L-a mituit Putin pe Prigojin ca să părăsească Rusia? Presa internațională: ”Putin i-ar fi oferit milioane de dolari”

×
Codul embed a fost copiat

Rebeliunea armată a grupării de mercenari Wagner în Rusia s-a încheiat abrupt așa cum a început. Evgheni Prigojin s-a răzgândit şi şi-a chemat înapoi oamenii de la porțile Moscovei.

Compromisul negociat îl silește însă să se exileze în Belarus, dar scapă de dosarul penal. Luptătorii implicați în puci au fost la rândul lor iertați. Doar că pentru 24 de ore, Vladimir Putin a arătat ca un lider depășit complet de situație, fragilizat, chiar umilit.

Când unităţile Wagner mai aveau vreo 200 de km până la Kremlin, şeful mecenerilor le-a ordonat abrupt să se întoarcă din drum, ca să nu se ajungă la vărsare de sânge a motivat el. Totul în urma unor negocieri cu președinția rusă, mediate de liderul bielorus, Alekandr Lukașenko.

Prigojin: ”A venit momentul când ar putea avea loc vărsare de sânge. Conștienți de toată responsabilitatea care ne-ar reveni pentru vărsare de sânge rusesc, în ambele tabere, am decis să întoarcem convoaiele și să revenim în tabere, conform planului”.

În Rostov-pe-Don şi Voronej, oraşele pe care gruparea Wagner le controla deja combatanţii
s-au pregătit de retragere.

Citește și
rusia wagner - 11
Moscova: Beijingul îşi exprimă ”susţinerea” faţă de eforturile lui Putin de a ”stabiliza situaţia”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Au plecat în aclamaţiile localnicilor care, de ore întregi, se arătau foarte prietenoşi şi îşi făceau selfiuri cu mercenarii ori pe vehiculele acestora. Cu alte cuvinte, ruşii n-au fost câtuşi de puţin alarmaţi de deranj. Ba dimpotrivă.

În acest timp, pe șoselele care duc la Moscova, angajații de la drumuri începuseră deja să repare spărturile făcute în asfalt cu doar câteva ore înainte, ca să împiedice înaintarea convoaielor Wagner.

Kremlinul a lămurit de îndată termenii compromisului. Ori măcar o parte.

Dmitry Peskov: "Vreți să știți ce se va întâmpla cu Evgheni Prigojin? Dosarul penal deschis pe numele lui va fi închis, iar el va pleca în Belarus".

Cât despre mercenarii Wagner... aceștia se vor întoarce în taberele lor. Cine doreşte poate încheia contracte cu Ministerul Apărării. Nu însă şi cei care au luat parte la ceea ce Prigojin numise "marşul dreptăţii".

Mark Voyger, specialist armata SUA: ”Sistemul prin care Putin controlează lucrurile este puternic şubrezit. În calculele sale a comis cea mai gravă eroare, în sens strategic, aceea de a fi creat o grupare înarmată până-n dinţi, o armată privată de merceneri şi infractori, care nu raportează decât comandantului lor, Prigojin. Se pare că nu recunosc nicio altă autoritate, ceea ce contravine flagrant tradiţiei sovietice de a concentra toate pârghiile puterii într-o singură mână”.

Într-adevăr, rebeliunea de o zi a expus dramatic slăbiciunea forţelor de securitate şi a demonstrat incapacitatea lui Putin de a-şi folosi rapid forţele ca să îndepărteze o ameninţare internă.

Exista însă şi o altă perspectivă, aceea că ruşii au avut ocazia să vadă o alternativă la domnia lui Putin, una marcată de anarhie şi haos.

Oricum, rămâne neclar ce l-a mânat în lupta pe Prigojin şi de ce s-a răzgândit. Putem bănui că a mizat pe dezertări masive din amata rusă.

Diana Magnay, corespondent Sky news la Moscova: ”Poate Prigojin a înţeles că nu are suficient sprijin din partea armatei ruse pentru a continua (rebeliunea). Totuşi, mi se pare o rezolvare prea abruptă ca să fie adevărată. De asemenea, nu cred că Prigojin era prieten la cataramă cu Lukasenko, aşa cum a sugerat Kremlinul”.

Prigojin și-a programat din timp puciul

Evoluţia vijelioasă a situaţiei demonstrează că Prigojin și-a planificat din timp puciul. De altfel, potrivit The New York Times, serviciile de informații americane aveau indicii de vreo două săptămâni că el plănuia această "răfuială" cu Moscova.

William Taylor, ambasador SUA în Ucraina: ”Ruşii se sfâşie între ei. Când inamicul ajunge în faza asta, nu-l deranjezi”.

Rămân însă o sumedenie de întrebări şi dubii.

Magnay: ”N-ar trebui să uităm că, practic, Putin a anexat pe nesimţite Belarusul, dovada fiind staţionarea de arme nucleare tactice acolo. Iar Lukasenko e sub controlul lui Putin de la protestele de după alegerile din august 2020. Pe de altă parte, Lukasenko n-a stat prea bine cu sănătatea în ultima vreme, de unde şi întrebarea unora dacă nu cumva Kremlinul îi caută un succesor. Motivul pentru care am suspiciuni este că Putin chiar a ieşit public (sâmbătă dimineaţa), vorbind ferm despre trădare şi pedepse. Pur şi simplu, Putin iese foarte fragilizat după ce l-a lăsat liber pe Prigojin„.

L-a mituit Putin pe Prigojin ca să părăsească Rusia?

Presupusa revoltă a lui Evgheni Prigojin începută vineri noapte a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Publicaţiile germane Die Welt și Der Spiegel vorbesc la unison despre o „luptă pentru putere” în Rusia. În schimb, The Mail on Sunday se întreabă dacă nu „l-a mituit Putin pe Prigojin ca să părăsească Rusia?” și citează surse anonime din domeniul securității britanice pentru a argumenta ideea că Putin i-ar fi oferit şefului Wagner milioane de lire sterline ca să dea înapoi.

Magnay: ”Nu cred că Prigojin şi-a spus ultimul cuvânt. Şi nu cred că e de bine pentru Ucraina dacă Prigojin ar ajunge influent în Belarus”.

Până una-alta, profitând de tensiunile interne din Rusia, forțele ucrainene au lansat sâmbătă contraofensive simultane în mai multe direcții, obţinând avansuri notabile.

Mikhail Kasyanov, fost prim-ministru Rusia: ”Ar trebui să ne aşteptăm la tot mai multe probleme în Rusia. Mai ales că, la toamnă, Putin ar urma să anunţe dacă va candida pentru încă un mandat prezidenţial. I-ar trebui sprijin deplin din partea armatei şi a populaţiei. Iar ce s-a întâmplat acum joacă împotriva lui”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Prima reacție a Chinei după rebeliunea Wagner: Ceea ce se întâmplă în Rusia este o „afacere internă”
Prima reacție a Chinei după rebeliunea Wagner: Ceea ce se întâmplă în Rusia este o „afacere internă”

Ministerul chinez de Externe anunţă duminică faptul că susţine eforturile Rusiei de a ”proteja stabilitatea” ţării, în prima reacţie după rebeliunea grupării paramilitare Wagner, care a făcut Kremlinul să tremure.

Moscova: Beijingul îşi exprimă ”susţinerea” faţă de eforturile lui Putin de a ”stabiliza situaţia”
Moscova: Beijingul îşi exprimă ”susţinerea” faţă de eforturile lui Putin de a ”stabiliza situaţia”

Rusia anunţă duminică faptul că China şi-a exprimat ”susţinerea” faţă de eforturile preşedintelui rus Vladimir Putin de a ”stabiliza situaţia” în urma rebeliunii grupării paramilitare Wagner, care a făcut Kremlinul să tremure, relatează AFP.

Revolta eşuată a grupării Wagner. Coreea de Nord sprijină Rusia după rebeliunea militară
Revolta eşuată a grupării Wagner. Coreea de Nord sprijină Rusia după rebeliunea militară

Coreea de Nord şi-a oferit sprijinul deplin pentru Rusia după revolta grupului paramilitar Wagner, a informat duminică presa de stat, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.