Ce a determinat-o pe o mamă să-și ucidă cei doi copii despre care credea că sunt „zombie”. „Practic, sunt o bombă cu ceas”

crima copii
Getty

A fost dat verdictul în cazul uneia dintre cele mai teribile crime din Statele Unite. O femeie a fost condamnată la închisoare pe viață, fără drept de eliberare condiționată, pentru că și-a ucis cei doi copii, despre care credea că sunt „zombie”.

Lori Vallow a devenit obsedată de apocalipsa care urma să vină și credea că cei trei copii ai ei erau zombie ale căror corpuri trebuiau distruse, spun procurorii. Au existat zvonuri despre un cult. Acum, Lori Vallow a fost condamnată la închisoare pe viață.

Practic, sunt o bombă cu ceas”, a spus Lori Vallow, cu un zâmbet larg pe față, la concursul de frumusețe Mrs. Texas din 2004, scrie Sky News.

La vremea respectivă trebuie să fi părut un comentariu inofensiv despre echilibrul dintre viața de familie și cea profesională, dar aproape 20 de ani mai târziu, cuvintele au căpătat un aspect mai înfiorător, după ce Lori a fost găsită vinovată de uciderea celor doi copii ai săi și pentru faptul că a pus la cale să o ucidă pe fosta soție a partenerului ei de viață.

Citește și
fernandoperezalgaba
Rămășițele unui celebru milionar în criptomonede, găsite într-o valiză de doi copii care jucau fotbal
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Procurorii spun că mama a trei copii a devenit obsedată de apocalipsa care urma să vină și credea că cei trei copii ai ei erau zombie ale căror corpuri trebuiau distruse pentru a putea ajunge în rai.

Vallow și cel de-al cincilea soț al ei, Chad Daybell, au trecut de la a fi adepți ai Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Ultimele Zile (mormoni) la ceva cu totul mai întunecat și asemănător unui cult.

Credințele religioase în ziua judecății apocaliptice au avut efecte înfiorătoare asupra liderilor de sectă, care exercitau controlul asupra adepților lor, uneori cu consecințe mortale.

A fost frica de apocalipsă sau credința în venirea unui lider cunoscut sub numele de „Cel Puternic și Puternic” cea care a dus la moartea lui Joshua „JJ” Vallow, în vârstă de șapte ani, și a surorii sale mai mari, Tylee Ryan?

Denumit uneori „cel mai roșu loc din America” pentru obiceiurile sale de vot conservatoare, orașul Rexburg din Idaho găzduiește aproximativ 40.000 de persoane.

Timp de mulți ani, a fost poate cel mai bine cunoscut pentru populația sa mare de mormoni, aproximativ 95% dintre cei care locuiesc acolo sunt membri ai Latter-day Saints (LDS), dar în septembrie 2019 a fost aruncat în lumina reflectoarelor când doi copii au dispărut.

Vallow și Daybell au declarat poliției că JJ se afla în Arizona cu un prieten de familie și că Tylee murise cu un an înainte și că fusese la o universitate.

Dispariția lor a declanșat o căutare care a durat luni de zile și a atras o atenție uriașă din partea mass-media. Străini din întreaga lume au fost fascinați de căutarea copiilor, de zvonurile privind credințele apocaliptice, dar și de moartea misterioasă a celui de-al patrulea soț al lui Vallow, Charles Vallow, și a fostei soții a lui Daybell, Tammy.

Charles Vallow fusese împușcat și ucis de fratele lui Lori Vallow în iulie 2019, la câteva luni după ce acesta a depus cererea de divorț. Acesta susținea că soția sa l-a amenințat cu moartea și că se credea zeu.

Tammy a fost găsită moartă în octombrie 2019, iar medicii de la acea vreme au crezut că a fost din cauze naturale. Vallow și Daybell s-au căsătorit la doar două săptămâni după înmormântarea lui Tammy.

Abia în iunie 2020, poliția a găsit rămășițele mutilate ale lui JJ și Tylee pe o proprietate din zona rurală din Idaho, care aparținea lui Daybell.

Corpul lui JJ era înfășurat în saci de gunoi, cu brațele legate în față, cu bandă adezivă. Rămășițele lui Tylee erau carbonizate.

Vallow a fost găsit acum vinovată de crimă și conspirație la crimă, după un proces îndelungat. Daybell urmează să fie judecat într-un proces separat la o dată ulterioară.

„Biserica Întâiului Născut”

Echipa de apărare a lui Vallow susține că convingerile religioase ale acesteia au început să se schimbe după ce l-a întâlnit pe Daybell, un autor de ficțiune ale cărui cărți se concentrează asupra apocalipsei și se bazează în mare măsură pe învățăturile mormone.

Dar procurorii spun că aceste credințe au virat spre extrem, cuplul spunând că oamenii sunt „întunecați” sau „luminați”, spunându-le prietenilor și cunoștințelor că oamenii „întunecați” au fost cuceriți de spirite rele.

În cele din urmă au început să își învețe prietenii că, odată ce acele spirite rele erau suficient de puternice, persoana respectivă devenea un „zombie” și că singura modalitate de a elibera sufletul acelei persoane era prin uciderea ei.

Cei doi s-au întâlnit la o conferință din Utah în 2018 și au simțit o „conexiune instantanee”, susținând că au fost căsătoriți unul cu celălalt într-o viață anterioară, potrivit dosarelor poliției.

Cea mai bună prietenă a lui Vallow, Melanie Gibb, le-a spus anchetatorilor că Vallow și Daybell credeau că fac parte din „Biserica Primilor Născuți” și că misiunea lor în acea biserică era de a-i conduce pe cei „144.000” menționați în Cartea Apocalipsei.

„Cel Puternic și Puternic” va apărea după apocalipsă?

Apocaliptismul, credința religioasă că sfârșitul lumii este iminent, în cultura occidentală datează de mii de ani, a declarat pentru Sky News profesorul Stephen Kent, expert în culte la Universitatea din Alberta.

În timp ce o mare parte din credințele apocaliptice creștine își au rădăcinile în iudaism, spune el, cazul lui Lori Vallow evidențiază legătura cu mormonismul.

Mormonismul are credința că va exista o perioadă apocaliptică teribilă la sfârșitul timpului. Mormonii din mainstream sunt încurajați să adune alimente și provizii care să le permită să supraviețuiască unui colaps guvernamental timp de un an, iar în acele ultime zile înainte de revenirea lui Iisus, guvernele se vor prăbuși”, a mai declarat profesorul Stephen Kent.

În cadrul acesteia, există o credință în rândul mișcărilor fundamentaliste că se va arăta un lider mormon, cunoscut sub numele de „Cel Puternic și Puternic”.

Se crede că acesta va restaura mormonismul ideal după apocalipsă, spune profesorul Kent, iar mormonii supraviețuitori vor fi cei aleși.

De când a fost făcută profeția, în 1832, o serie de indivizi extremiști au pretins că sunt „Cel Puternic și Puternic”, iar unii au extras comportamente periculoase de la adepții lor, inclusiv crimă.

De-a lungul anilor, au apărut grupuri de mormoni marginali care implică credințe apocaliptice, adesea conduse de bărbați care se consideră „Cel Puternic și Puternic”, a declarat profesorul Kent.

El l-a descris pe Chad Daybell ca fiind un „personaj mormon marginal” și a remarcat faptul că este autorul unor cărți de ficțiune despre sfârșitul lumii.

Nu am văzut în mod specific că el se vedea pe sine ca fiind 'Cel Puternic și Puternic', dar cu siguranță se potrivea în această poziție și mi se pare că adepții săi îl vedeau în acest context”, a mai spus profesorul Kent.

Evadarea dintr-un cult fundamentalist mormon

De fiecare dată când încercam să evadez, pedepsele se întețeau”.

Briell Decker a avut nevoie de patru ani și de mai multe încercări pentru a evada din cultul mormon în care s-a născut, deșurubând o fereastră din complexul în care era ținută la izolare și fugind pentru a-și căpăta libertatea, în 2013.

La vârsta de 18 ani, ea devenise cea de-a 65-a soție a lui Warren Jeffs, profetul acum căzut în dizgrație care a condus Biserica Fundamentalistă a lui Isus Hristos a Sfinților din Ultimele Zile (FLDS).

Aceasta este una dintre mai multe comunități mormone fundamentaliste și a apărut după ce membrii săi fondatori au fost excomunicați din biserica mormonă tradițională pentru că au refuzat să renunțe la poligamie.

Jeffs a fost condamnat la închisoare pe viață în 2011 pentru că a agresat sexual două minore pe care le-a luat ca mirese.

Nu am îndrăznit să-l refuz din cauza autorității sale”, a declarat Briell pentru Sky News despre faptul că a acceptat să se căsătorească cu Jeffs. El fusese directorul școlii ei înainte de a deveni lider chiar înainte de a împlini 18 ani. S-au căsătorit la scurt timp după aceea.

M-am gândit că voi fi foarte aspru pedepsită dacă îl refuzam, așa că am fost de acord”.

Predicile din grup conțineau avertismente despre ziua judecății de apoi, a spus Briell, comparându-le cu un „film de groază”.

Este folosit pentru control, cu siguranță, pentru a-i speria pe oameni să fie mai credincioși, să se roage mai mult, să fie mai loiali”, a mai declarat Briell.

„Cele mai noi complexuri au un turn de pază”

Spre deosebire de mulți alții, Briell a reușit să scape din FLDS, dar nu a fost un lucru sigur și a implicat multe încercări eșuate.

Ea a povestit că a fost mutată timp de aproximativ trei ani, reușind în cele din urmă să ajungă într-un complex mai vechi, unde securitatea nu era atât de strictă.

Complexurile mai noi au un turn de pază, au o poartă în jurul lor. Este foarte greu să evadezi din ele”.

Ea a adăugat: „Aveau mașini cu patru roți care se deplasau în jurul perimetrului proprietății cu oamenii care erau desemnați să asigure securitatea”.

Briell a reușit să evadeze din complexul mai vechi și a reușit să ajungă în lumea exterioară, unde a fost adoptată de o femeie dintr-o organizație care îi ajută pe cei care evadează din FLDS.

În anii care au trecut de când și-a câștigat libertatea, Briell a reușit să obțină proprietatea conacului de 44 de camere în care locuiau Jeffs și soțiile sale. Acesta este acum un refugiu pentru alte femei, care fug de biserică.

Tatăl ei a fost dat afară din FLDS la scurt timp după ce a evadat, dar Briell spune că nu a mai vorbit cu mama ei de 11 ani.

Lori Vallow, vinovată de crimă

Procesul lui Lori Vallow a început în aprilie 2023, la mai bine de trei ani de la moartea copiilor ei.

Înainte de a fi acuzată de comiterea crimelor, în mai 2021, i s-a ordonat să se supună unei evaluări a competenței mentale și a fost declarată incapabilă să fie judecată pentru două capete de acuzare de tăinuire în cazul morții copiilor ei.

Un judecător a dispus ca Vallow să fie internată într-o instituție de sănătate mintală pentru tratament. Mai puțin de un an mai târziu, ea a fost declarată aptă din punct de vedere mental pentru a fi judecată.

Statul Idaho nu permite apărarea „nebuniei” și cere ca inculpații să aibă competența de a înțelege acuzațiile care li se aduc.

În luna mai, jurații au găsit-o vinovată de uciderea lui Tylee și JJ, precum și de conspirație pentru uciderea lui Tammy. Ea a fost condamnată acum la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Un individ a înjunghiat o femeie și a postat un videoclipul cu „ultimele ei clipe” pe Facebook
Un individ a înjunghiat o femeie și a postat un videoclipul cu „ultimele ei clipe” pe Facebook

Un bărbat din Bay Area, SUA, se confruntă cu acuzație de crimă după ce ar fi înjunghiat o femeie până la moarte și ar fi postat un videoclip cu „ultimele ei momente” pe Facebook, raportează autoritățile, conform CNN.

Rămășițele unui celebru milionar în criptomonede, găsite într-o valiză de doi copii care jucau fotbal
Rămășițele unui celebru milionar în criptomonede, găsite într-o valiză de doi copii care jucau fotbal

Poliția a demarat o anchetă pentru crimă după ce rămășițele dezmembrate ale milionarului dispărut Fernando Pérez Algaba, în vârstă de 41 de ani, au fost descoperite de un grup de copii în Argentina în weekend.

 

Un român din Mare Britanie și-a înjunghiat soția de 171 de ori, apoi a continuat să se uite liniștit la TV
Un român din Mare Britanie și-a înjunghiat soția de 171 de ori, apoi a continuat să se uite liniștit la TV

Un român din Marea Britanie și-a ucis într-un mod șocant soția, apoi a continuat să se uite liniștit la TV. După ceva timp, s-a decis să sune la poliție. Individul a fost găsit vinovat de crimă și riscă închisoare pe viață.  

Crimă șocantă în Otopeni. O mamă a născut la domiciliu și și-a ars bebelușul în sobă. Trupul lui, găsit carbonizat
Crimă șocantă în Otopeni. O mamă a născut la domiciliu și și-a ars bebelușul în sobă. Trupul lui, găsit carbonizat

O femeie de 41 de ani din Otopeni, judeţul Ilfov, suspectată că a născut la domiciliu şi a ars bebeluşul în sobă, a fost arestată preventiv.

Două braţe şi două picioare, cel mai probabil ale unei femei, descoperite într-un frigider aruncat într-un canal din Belgia
Două braţe şi două picioare, cel mai probabil ale unei femei, descoperite într-un frigider aruncat într-un canal din Belgia

Autorităţile din Belgia deschid o anchetă pentru crimă după descoperirea în interiorul unui frigider aruncat într-un canal, a membrelor umane aparţinând cel mai probabil unei persoane de sex feminin.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.