Recomandările medicului Virgil Musta. Ce trebuie să știe persoanele care au simptome specifice Covid-19

Virgil Musta
City Doctors

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş" din Timişoara a făcut câteva recomandări celor care au unele simptome de Covid-19 sau chiar au fost confirmaţi cu noul coronavirus, dar care se tratează la domiciliu.

„La apariţia oricărui simptom care ar putea sugera că sunteţi răcit, izolaţi-vă la domiciliu", a îndemnat Musta, care a subliniat că, dacă starea se înrăutăţeşte, pacienţii trebuie să meargă la spital, transmite News.ro.

Medicul arată în mesajul postat, marţi, pe Facebook, că în ultima perioadă s-a concentrat foarte mult pe tratarea pacienţilor, atât cei internaţi în spital, cât şi cei care l-au sunat să îi ceară sfaturi.

Musta i-a sfătuit pe cei care au chiar şi un simptom de Covid-19 să se izoleze imediat la domiciliu.

„Pentru că este o perioadă în care mă abordează multă lume şi mă întreabă cum să procedeze, las mai jos câteva recomandări, care sper să vă ajute pentru a şti cum să acţionaţi: La apariţia oricărui simptom care ar putea sugera că sunteţi răcit, izolaţi-vă la domiciliu, urmăriţi evoluţia şi discutaţi permanent cu medicul de familie, care vă va îndruma. Este foarte important ca eventuala infecţie SARS-CoV-2 să fie descoperită cât se poate de timpuriu. Dacă sunteţi depistat pozitiv, ţineţi legătura în continuare cu medicul de familie. El poate fi cel mai bun sfătuitor al dumneavoastră în această perioadă. Noi, medicii specialişti de la „Victor Babeş”, avem o colaborare foarte bună cu medicii de familie şi ne informăm reciproc în interesul pacienţilor”
, a scris Musta.

Dacă starea celor cu simptome se înrăutățește, trebuie să se prezinte la spital
 

Medicul timişorean a subliniat că, dacă starea celor cu simptome se înrăutăţeşte, aceştia trebuie să se prezinte la spital.

„Următoarele semne trebuie să vă facă să solicitaţi imediat evaluare în spital, pentru că pot anunţa o evoluţie posibil severă a bolii: febră mare, care persistă mai mult de 3-4 zile sau reapare după o perioadă de afebrilitate, tuse seacă iritativă intensă, însoţită de dureri toracice, dureri musculare intense, dureri de cap intense, oboseală marcantă, senzaţia de lipsă de aer. Dacă starea dumneavoastră se înrăutăţeşte, nu staţi acasă până nu mai puteţi respira sau până aveţi dificultate mare în respiraţie, pentru că de cele mai multe ori este prea târziu să mai putem face ceva. Dacă aveti factori de risc (boli cronice), fiţi şi mai prudenţi!”, a mai scris Musta.

Virgil Musta a spus că există riscul, chiar şi la formele uşoare, să crească inflamaţia şi să evolueze spre o formă severă.

„În evoluţia bolii există riscul, chiar şi la persoanele cu forme uşoare, ca între a 7-a şi a 10-a zi, inflamaţia să crească şi să evolueze spre o formă severă. În această perioadă a bolii fiţi foarte atenţi, iar dacă apar semnele de severitate descrise mai sus, anuntaţi medicul de familie şi prezentaţi-vă urgent la spital pentru a fi evaluaţi. Îmi pare rău că acum, în zi de sărbătoare, am venit şi cu aceste recomandări care ne reamintesc că nu avem un 1 Decembrie normal, dar nu pot să nu le fac, având în vedere realitatea dură pe care eu şi colegii mei, şi, din păcate, mulţi pacienţi, o resimţim. O fac asumându-mi senzaţia neplăcută pentru unii că insist pe această temă, dar cu speranţa că aceste recomandări pot fi de real ajutor, pentru cei afaţi în suferinţă, dar, cu speranţă şi cu încredere, în această zi de sărbătoare a identităţii noastre naţionale, o zi care ne reaminteşte cât de important este să fim uniţi şi nu dezbinaţi, mai ales la greu, doresc din tot sufletul: La mulți ani, România!”
, a încheiat Musta.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Șase pacienți cu Covid-19 au murit la Timișoara pentru că nu au mai avut loc la ATI
Șase pacienți cu Covid-19 au murit la Timișoara pentru că nu au mai avut loc la ATI

Șase pacienți cu Covid-19 au murit la Timișoara de duminică şi până luni pentru că nu au mai avut loc la Terapie Intensivă, unde toate paturile sunt ocupate, potrivit medicului Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”.

Când ar putea rămâne România fără locuri la ATI pentru bolnavii de Covid. Musta:
Când ar putea rămâne România fără locuri la ATI pentru bolnavii de Covid. Musta: "O situație tragică și îngrijorătoare"

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, susține că în cazul în care numărul de cazuri noi de Covid-19 va continua să crească în același ritm, într-o săptămână – două nu vor mai fi locuri în spitale.

Mesaj teribil al medicului Virgil Musta:
Mesaj teribil al medicului Virgil Musta: "Nu vă faceți planuri de Crăciun". Avertismentul lui Arafat

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, trage un semnal de alarmă, după numărul mare de cazuri noi anunțate în ultima săptămână, spunând că nu ne putem face planuri de Crăciun în acest an.

Medicul Virgil Musta: Ideal ar fi să se blocheze totul două săptămâni
Medicul Virgil Musta: Ideal ar fi să se blocheze totul două săptămâni

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara crede că pentru scăderea însemnată a numărului de infecţii cu virusul SARS CoV-2 este nevoie de un blocaj total de două sau trei săptămâni.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.