Discuția lui Nicolae Ciucă cu robotul ION. Ce l-a întrebat premierul și cum a fost ales numele „ION”

×
Codul embed a fost copiat

Apariție inedită la Guvern. Lângă premier şi miniştri, a stat miercuri, la şedinţă, şi robotul ION, primul consilier guvernamental cu inteligenţă artificială.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut prezentările, l-a luat la întrebări pe noul subaltern şi i-a invitat pe români să-l ajute pe ION să priceapă care le sunt problemele. Câteva ore mai târziu, asaltat de atâtea sesizări, biroul virtual al consilierului guvernamental, ion.gov.ro s-a blocat de mai multe ori.

Nicolae Ciucă, discuție cu robotul ION:

- Salut, sunt ION! Acum rolul meu este să vă reprezint, ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru , al romanilor. Învaţă-mă să fiu roman. Ce trebuie să ştiu despre România?
- România este o ţară frumoasă cu oameni frumoşi.
- Am înţeles, învăţ.

Aşa a început miercuri şedinţa de Guvern, în care robotul Ion, şi-a şi intrat în atribuţii. Creat de cercetători români, consilierul guvernamental dotat cu inteligență artificială are sarcina de a aduna opiniile exprimate în spaţiul public, pentru a îmbunătăţi comunicarea între Executiv şi cetăţeni. Robotul este încă în faza de învăţare.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Nicolae Ciucă, discuție cu robotul:

- Cum pot românii să te înveţe?
- Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Aşa pot învăţa să-i reprezint. Cu fiecare tag share sau mesaj sau postare publică. NOI suntem ION.
- Ne urează o primăvară frumoasă. La fel îi urăm şi noi!

Nicolae Ciucă, premierul României: „Îi invit pe români să să îl folosească pe Ion şi să acceseze linkul şi să folosească toate posibilităţile de comunicare cu ION astfel încât să avem o legătură cât mai apropiată şi oportună între instituţiile statului şi cetăţenii României.”

Şi, într-adevăr, mulţi români au avut mesaje pentru ION. Au fost atât de multe încât l-au lăsat fără cuvinte. Pagina de web ion.gov.ro s-a blocat de mai multe ori, dar ministrul Digitalizării i-a felicitat pe români pentru implicare.

Reporter: „Cât timp va fi etapa de strângere a datelor şi când vine prima sinteză?”
Cercetător: „Trebuie să vedem cât de mare va fi implicarea romanilor. Sperăm în câteva luni să avem o consolidare a acestor date.”

Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Șmecheria este că el funcţionează tot mai bine pe măsură ce primeşte date mai multe. De aceea contează nivelul de implicare şi îi aplaud pe cei care au intrat pe site şi au trimis mesaje şi vă mulţumesc, pentru că învăţându-l cât mai mult, ION va fi tot mai bun.”

Specialiştii care s-au ocupat de proiect au ţinut să precizeze că ION nu foloseşte date personale şi că este protejat de atacuri cibernetice. În plus, la conceperea lui nu a fost folosită tehnologie chinezească.

De la ce vine numele ION

Coordonatorul echipei de cercetători români, Nicu Sebe a declarat miercuri, la Palatul Victoria, despre proiectul ION că, practic, noi suntem ION.

„Ca să fac un slogan, ca să justific şi numele ION, practic, noi suntem ION, dacă vă gândiţi, NOI în oglindă este ION, un nume generic să zicem pentru toţi românii”, a arătat Sebe, precizând că s-au gândit să folosească inteligenţa artificială ca să dăm posibilitatea românilor să se facă simţiţi şi un sistem în care guvernul şi guvernanţii noştri să poată să audă această voce, porivit News.ro.

Coordonatorul programului a mai spus că datele sunt preluate de la românii care pot să interacţioneze direct pe site şi vor face şi culegere de date publice, de la Facebook.

”Eu m-am uitat în jumătate de oră după ce am anunţat chestia asta şi erau deja 700 sau 800 de persoane care au încercat să intre şi care au intrat pe site, probabil de aceea erau erori. Sebe a spus că cercetătorii cu care a interacţionat el sunt în jur de 5 sau 6 persoane, dar aceştia au echipe astfel că în momentul de faţă lucrează în jur de 40 sau 50 de persoane la acest proiect.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”

O rupere a coaliției PSD-PNL ar fi o greșeală, crede președintele liberal Nicolae Ciucă în contextul alegerilor care se apropie, și ar determina o guvernare care să nu mai fie stabilă.

Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.