Antibiotice Iași a fabricat 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu. Unde au ajuns cele mai multe pastile

×
Codul embed a fost copiat

A început distribuția pastilelor cu iod către Direcțiile de Sănătate publică, iar 20 dintre cele 30 de milioane de comprimate au ajuns deja în mai multe județe.

După ce se încheie această etapă, cel mai probabil vor intra în scenă medicii de familie, care trebuie să le dea mai departe celor înscriși pe listele lor. Cel puțin asta intenționează autoritățile. Medicii de familie spun însă că sunt extrem de aglomerați.

În depozitele DSP Iași au ajuns aproape 1 milion și jumătate de pastile de iodură de potasiu de 65 de mg.

Vasile Cepoi, director DSP Iași: Dozele care se administrează sunt în funcție de vârstă și mai trebuie avut în vedere că sunt cazuri în care este contraindicat administrarea acestui medicament.

Până acum au fost distribuite 20 de milioane de pilule, iar ministrul Sănătății a dat asigurări că, până vineri, DSP-urile din toate județele vor avea aceste comprimate. Cel mai probabil, primele pastile vor ajunge la copii și la femei însărcinate. Alexandru Rafila crede că cea mai bună variantă este ca acestea să ajungă la oameni prin medicii de familie.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Așteptăm cifrele referitoare la numărul de persoane de pe lista fiecărui medic de familie, pentru că intenționăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie pentru distribuirea acestor comprimate la pacienții de pe peropriile liste.

Doctorii de familie se plâng, însă, că au programul foarte încărcat și se așteaptă ca procesul să fie anevoios, pentru că distribuirea trebuie făcută în paralel cu programările obișnuite. Așa că, spun ei, trebuie găsite alte variante.

Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie: Distribuția pastilelor ar înseamnă să avem o persoana dedicată care să se ocupe doar de asta. Lista medie a unui medic de familie în România este undeva la 2000 de pacienți. De la 8 dimineața la 6 seara, ar fi vreo 300 de pacienți, deci probabil că în 2-3 zile, lucrând așa, un om care face doar asta, ar reuși să distribuie pastilele pentru pacienții unui cabinet. Primăriile au angajați asistenți sociali, au chiar și asistenți medicali sau medici. Acest lucru se poate face și prin personal nemedical să folosească farmaciile, nu cabinetele medicilor de familie.

În paralel cu distribuția, Ministerul Sănătății va porni o campanie de informare, cu privire la modul în care aceste medicamente trebuie depozitate, dar mai ales când și cum ar trebui administrate. Pentru că nu se iau prevenitv, ci doar după un eveniment nuclear.

Diana Cimpoeșu, șef UPU Spital Sf Spiridon Iași:Ele se folosesc imediat după o posibilă expunere, într-un interval de 8 ore, iar recomandările sunt pentru persoanele tinere, copii, femei însărcinate, tineri până în 45 de ani. După această vârstă, 45-50 de ani nu mai exista riscuri legate de sănătate.

Cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu au fost fabricate de Antibiotice Iași în 13 zile.

Ioan Nani, director Antibiotice Iași:În fiecare zi, două schimburi au lucrat la această producție, pe o linie de fabricație, pe un singur flux, pe perioada nopții se făcea ambalarea și expediția către depozitul central al companiei.

Antibiotice Iași a produs pastilele de iodură de potasiu la solicitarea Ministerului Sănătății, în contextul războiului din Ucraina. În perioada imediat următoare, compania va exporta comprimate de iodura de potasiu în 3 state din Uniunea Europeană.

 


 

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Iodul nu ajută cu nimic în cazul unui atac nuclear. Când și cum ar trebui luată iodura de potasiu
Iodul nu ajută cu nimic în cazul unui atac nuclear. Când și cum ar trebui luată iodura de potasiu

În cazul unui accident nuclear, specialiștii ne recomandă să luăm iodură de potasiu la cel târziu două ore după explozie, pentru o prevenție mai bună. Care sunt efectele iodului, dar și ce riscuri există, aflăm acum la Doctor de Bine.  

Avertisment al Ministerului Sănătății:
Avertisment al Ministerului Sănătății: "Nu consumați, profilactic, iodura de potasiu"

În urma atacului asupra centralei atomice de la Zaporojie, Ucraina, unii români s-au grăbit să cumpere iodură de potasiu, folosită în cazul incidentelor nucleare. Consumul ei este însă periculos, putând afecta glanda tiroidă.  

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.