România nu are un brand gastronomic de țară. Ce spune un bucătar șef

×
Codul embed a fost copiat

Deși avem mâncăruri gustoase și foarte lăudate, România nu are încă un brand gastronomic de țară, adică un set de alimente, sau feluri de mâncare specifice, pe care turiștii străini să le asocieze țării noastre.

În Italia, mergi pentru pizza, în Franța pentru brânzeturi, iar în Portugalia pentru fructe de mare. Ar putea fi "micii", în România. Deocamdată, însă, nimeni nu a depus proiecte pentru a promova eficient aceste mâncăruri.

10 milioane de euro, bani disponibili în acest scop la Ministerul Agriculturii, au rămas necheltuiți.

„Cataplana cu pește și fructe de mare, mariscos în portugheză... Niciodată nu trebuie să modifici rețeta de baza! Poți să faci schimbări mici, dar toate ingredientele trebuie să rămână aceleași. Altfel trebuie să îi schimbi numele!”, a declarat Roberto Deus, bucătar-șef.

Noi avem 30 de feluri de sarmale, care nu le copiază pe cele turcești sau arăbești. Ar fi alegerea perfectă că brand, crede bucătarul străin.

Citește și
naufragiu
Cum a supravieţuit o tânără într-o şalupă în Marea Egee, fără apă şi mâncare, timp de 2 zile
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

„Am crezut că Portugalia e cel mai mare consumator de porc, până să ajung aici. Acum îmi dau seama că e România, aveți atâtea feluri cu carne de porc. Ador sarmalele! Și mi se mai pare interesantă ciorba în pâine, cu carne afumată și fasole”, spune Roberto Deus.

În 2013, Comisia Europeană a acceptat să includă rețeta originală de mici românești în lista celor tradiționale. Asta nu înseamnă că, de atunci, s-a și făcut ceva pentru a crește notorietatea marelui nostru atu gastronomic.

Între timp, micii sârbilor devin tot mai faimoși. Sunt mai subțiri, au adaos de ceapă, nu au bicarbonat și se mănâncă fără muștar, dar sunt variațiuni pe aceeași temă. La fel cum pleshkavitza, din Bosnia și Croația, seamănă izbitor cu o chiftea uriașă de burger.

Există însă un fel de "poliție" a pleshkavitei, care asigura respectarea strictă a rețetei. Și, practic, asta lipsește în cazul nostru. ​

620 de milioane de euro, bani europeni, au început să fie cheltuiți în aproape 8.000 de proiecte mici, care propun să construiască, în sfârșit, un brand gastronomic. Mici restaurante, fabrici de brânzeturi țărănești, specialități afumate sau produse proaspete din carne.

„Noi finanțăm partea de procesare, de producție efectivă. Și facem ca lucrurile pe care acum le găsești doar pe marginea străzii sau printre cunoscuți să ajungă într-o manieră controlată, etichetată pe masă consumatorului”, a declarat președintele Grupului de Acțiune Locală, Alexandru Potor.

Efectul acestor investiții se va vedea, ce-i drept, abia peste câțiva ani, în recenziile lăsate de turiștii străini și în numărul celor care aleg România pentru mâncare.

Vezi aici ultimele informații despre primele produse care vor fi la promoție de BLACK FRIDAY 2019 la eMAG.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ce alimente ar trebui să primească cei mici de la părinți
Ce alimente ar trebui să primească cei mici de la părinți

Zahărul din dulciuri și alte produse superprocesate aduce doar calorii în exces pentru un copil. În loc să se consume pe căile metabolice normale, acestea nu fac altceva decât să producă grăsime corporală.

Cum a supravieţuit o tânără într-o şalupă în Marea Egee, fără apă şi mâncare, timp de 2 zile
Cum a supravieţuit o tânără într-o şalupă în Marea Egee, fără apă şi mâncare, timp de 2 zile

O turistă a supravieţuit timp de două zile în larg într-o şalupă, în Marea Egee, cu ajutorul dulciurilor pe care le avea la ea, informează marţi BBC.

Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul
Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul

Locuri pitoreşti din ţara noastră, pe care betonul nu le-a distrus încă, sunt preţuite de cei care îşi doresc o vacanţă departe de zarvă oraşului.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.