Război în Ucraina, ziua 27. Rusia va folosi armele nucleare doar dacă existența sa ar fi amenințată, anunță Kremlinul

razboi, Ucraina, bombardament
UNIAN Photo

Război în Ucraina, ziua 27. ȘtirileProTV.ro prezintă în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale zilei, privind conflictul pornit de Rusia. Până acum, peste 3,5 milioane de oameni au părăsit țara, iar alte câteva mii au fost ucise sau rănite.

22-03-2022 13:30
22-03-2022 23:48

Invazia brutală ordonată de Putin în Ucraina are susținători. Un rabin celebru vorbește despre „denazificare”

Invazia brutală ordonată de Putin în Ucraina are susținători. Un rabin celebru vorbește despre „denazificare”.
22-03-2022 23:30
Imagini cu o rachetă de croazieră trasă de pe o navă rusească, lângă Sevastopol.
22-03-2022 23:12

Un convoi al armatei ruse a fost distrus în regiunea Cernihiv

Unitățile de apărare teritorială au distrus o un convoi militar al trupelor rusești în regiunea Cernihiv. Anterior, în Pryluky, regiunea Cernihiv, forțele ucrainene au capturat un sistem de rachete cu lansare multiplă Uragan, potrivit Ukrinform. "Regiunea Cernihiv este un ținut de glorie al partizanilor. Veteranii pușcași marini din apărarea teritorială împreună cu una dintre unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei trag asupra ocupanților ruși", a postat Ministerul Apărării din Ucraina pe Facebook.
22-03-2022 22:59

NATO îl invită pe Zelenski să se adreseze summitului prin videoconferință

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să se adreseze joi la un summit special al NATO în care se va discuta despre invazia rusă în țara sa, a declarat un oficial.

"Președintele Zelenski este invitat să se adreseze summitului NATO prin legătură video. Aceasta va fi o oportunitate pentru liderii aliați de a auzi direct de la președintele Zelenski despre situația dezastruoasă cu care se confruntă poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei", a declarat, marți, un oficial NATO, potrivit France24.

22-03-2022 22:53

Armata rusă a bombardat orașul Kramatorsk, din regiunea Donețk

Forțele rusești au lansat atacuri aeriene în orașul Kramatorsk, situat în estul Ucrainei, potrivit The Guardian.
22-03-2022 22:44

Franța spune că nu există niciun acord vizibil pentru încetarea focului în Ucraina

Nu există niciun acord vizibil pentru încetarea focului în Ucraina, a anunțat Palatul Élysée într-un comunicat, după ce președintele francez Emmanuel Macron a discutat marți, separat, cu omologii săi rus și ucrainean.

"Deocamdată nu există niciun acord, dar președintele Macron rămâne convins de necesitatea de a-și continua eforturile. Nu există altă cale de ieșire decât o încetare a focului și negocieri de bună credință între Rusia și Ucraina", se arată în comunicat, potrivit CNN.

Convorbirea dintre Macron și președintele rus Vladimir Putin a durat o oră, potrivit Palatului Élysée.

22-03-2022 22:20

Incendii de vegetație au izbucnit în jurul centralei nucleare de la Cernobîl

Controlul rusesc asupra centralei îngreunează eforturile de a controla flăcările, transmit autoritățile ucrainene. Cel puțin șapte incendii au fost reperate în zona de excludere de la Cernobîl prin intermediul imaginilor din satelit realizate de Agenția Spațială Europeană, conform unei declarații a parlamentului ucrainean.
22-03-2022 22:07

Putin și Macron au discutat din nou la telefon

Presa rusă relatează că Vladimir Putin a vorbit la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron.

Conversația a fost inițiată de Franța, a precizat agenția de presă de stat Ria Novosti. Agenția de știri Interfax a declarat că în cadrul convorbirii cei doi lideri au discutat despre discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina, potrivit BBC.

Nu a existat nicio confirmare din partea guvernului francez în acest sens, dar cei doi lideri au avut mai multe convorbiri telefonice lungi înainte, cât și după invazia rusă în Ucraina.

22-03-2022 21:53

Statele occidentale vor anunţa joi „noi sancţiuni împotriva Rusiei şi întărirea celor care există deja”, a anunţat marţi consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP şi DPA.

Preşedintele american, care va participa joi la Bruxellles la nu mai puţin de trei summituri internaţionale majore, „se va alătura aliaţilor noştri pentru a impune noi sancţiuni Rusiei şi a le întări pe cele existente”, pentru a evita ca Moscova să le ocolească, a spus Jake Sullivan.

22-03-2022 21:50

Utilizarea „unor arme explozive în zone dens populate", de către Rusia în Ucraina este „inacceptabil” consideră președintele francez Emmanuel Macron.

„Dreptul internaţional este batjocorit, infrastructurile civile sunt bombardate, arme explozive sunt utilizate în zone dens populate şi lucrătorii umanitari sunt luaţi drept ţinte", a declarat preşedintele francez într-un video difuzat în cadrul primului Forum umanitar european, care a început luni la Bruxelles, relatează AFP, preluat de Agerpres.

22-03-2022 21:28

Statul Major General: Rușii au efectuat peste 80 de misiuni pentru a bombarda Ucraina, 29 din Belarus

Armata rusă a efectuat deja peste 80 de misiuni pentru a bombarda Ucraina, dintre care 29 de zboruri de pe aerodromurile Baranovici și Bobruisk, situate în Belarus, relatează Statul Major General al Ucrainei, citat de Ukrinform.

22-03-2022 21:08

Kremlinul anunță în ce condiții va folosi armele nucleare

Rusia va folosi armele nucleare doar dacă existența sa este amenințată, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că scopul invaziei Rusiei în Ucraina nu este acela de a ocupa țara, a anunțat agenție de presă de stat rusă.

De asemenea, Dmitri Peskov a declarat că nimeni nu s-a gândit vreodată că "operațiunea militară specială" din Ucraina va dura doar câteva zile și că această campanie se desfășoară în continuare conform planului, potrivit Tass, citată de Sky News.

În ceea ce privește problema armelor nucleare, care a fost ridicată în mod continuu de la începutul războiului, Peskov a declarat că Rusia le va folosi doar dacă însăși existența sa va fi amenințată.

22-03-2022 20:51

Biden va anunța joi "un nou pachet de sancțiuni" împotriva Rusiei

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan a anunțat că președintele american Joe Biden va anunța, joi, un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit CNN.

"Se va alătura partenerilor noștri pentru a impune noi sancțiuni Rusiei și pentru a înăspri sancțiunile existente pentru a combate evaziunea și pentru a asigura o aplicare robustă", a declarat Sullivan reporterilor.

Consilierul de rang înalt a mai spus că Biden va anunța o "acțiune comună" pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc. Președintele american a interzis importurile de petrol și gaze rusești în Statele Unite la începutul acestei luni.

22-03-2022 20:39

Gara Pavlohrad a fost distrusă în urma unor raiduri cu rachete rusești

În orașul Pavlohrad, din regiunea Dnipropetrovsk, o gară a fost distrusă de rachetele trase de ocupanții ruși, anunță șeful administrației regionale de stat din Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, relatează Ukrinform. "Lovituri cu rachete în Pavlohrad. Gara Pavlograd-2 a fost distrusă. O linie de cale ferată și șine distruse, de asemenea. Cincisprezece vagoane de marfă au deraiat. Un mort", se arată în comunicat.
22-03-2022 20:17

Ucraina susține că a doborât un avion rusesc deasupra Mariupolului

Forțele ucrainene au doborât un avion rusesc la Mariupol, a afirmat consiliul local. Într-o declarație postată pe Telegram, consiliul municipal din Mariupol a declarat că avionul a distrus zona în ultimele săptămâni. Se crede că sute de mii de locuitori din zonă, care este o țintă-cheie pentru forțele rusești, sunt prinși în capcană, cu puțină hrană, apă și energie electrică. Orașul a fost supus unui baraj zilnic de atacuri rusești de la începutul războiului, transmite Sky News.
22-03-2022 19:52

Forțele rusești ar fi bombardat un spital de copii din regiunea Luhansk

Acoperișul unui spital de copii din Severodonetsk, regiunea Luhansk, a luat foc după ce a fost bombardat de forțele ruse, a anunțat serviciul public de urgență din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent, citată de The Guardian. Șapte copii și 15 adulți au fost evacuați din spital, a mai precizat serviciul public de urgență din Ucraina.
22-03-2022 19:44

Rusia a început un nou asediu asupra orașului Mariupol

Rusia a început să tragă asupra orașului Mariupol din Marea Azov, folosind un grup de aproximativ șapte nave pentru a lansa atacuri asupra orașului de coastă, spune un înalt oficial american al Apărării, citat de CNN.

22-03-2022 19:31

Gruparea paramilitară Wagner rusă este "activă" în Ucraina, afirmă un oficial american

Grupul Wagner, armata privată a lui Vladimir Putin, este "activ" în Ucraina, a declarat, marți, un înalt oficial american din domeniul Apărării, potrivit CNN.

Nu există luptători străini "care să fi zburat în țară" din Siria sau din altă parte pe care SUA să-i fi văzut, a adăugat oficialul.

În acest moment, SUA nu văd "indicii tangibile" că rușii fac un efort de realimentare, dar "continuăm să vedem indicii că poartă aceste discuții și că fac acest tip de planuri atât în ceea ce privește realimentarea, cât și consolidarea", a precizat oficialul.

22-03-2022 19:23

SUA: Nu sunt indicii privind iminența unui atac chimic al Rusiei în Ucraina

Statele Unite nu au văzut încă niciun indiciu concret privind un atac iminent al Rusiei cu arme chimice sau biologice în Ucraina, dar monitorizează îndeaproape informațiile, a declarat un înalt oficial american din domeniul Apărării, potrivit Al Jazeera.

Comentariul vine după ce președintele Joe Biden a declarat că acuzațiile Rusiei potrivit cărora Kievul deține arme biologice și chimice sugerează că Moscova ia în considerare folosirea acestora în războiul împotriva Ucrainei.

Oficialul american, care a discutat cu reporterii sub anonimat, a împărtășit evaluarea lui Biden, dar a adăugat: "Nu există niciun indiciu că ar exista ceva iminent în această privință în acest moment".

22-03-2022 19:04

Oficial american: Forțele rusești se află acum în interiorul orașului Mariupol

Soldații ruși se află acum în interiorul orașului Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării, a declarat un înalt oficial american din domeniul Apărării, potrivit The Guardian. Peste 200.000 de persoane nu pot părăsi Mariupolul, unde situația a fost descrisă ca fiind un "iad înghețat, plin de cadavre și clădiri distruse", a declarat Human Rights Watch. Două "bombe super puternice" au zguduit orașul marți, chiar în timp ce eforturile de salvare erau în curs de desfășurare, au declarat autoritățile locale.
22-03-2022 17:56

Forțele rusești au stocuri limitate de alimente și muniții, afirmă armata ucraineană

Rezervele de muniție și alimente ale Rusiei nu vor rezista " mai mult de trei zile", potrivit armatei ucrainene.

În cel mai recent raport operațional, aceasta a declarat că forțele rusești suferă din cauza lipsei de combustibil și sunt mobilizate "haotic".

Aceasta se adaugă la rapoartele continue privind o invazie dezorganizată a Rusiei, care nu a reușit să cucerească orașe-cheie sau să răstoarne guvernul ucrainean.

Anterior, Ministerul Apărării a declarat că forțele ruse au "îndurat încă o zi de progrese limitate, majoritatea forțelor fiind în mare parte blocate pe loc", transmite Sky News.

22-03-2022 17:40

Serbia nu se va alătura "isteriei" occidentale împotriva Rusiei

Un înalt oficial sârb afirmă că Belgradul nu va impune niciodată sancțiuni și nu se va alătura "isteriei" occidentale împotriva Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina.

Ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, a declarat marți: "Serbia nu va face niciodată parte din isteria antirusească în care se fură proprietatea cetățenilor ruși și proprietatea Federației Ruse, la fel cum nu vom interzice mass-media rusească".

Serbia este un aliat ferm al Rusiei, deși a condamnat invazia acesteia în Ucraina.

Serbia dorește să devină membră a Uniunii Europene, dar este una dintre puținele țări din Europa care a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Kremlinului, notează Euronews.

22-03-2022 17:31

Zece spitale au fost distruse de la debutul invaziei ruse

Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko, afirmă că 10 spitale au fost complet distruse de când Rusia a invadat Ucraina.

Aceasta reprezintă o creștere față de cifra de nouă, dată luni.

Liașko a precizat că alte spitale nu au putut fi realimentate cu medicamente și provizii din cauza luptelor din apropiere.

Vorbind la televiziunea națională, Liașko a declarat că testele COVID se efectuează numai în zonele în care nu există lupte, iar acest lucru complică eforturile de depistare a bolii, transmite Sky News.

22-03-2022 16:58

Polonia face presiuni pentru ca Rusia să fie exclusă din G20

Polonia afirmă că a sugerat Statelor Unite ca Rusia să fie exclusă din grupul G20 al marilor economii și că propunerea a primit un "răspuns pozitiv".

Ministrul polonez al Dezvoltării Economice și Tehnologiei, Piotr Nowak, a declarat că problema a fost discutată în cadrul unor întâlniri care au avut loc la Washington săptămâna trecută.

"În timpul întâlnirilor cu, printre alții, secretarul american al Comerțului Gina Raimondo, am făcut o propunere de excludere a Rusiei din G20, care a primit un răspuns pozitiv și aprobare, iar chestiunea urmează să fie transmisă președintelui Biden", a declarat Piotr Nowak la Varșovia, potrivit Al Jazeera.

22-03-2022 16:29

Belarus ar putea desfășura până la 15.000 de soldați pentru a ajuta Rusia

Belarus ar putea trimite trei valuri de soldați - în total aproximativ 15.000 de forțe - în Ucraina pentru a sprijini ofensiva Rusiei, a afirmat un înalt oficial ucrainean din serviciile de informații, potrivit Al Jazeera.

"Șansa ca Belarusul să ia partea la invazie este destul de mare", a declarat Viktor Yagun, general-maior al Serviciului de Securitate ucrainean, în declarații televizate. Acesta a sugerat că forțele belaruse ar putea viza regiunea Volyn din vestul Ucrainei, care servește ca o rută-cheie de aprovizionare pentru ajutorul militar occidental în țară.

Yagun a mai afirmat că armata belarusă a ajutat deja forțele rusești cu logistică și provizii de când Moscova și-a lansat invazia la 24 februarie.

"Fie că vor sau nu, belarușii participă deja la războiul cu Ucraina", a spus el, înainte de a susține că președintele Aleksandr Lukașenko "nu mai comandă" armata sa, deoarece comandanții țării sunt "gestionați de Rusia".

22-03-2022 16:05

Zelenski, către Italia: Nu fiți o stațiune de vacanță pentru cei care promovează războiul

"Ucraina pentru forțele rusești este zidul care le separă de Europa. Dar barbarii nu trebuie să treacă", le-a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski parlamentarilor italieni, marți, în timpul unui discurs.

"Avem nevoie de mai multe sancțiuni, de mai multă presiune pentru ca Rusia să nu caute rezerve de mercenari în Libia, ci pentru ca Rusia să caute pacea, pentru ca acel om să caute pacea", a adăugat Zelenski.

"Știți cine a adus războiul în Ucraina îi cunoașteți foarte bine. Știți cine ordonă războiul și cine îl promovează. Aproape toți folosesc Italia ca pe o stațiune de vacanță. Așa că nu fiți o stațiune pentru ei. Blocați-le proprietățile, confiscați-le conturile, iahturile lor, de la Șeherezada până la cel mai mic". a conchis liderul ucrainean, potrivit CNN.

22-03-2022 15:54

300.000 de persoane din Herson rămân fără alimente și medicamente

Sute de mii de persoane din Herson, oraș ocupat de armata rusă, se luptă pentru acum a avea acces la alimente și la provizii medicale, anunță Ministerul ucrainean de Externe, citată de Sky News.

Orașul din sudul țării, cândva un centru economic, se află sub ocupație rusă de aproape de începutul invaziei.

Luni, au apărut imagini cu trupele rusești care trag asupra protestatarilor ucraineni pe străzi.

Situația din Herson pare să devină o criză umanitară asemănătoare cu cea observată în orașul portuar Mariupol, care a fost izolat de ajutorul umanitar și bombardat aproape constant de forțele rusești.

22-03-2022 15:42

Cel puțin 117 copii au fost uciși de la debutul invaziei ruse - oficiali ucraineni

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, cel puțin 117 copii au fost uciși și alți peste 155 au fost răniți în această țară, informează Parchetul General al Ucrainei.

Acesta precizează că cele mai multe dintre decese și răniri au fost raportate în capitala ucraineană Kiev sau în împrejurimile acesteia (58) și în orașul Harkov din nord-estul țării (40), potrivit BBC.

22-03-2022 15:20

Duma de Stat, Camera inferoară a Parlamentului rus, a adpoptat marţi un proiect de lege care prevede sancţiuni dure în vederea pedepsirii unor ”informaţii mincinoase” despre activitatea Moscovei în străinătate.

22-03-2022 15:16

UE doreşte să creeze un fond fiduciar pentru Ucraina

Liderii statelor Uniunii Europene au în vedere constituirea unui ''fond fiduciar'' pentru a susţine Ucraina şi a ajuta la reconstrucţia aceste ţări după războiul declanşat de Rusia, potrivit unui proiect.

''Având în vedere distrugerile şi pierderile enorme suferite de Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană este determinată să susţină guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor sale imediate şi, odată ce agresiunea rusă va fi încetat, pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice'', se arată în proiectul cu concluzii al summitului european.

''În acest scop, Consiliul European convine să fie creat un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina şi solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere'', indică documentul, fără a oferi detalii despre modul de constituire şi funcţionare a fondului.

Conform aceluiaşi proiect, este solicitată şi organizarea unei ''conferinţe internaţionale pentru strângerea de fonduri în cadrul Fondului fiduciar de solidaritate cu Ucraina''.

22-03-2022 14:11

Cinci civili morţi şi 19 răniţi la Avdiivka, Donețk

Cel puţin cinci civili au fost ucişi, iar alţi 19 au fost răniţi în oraşul ucrainean Avdiivka, situat în apropiere de Doneţk, în estul Ucrainei. Orașul a fost ţinta unui atac rus luni seara, a anunţat marţi Liudmila Denisova, însărcinată cu drepturile omului în Parlamentul Ucrainei, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Cinci civili au fost ucişi, iar (alţi) 19 (au fost) răniţi”, anunţă Denisova într-o postare pe Telegram.

Oraşul Avdiivka a fost ”ţinta unor tituri de artilerie şi unor bombardamente aeriene (ruse) care au distrus complet un sat”, spune ea.

Avdiivka, care avea înante de război 30.000 de locuitori, se află la periferia de nord-vest a Doneţkului, un centru industrial situat în estul Ucrainei, aflat din 2014 sub controlul unor separatişti ucraineni proruşi, recunoscuţi la 21 februarie de Moscova, înaintea invaziei Ucrainei, la 24 februarie.

22-03-2022 13:11

Președintele Zelenski, discurs în Parlamentul Italiei

Preşedintele Volodimir Zelensk le-a cerut italienilor, într-un discurs rostit în Parlamentul acestei ţări, să nu mai permită accesul ruşilor în zonele turistice din ţară şi să crească presiunea şi sancţiunile asupra Rusiei. 

El a comparat Kievul cu Roma, arătând că şi capitala Ucrainei, la fel ca Roma şi ca toate oraşele din lume, merit să trăiască în pace. "Ucraina pentru Rusia este o poartă către Europa, vor să treacă de această poartă, dar nu ar trebui să poată", a afirmat Zelenskki.

Pentru noi, Kievul este la fel de important cum este pentru voi Roma. Astăzi Kievul este la limita supravieţuirii. Kievul merită să trăiască în pace, la fel cum Roma merită să trăiască în pace eternă, la fel ca orice alt oraş din lume. Din păcate, nu este cazul. Trupele ruseşti din jurul Kievului ucid şi torturează, răpesc şi torturează copii. Asta s-a întâmplat în Europa ultima dată atunci când naziştii au ocupat alte ţări. (...) Este timpul să faceţi tot ce puteţi face pentru a asigura pacea şi să opriţi războiul pe care Rusia îl pregăteşte de mult timp. (...) Ţinta este, în cele din urmă Europa, să controleze politica dvs., asta e ţinta, nu doar Ucraina e o ţintă. Ucraina pentru Rusia este o poartă către Europa, vor să treacă de această poartă, dar nu ar trebui să poată. V-am ajutat, am trimis medici şi personal medical în Italia în timpul pandemiei. Ne-aţi sprijinit şi nu aţi cerut nimic în schimb. Apreciem asta, dar invazia nu se opreşte. Sunt 27 de zile de război şi e nevoie să faceţi mai mult: mai multe sancţiuni, mai multă presiune”, a afirmat preşedintele Ucrainei într-un mesaj transmis în Parlamentul italian, potrivit News.ro.

El spune că în cele din urmă se poate ajunge la foamete, arătând că Ucraina nu poate lucra în agricultură în vreme de război iar în aceste condiţii nu se ştie ce recolte va avea. În acest context, preşedintele ucrainean a făcut referire la creşterile de preţuri la alimente în Europa, arătând că nu se ştie câte milioane de oameni vor avea nevoie de ajutor.


22-03-2022 13:07

Autorităţile din Borispol, un orăşel situat la sud-est de Kiev, au încercat marţi să calmeze populaţia pe fondul îngrijorărilor privind un atac iminent al forţelor ruse care îşi continuă ofensiva spre capitala ucraineană, relatează dpa, potrivit Agerpres.

În cursul nopţii de luni spre marţi, primarul Volodimir Borisenko i-a îndemnat pe localnici să plece din oraş pe măsura posibilităţilor, întrucât lupte grele se dau în împrejurimi. Dacă femeile şi copiii ar pleca, bărbaţilor le-ar fi mai uşor să protejeze oraşul, a spus el.

"S-a declanşat o panică pe reţelele de socializare că mâine va începe un atac şi că mâine va fi distrus Borispol", a declarat marţi dimineaţă devreme într-o intervenţie televizată consilierul ministrului de interne ucrainean Vadim Denisenko, citat de Unian.

Panica s-ar fi instalat nu doar la Borispol, orăşel cu 60.000 de locuitori, situat la numai 30 km sud-est de Kiev, ci şi în satele din împrejurimi, precum şi în regiunea Kievului.

22-03-2022 12:30

Armata rusă avansează în Doneţk şi cucereşte satul Urojainoie, anunţă Rusia

Forţe armate ruse au preluat controlul satului Urojainoie, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde confruntări armate continuă, a anunţat marţi în faţa presei generalul rus de divizie Igor Konaşemnkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Unităţi ale forţelor armate ruse, care desfăşoară ofensiva, au avansat cu şase kilometri”, a anunţat generalul rus, citat de agenţia rusă publică de presă RIA Novosti.

Trupe ruse luptă împotriva unor unităţi din cadrul cele de-a 128-a Brigăzi de asalt montan.


22-03-2022 12:22

Cel puţin 82.500 de kilometri pătraţi din Ucraina - reprezentând 14% din teritoriul ţării - sunt consideraţi drept un ”teritoriu periculos”, adică zone în care se suspectează sau s-a confirmat că s-au instalat mine antipersonal şi dispozitive explozive, estimează într-o postare pe Facebook două organisme din cadrul societăţii civile ucrainene, conform News.ro.

Potrivit ONG-ului ”Asociaţia Pompierilor din Ucraina” şi Demining Solutions, un operator antmine, regiuni din sudul şi estul Ucrainei, dar şi zone de la Kiev şi Cernihiv sunt cele mai afectate.

”Toate datele sunt procesate pe baza unor surse deschise de informare, cu ajutorul unui program informatic special de geo-informaţie”, precizează cele două organisme.

Aceste date sunt doar ”preliminare” şi urmează să fie acrualizate, anunţă ele.

22-03-2022 09:14

Armata ucraineană anunţă că a preluat controlul asupra oraşului Makariv, care fusese cucerit de ruși

Forţele armate ucrainene a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că au preluat controlul asupra Makariv, un oraş situat la 48 de kilometri vest de Kiev, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Steagul statului ucrainean a fost ridicat în oraşul Makariv”, în timp ce ruşii se retrăgeau, anunţă armata ucraineană. 

Oraşul Makariv a fost devastat de atacuri ruse.

Un atac curs cu mortier s-a soldat, la 19 martie, cu şapte morţi şi cinci răniţi, potrivit poliţiei locale.

Bombardarea unei brutări industriale, la 7 martie, s-a soldat cu şapte morţi.

22-03-2022 08:33

Rusia afirmă că a capturat peste 500 prizonieri de război ucraineni

Rusia a declarat că armata sa a capturat un număr de peste 500 de soldaţi ucraineni ca prizonieri de război.

Rusia a trimis Crucii Roşii Internaţionale documente care să faciliteze un schimb cu militari ruşi capturaţi de ucraineni, a afirmat luni comisarul pentru drepturile omului al Kremlinului.

Ucraina a vorbit ultima dată despre mai mult de 560 prizonieri de război ruşi.

22-03-2022 08:07

Armata ucraineană susţine, într-un raport dat publicităţii marţi dimineaţa, că forţele ruse mai au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile, informează The Guardian, potrivit News.ro.

“Conform informaţiilor pe care le avem, forţele ruse de ocupaţie care acţionează în Ucraina au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile”, se arată în raport.

Oficialii ucraineni au precizat că situaţia este la fel şi în ceea ce priveşte combustibilul.

22-03-2022 08:17
Uralvagonzavod, singura fabrică de tancuri din Rusia, a oprit producția din cauza lipsei de piese, potrivit armatei ucrainene.
22-03-2022 08:04

Oficialii Uniunii Europene au decis să creeze o forță de reacție rapidă. Zelenski cere sancțiuni mai dure pentru Rusia

În condițiile în care țara sa este sfârtecată de bombe, președintele ucrainean a cerut și mai multe sancțiuni occidentale împotriva Rusiei.

22-03-2022 08:01

Zelenski: Un fost prizonier în lagărele naziştilor a fost ucis de un proiectil rusesc

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că a semnat un decret prin care decorează 105 dintre “luptătorii” Ucrainei, 7 dintre ei fiind decedaţi.  

22-03-2022 07:40

Zelenski: Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că alianţa se teme de Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru Suspilne, că Ucraina nu este acceptată în NATO deoarece ţările din alianţă se tem de Rusia.

 

22-03-2022 06:57

Ambasada rusă în SUA spune că nu este adevărat că ucraineni sunt duşi în Rusia împotriva voinţei lor

Ambasada Rusiei în SUA a anunţat, într-un comunicat, că nu este adevărat că ucraineni sunt duşi pe teritoriul Rusiei împotriva voinţei lor, informează BBC, potrivit News.ro.

Ambasada a precizat că Rusia are doar puncte de verificare pentru a evita “operaţiunile de diversiune” ale armatei ucrainene şi a le permite forţelor ruseşti să “inspecteze cu atenţie autovehiculele care se îndreaptă către regiunile sigure”.

Armata rusă nu crează nicio barieră pentru populaţia paşnică, ci îi ajută pe oameni să stea în viaţă, oferind mâncare şi medicamente”, se menţionează în comunicat.

Sâmbătă, consiliul local din Mariupol anunţat că locuitorii oraşului ucrainean sunt duşi pe teritoriul Rusiei împotriva voinţei lor de către forţele ruse.

22-03-2022 06:36

Biden spune că sunt semne clare că Putin are în vedere folosirea de arme biologice şi chimice în Ucraina

Acuzaţiile Rusiei că Kievul are arme biologice şi chimice sunt false şi arată că preşedintele rus Vladimir Putin are în vedere folosirea acestor arme de către el însuşi în războiul împotriva Ucrainei, a afirmat luni preşedintele american Joe Biden, potrivit News.ro, care citează The Guardian.

“Putin este încolţit şi acum vorbeşte despre noi inclusiv că am avea arme biologice şi chimice în Europa, ceea ce nu este adevărat. Sugerează şi că Ucraina are arme biologice şi chimice în Ucraina. Acesta este un semn clar că are în vedere folosirea acestor arme”, a spus Biden la un eveniment.

Aceste afirmaţii vin în contextul în care, anterior, oficiali de la Washington şi din ţările aliate au acuzat Rusia că susţine fără dovezi că Ucraina are un program de arme biologice, acesta fiind doar un posibil preambul al unei posibile lansări a peopriilor atacuri biologice sau chimice.


Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 26. Zelenski insistă asupra unei întâlniri cu Putin pentru a opri conflictul
Război în Ucraina, ziua 26. Zelenski insistă asupra unei întâlniri cu Putin pentru a opri conflictul

După trei săptămâni de război în Ucraina vecină au murit peste 900 de civili, potrivit Organizației Națiunilor Unite.  

Război în Ucraina, ziua 25. ONU: Cel puţin 902 civili au fost ucişi de la începutul războiului
Război în Ucraina, ziua 25. ONU: Cel puţin 902 civili au fost ucişi de la începutul războiului

Bombardamentele Rusiei distrug țara vecină. Peste 100 de militari ucraineni au fost uciși în urma unui atac aerian efectuat de ruși asupra unei baze de antrenament din sudul țării.

Război în Ucraina, ziua 24. ONU: Cel puţin 847 de civili au fost ucişi
Război în Ucraina, ziua 24. ONU: Cel puţin 847 de civili au fost ucişi

Bombardamentele continuă pe mai multe fronturi în Ucraina. O situaţie de-a dreptul disperată este în Mariupol, unde luptele între cele două tabere au ajuns până în centrul oraşului. 

Război în Ucraina, ziua 26. Zelenski insistă asupra unei întâlniri cu Putin pentru a opri conflictul
Război în Ucraina, ziua 26. Zelenski insistă asupra unei întâlniri cu Putin pentru a opri conflictul

După trei săptămâni de război în Ucraina vecină au murit peste 900 de civili, potrivit Organizației Națiunilor Unite.  

Război în Ucraina, ziua 25. ONU: Cel puţin 902 civili au fost ucişi de la începutul războiului
Război în Ucraina, ziua 25. ONU: Cel puţin 902 civili au fost ucişi de la începutul războiului

Bombardamentele Rusiei distrug țara vecină. Peste 100 de militari ucraineni au fost uciși în urma unui atac aerian efectuat de ruși asupra unei baze de antrenament din sudul țării.

Război în Ucraina, ziua 24. ONU: Cel puţin 847 de civili au fost ucişi
Război în Ucraina, ziua 24. ONU: Cel puţin 847 de civili au fost ucişi

Bombardamentele continuă pe mai multe fronturi în Ucraina. O situaţie de-a dreptul disperată este în Mariupol, unde luptele între cele două tabere au ajuns până în centrul oraşului. 

Recomandări
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate

Judeţe din Muntenia, sudul Olteniei şi zona continentală a Dobrogei se vor afla sub Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic pe parcursul zilei de joi, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”
Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”

Selecţionerul Edward Iordănescu a transmis un mesajul pentru suporteri înainte de Euro-2024. El spune că naţionala are nevoie de fani exact atunci când lucrurile nu merg prea bine.