Îngrijorarea părinților, la cote maxime în urma tragediilor din Caracal și Dâmbovița. Măsurile luate

×
Codul embed a fost copiat

După tragediile din Dâmbovița și Caracal, tot mai multi părinți se tem să-și lase copiii să meargă singuri la ore.

Unele școli au întocmit liste cu persoanele care au voie să-i ia pe cei mici de la cursuri, iar Federația Părinților din învățământul preuniversitar cere de urgență măsuri pentru siguranța elevilor.

Părinții vor ca subiectul să fie discutat în următoarea săptămână în CSAT și solicită Poliției Române să suplimenteze numărul echipajelor din zona școlilor.

La ora opt fără un sfert, intrările în școlile din București sunt pline de părinți ori bunici cu copii de mână.

Părinte: „O conduc în fiecare zi la școală și vine cineva să o ia, problema e cu fata mai mare, are 12 ani și merge singură”.

Citește și
Gheorghe Dincă
5 dosare de răpire şi viol de la Parchetul Caracal, redeschise după cazul Dincă
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Părinte: „Aici poate să vină să-l ia oricine. Zice că nu e mama, nu e tata, poate să-l fenteze și să-l ia. eu nu-l las niciodată singur”.

Părinte: „Am discutat cu fetița să nu meargă cu cineva strain”.

Părinte:Trebuie să ne ocupăm foarte mult în vremurile pe care le trăim de copii”.

Dacă inainte să se intample tragediile din Caracal și Dâmbovița, parinții aveau o oarecare siguranță să-și lase copilul sau să-l aștepte poate și la două străzi de unitatea de învățământ, acum lucrurile s-au schimbat radical. Fiecare părinte vine personal de mână cu copilul până la intrarea în școală și aici îl așteaptă când iese de la cursuri.
Mai mult, la o școală, părinții au transmis profesorilor lista cu persoanele cu care pot pleca elevii.

Director:Avem niște reguli foarte clare, știm ce părinte vine pentru ce copil”.

Părinții sunt îngrijorați însă că nu există pază permanentă în jurul școlilor. La ora prânzului, când cei mai mulți elevi au ieșit de la ore, zeci de minute nu a trecut nici măcar o mașină de poliție prin zonă.

Director:Poliția vine doar dacă au protocol să vină, dacă au sesizări, dacă au benzină. Se ridică problema benzinei, a numărul de mașini, a angajaților, sunt probleme reale”.

La o școală din Gorj, directorul a reușit să convingă forțele de ordine să facă pază permanentă.

Părinte: „Dacă se văd polițiști peste tot, este mai de încredere un pic”.

Bunică: „Dacă am avea siguranță nu am veni după ei zilnic”.

În acest context, Federația Părinților din Învățământul Preuniversitar cere de urgență un proiect de securitate națională pentru elevi și mai multe echipaje de poliție chiar și la două-trei străzi distanță de școli.

Federația Părinților din Învățământul Preuniversitar: „Este normal ca poliția să nu stea doar în mașină, ci să coboare agentul jos din mașină și să vadă ce se întamplă. Să fie mașini care să-i ducă până la destinație. Sunt școli care au microbuze, dar nu peste tot se intamplă”.

De pildă, la școala din Gura Șuții, unde fetița de 11 ani a fost răpită și ucisă în drum spre casă, microbuzul școlar era folosit pentru transportul fotbaliștilor din comună.

Microbuzele școlare sunt puține chiar și în capital. 52 de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 32 din capitală fac zilnic naveta din comunele limitrofe Bucureștiului până la școala . 32 dintre aceștia sunt elevi de ciclul primar, iar 18 de ciclu gimnazial. Grav este că nu există un microbuz școlar care să le asigure transportul. Cea mai mare parte vin la școală pe cont propriu, cu autobuze, microbuze și mașini de ocazie.

Astfel, există elevi care pleacă singuri acasă și la ora 19.00, când afară este deja beznă.

Director: „Nu ar fi logic să fie un microbuz școlar pentru acești copii? Probabil că da, probabil ca da, deocamdată n-am cerut așa ceva. Nu ni s-a părut oportun să cerem așa ceva''.

Până în 2012, când transportul școlar era în responsabilitatea Ministerului Educației, la nivel național erau 2798 de mașini pentru elevi. În prezent, oficialii nu mai știu câte sunt, nici câte au șoferi sau dacă sunt stricate.

Contactat de Știrile PRO TV ca să ofere lămuriri, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care se ocupă de transportul elevilor, nu a răspuns până acum la solicitare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Părinții, speriați de cazurile din Caracal și Dâmbovița. Ce le cumpără copiilor
Părinții, speriați de cazurile din Caracal și Dâmbovița. Ce le cumpără copiilor

Cazurile dramatice de la Caracal și mai nou din Dâmbovița i-au speriat pe părinți.

5 dosare de răpire şi viol de la Parchetul Caracal, redeschise după cazul Dincă
5 dosare de răpire şi viol de la Parchetul Caracal, redeschise după cazul Dincă

Cinci dosare închise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal vor fi redeschise, după cazul Dincă. Victimele ar fi fost minore din familii nevoiaşe.

Panică la școala din Berceni după un
Panică la școala din Berceni după un "experiment Caracal". Ce a vrut să facă un bărbat

Tulburătorul caz de la Caracal i-a pus în gardă pe foarte mulți părinți. De altfel, în ultimul timp, și polițiștii au primit mai multe alerte de răpire. Unele, în final, s-au dovedit false.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.