Ciolacu, despre măsurile de reducere a cheltuielilor statului: „Cei care se joacă Solitaire la muncă, să caute în altă parte”

×
Codul embed a fost copiat

„Cei care merg la serviciu să joace Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci”, a declarat premierul, după o discuție cu ministrul de finanțe despre măsurile de reducere a cheltuielilor statului.

Oficialii au anunțat că din septembrie ori octombrie vor fi eliminate posturile vacante și reduse funcțiile de conducere. Sporurile și voucherele de vacanță se acordă doar în anumite condiții. Alte măsuri, precum comasarea unor instituții, sunt în plan abia pentru anul viitor.

După o discuție de o oră cu ministrul de finante, premierul a anunțat că sunt pregătite peste 50 de măsuri de reducere a cheltuielilor din sistemul bugetar. De pildă, sporurile, acum uriașe în unele cazuri, nu vor putea fi mai mari decât salariul de bază.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Este timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare să primească sporuri. Cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace pe Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci”.

Premierul nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor, însă ministrul Finanțelor a explicat că angajații la stat vor fi evaluați după criterii de performanță, pentru a-i indentifica pe care nu muncesc de ani de zile.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „În prima etapă vom avea pilotare pentru sistemul de educație, sănătate, asistență și protecție socială și vom urmări inclusiv autoritățile publice locale. Indicatori de performanță foarte simpli. Cheltuieli de personal la număr de locuitori. Gradul de colectare al veniturilor”.

După eliminarea celor peste 200.000 de posturi vacante, reducerea secretarilor și subsecretarilor de stat cu 20%, și a numărului de șefi cu 30%, instituțiile publice vor fi reorganizate.

Un serviciu nu va mai putea funcționa dacă nu sunt cel puțin 10 persoane în subordinea șefului de serviciu. O direcție are nevoie de minimum 20 de persoane, iar o direcție generală - 40 de persoane. Funcția de șef de birou dispare.

Se subțiază și beneficiile bugetarilor.

Voucherele de vacanță se vor acorda doar celor care au salarii mai mici de 10.000 de lei brut, adică în jur de 5.800 de lei net. Același plafon va fi introdus și pentru indemnizația de hrană.

Bugetul pentru telefonul de serviciu va fi de 500 de lei, iar pentru abonament 50 de lei. Cei care vor un telefon mai scump, vor plăti diferența.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Să știți că nu era doar voucherul de vacanță, era și indemnizație de vacanță pentru sectorul public. Indemnizația de hrană se acordă fără limită și fără plafon. Nu este normal ca unui funcționar public care are un venit de 30.000 de lei să îi mai acorzi și indemnizație de hrană”.

O serie de măsuri vizează și agențiile ori autoritățile autonome, precum ASF, ANRE sau ROMATSA. Șefii acestora nu vor mai putea avea salarii mai mari decât de șase ori insemnizația brută a unui ministru. Asta ar însemna aproximativ 120.000 de lei.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Spațiul de frecvență al României de exemplu, nu mai poate să îl utilizeze și să spună că este o entitate autonomă și se autofinanțează. Este totuși bunul public al României. Este absolut inacceptabil să auzim în spațiul public cum diverse autorități și agenții au salarii halucinante. S-a terminat”.

Oficialii au spus că multe dintre măsurile anunțate vor intra în vigoare din septembrie sau cel târziu din octombrie. Este vorba despre cele care se referă la voucherele de vacanță și indemnizația de hrană, reducerea numărului de funcții de conducere, eliminarea posturilor vacante și reorganizarea direcțiilor și serviciilor din instituții. Comasarea instituțiilor, pentru că nu vor mai fi instituții cu mai puțin de 50 de angajați, se face însă din ianuarie 2024, iar descentralizarea serviciilor publice, adică trecerea unor direcții de sport, cultură, sănătate publică la autoritățile publice județene, este anunțată abia pentru anul 2025. Nu este exclus ca proiectul de ordonanță de urgență să mai sufere modificări până la aprobare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă: Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului
Nicolae Ciucă: Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, luni, că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.