşedintelui.

Citește și
liviu dragnea
Dragnea: ”Premierul olandez a jignit România.” Ce i-a transmis lui Macron
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

”Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie a fost transmisă de către Parlament Preşedintelui României în vederea promulgării la data de 2.05.2019. Această lege a fost supusă controlului anterior de constituţionalitate, prin Decizia nr. 650/2018 Curtea Constituţională constatând neconstituţionalitatea unora dintre dispoziţiile sale”, a transmis şeful statului.

Acesta precizează că, în procedura reexaminării legii, ”Parlamentul a adoptat legea criticată cu depăşirea limitelor fixate prin Decizia nr. 650/2018”.

”Astfel, cu ocazia punerii în acord a unora dintre dispoziţiile legii, declarate neconstituţionale, cu Decizia nr. 650/2018, Parlamentul, pe de o parte şi-a ignorat obligaţia constituţională de a pune în acord textele din legea criticată cu decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, aspect ce contravine dispoziţiilor art. 147 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 147 alin. (1) şi alin. (4) din Constituţie, iar pe de altă parte, în procedura punerii de acord nu a realizat corelările necesare, adoptând reglementări ce contravin principiului legalităţii, fiind astfel încălcate prevederile art. 147 alin. (2) prin raportare la art. 1 alin. (5) din Constituţie”, arată şeful statului în sesizarea de neconstituţionalitate.

Iohannis detaliază apoi aspectele pe care le consideră neconstituţionale şi cere judecătorilor constituţionali să se pronunţe.

De asemenea, Iohannis a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

”Legea a fost transmisă de către Parlament Preşedintelui României în vederea promulgării la data de 2.05.2019. Această lege a fost supusă controlului anterior de constituţionalitate, prin Decizia nr. 633/2018 Curtea Constituţională constatând neconstituţionalitatea unora dintre dispoziţiile sale. Însă, în procedura reexaminării legii - deschisă potrivit art. 147 alin. (2) din Constituţie - Parlamentul a adoptat legea criticată cu încălcarea art. 147 alin. (2) din Constituţie. Astfel, cu ocazia punerii în acord a unora dintre dispoziţiile legii, declarate neconstituţionale, cu Decizia nr. 633/2018, Parlamentul, pe de o parte şi-a ignorat obligaţia constituţională de a pune în acord textele din legea criticată cu decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, aspect ce contravine dispoziţiilor art. 147 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 147 alin. (1) şi alin. (4) din Constituţie, iar pe de altă parte, în procedura punerii de acord nu a realizat corelările necesare, adoptând reglementări ce contravin principiului legalităţii, fiind astfel încălcate prevederile art. 147 alin. (2) prin raportare la art. 1 alin. (5) din Constituţie”, a mai transmis şeful statului.

Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate, în 24 aprilie, de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi "pentru” şi 83 "împotrivă”, iar cel demodificare a Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi "pentru" şi 81 "împotrivă".

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă.

"Nu a fost făcută nicio modificare, haideţi să fim riguroşi! Codurile penale, s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe, multe luni de zile cu dezbatere şi spectacol. Au fost contestate la Curtea Constituţională aceste legi. Curtea Constituţională a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi nu pot fi acceptate, o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a fi constituţionale, o serie de articole sunt constituţionale fără să fie modificate. Decizia luată de noi de anul trecut a fost ca articolele, doar articolele declarate constituţionale şi cele neatacate să continue procedura parlamentară. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale. Astăzi s-a încheiat această procedură parlamentară. Parţial, pentru că or să atace la Curtea Constituţională nişte articole declarate constituţionale. Nu este niciun fel de modificare", a declarat atunci liderul PSD Liviu Dragnea.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Dragnea anunță o nouă lege în Parlament:
Dragnea anunță o nouă lege în Parlament: "Vor plăti ca să-i usture"

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că săptămâna viitoare va depune la Parlament legea dublului standard, iar cei care vor mai aduce în România produse de calitate mai proastă decât în ţara lor, “vor plăti ca să-i usture”.

Dragnea: ”Premierul olandez a jignit România.” Ce i-a transmis lui Macron
Dragnea: ”Premierul olandez a jignit România.” Ce i-a transmis lui Macron

Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, la mitingul de la Galaţi, că premierul Olandei, Mark Rutte, a venit la Sibiu ca să jignească România, el adăugând că "unii spun că supărarea vine din faptul că noi nu am vrut să le vindem Portul Constanţa".

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.