Fermierii români pot acoperi doar 20% din cererea de carne de porc în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine

×
Codul embed a fost copiat

Carnea de porc românească va fi foarte puțină în magazine în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine. Fermierii pot acoperi doar 20% din cerere, pentru că au fost nevoiți să eutanasieze mii de porci.

Numeroase gospodine vor folosi carne din import pentru sarmale, tobă și alte bunătăți tradiționale de Crăciun.

Doar în judeţul Timiş au fost anul acesta 22 de focare cu pestă porcină africană. Ultimul, depistat în localitata Opatița. 24 de porci au fost eutanasiaţi.

Flavius Nicoară, director la DSVA Timiș: „Din cauza evoluţiei de pestă porcină africană în gospodării, numărul de porci care ies la abatorizare din exploataţii comerciale a scăzut foarte mult. De exemplu, la nivelul judeţului Timiş, din cauza celor două focare care au avut evoluţie, la Gataia şi Niţchidorf, un număr de 200-250 de purcei nu au mai ajuns la greutatea de sacrificare şi bineînţeles nu vor mai fi în garantarele magazinelor din Roamania”.

Din cauza pestei porcine, pe masa de Crăciun vom avea, în proporţie de 80%, carne de porc din import. Atâta timp cât vine din ţările membre ale Uniunii Europene, nu există motive de ingrjorare în privinţa calităţii, spun specialiştii. Totuşi, trebuie să fim atenţi la anumite detalii.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ion Ladosi, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România: „Chestiunea la care putem să ne ridicăm semne de întrebare este prospeţimea acesteia. Se practică şi această manevră de a decongela carnea şi a o vinde pe post de carne proaspătă. De obicei, în masa musculară a cărnii de porc apar nişte găurele mici care ne arată că acolo a fost gheaţa la un moment dat. Acesta ar fi cel mai bun indiciu al unei carni de porc care a fost congelată şi decongelată”.

În perioada sărbătorilor ar trebui să ne aşteptăm la o scumpire a cărnii de porc. Producătorii cer între 12 şi 15 lei pe kilogram, în viu, iar pentru carnea vândută în magazine au anunţat deja creşteri şi cu 25%.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Sindalimenta: De Sărbători, vom mânca un cozonac cu 30% mai scump. De la 1 ianuarie, scumpiri la toate alimentele
Sindalimenta: De Sărbători, vom mânca un cozonac cu 30% mai scump. De la 1 ianuarie, scumpiri la toate alimentele

Dragoş Frumoşu, preşedintele Federaţiei Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA) a declarat că se aşteaptă scumpiri în toate sectoarele, de la 1 ianuarie 2022, de la panificaţie, la carnea de porc, produsele lactate.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.