Scandalul mireselor britanice obligate să se mărite în străinătate. Vestea autorităților

mire si mireasa
iStock

Britanicele căsătorite cu forţa în străinătate sunt constrânse să ramburseze guvernului britanic cheltuielile legate de repatrierea lor, a dezvăluit miercuri The Times.

Șeful diplomaţiei britanice a fost somat să promită că "va face lumină" în această problemă, potrivit AFP.

Victimele care solicită ajutorul Ministerului de Externe "trebuie să găsească sute de lire sterline pentru a-şi plăti biletul de avion pentru întoarcerea în patrie, hrana şi cazarea", indică ziarul conservator britanic.

Femeile majore care nu pot achita această sumă "trebuie să semneze acorduri de împrumut de urgenţă cu Ministerul de Externe înainte de a se îmbarca în avionul care le readuce acasă şi paşapoartele le sunt confiscate până când aceste sunt rambursate", precizează cotidianul.

Ministrul de externe Jeremy Hunt a declarat că "va clarifica" acest subiect, care a stârnit un val de critici. "Trebuie să facem să crească compasiunea şi umanitatea în toate situaţiile", a spus Hunt pentru BBC Radio 4.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Emily Thornberry, responsabilă cu probleme de politică externă în Partidul Laburist, principalul partid de opoziţie, a considerat "respingător moral pentru Ministerul de Externe că le face să plătească cheltuiei de repatriere pe victimele britanice ale mariajelor forţate".

Ministerul a ajutat la repatrierea a 27 de astfel de victime în 2017 şi 55 în 2016, potrivit cifrelor oficiale furnizate pentru Times.

În aceşti doi ani, Foreign Office a împrumutat 7.765 lire sterline (aproximativ 8.600 de euro) la cel puţin opt victime ale unor mariaje forţate care nu-şi puteau finanţa repatrierea. Ele au rambursat 3.000 de lire sterline, dar datorii de peste 4.500 de lire sterline subzistă, arată ziarul.

Una dintre victime, în vârstă de 24 de ani, a declarat că este "îndatorată", locuieşte într-un azil şi se teme că va ajunge în stradă."Nu pot să cer ajutor familiei mele din cauza a ceea ce m-a făcut să sufăr", a explicat ea pentru Times.

Ministerul informează că are obligaţia să recupereze sumele cheltuite pentru repatrierea victimelor pentru că acestea reprezintă bani publici.

Deputata laburistă Yvette Cooper s-a declarat "absolut oripilată" de articolul din Times, considerând "imoral" să fie făcute victimele să plătească.

"Este stupefiant!", a reacţionat şi preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Comunelor, conservatorul Tom Tugendhat, precizând că membrii comisiei vor ridica această problemă.

"Foreign Office este mândru, pe drept cuvânt, de munca unităţii mandatate să lupte împotriva mariajelor forţate", a declarat el pe Twitter. "Dar noi nu ar trebui să-i facem să plătească pe cei mai vulnerabili pentru propria lor protecţie sau să-i descurajăm să ceară această protecţie", a adăugat el. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Studiu: 90.000 de români sunt sclavi. În ce țări sunt traficați
Studiu: 90.000 de români sunt sclavi. În ce țări sunt traficați

În România există aproape 90.000 de sclavi. Vorbim despre persoane obligate să muncească pe bani foarte puţini, oameni obligaţi de proxeneţi să se prostitueze ori parteneri care sunt forţaţi să rămână în căsătorii abuzive.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.