Oficiali occidentali: Rusia nu mai este capabilă să organizeze o ofensivă de amploare

×
Codul embed a fost copiat

Rusia nu mai este capabilă să organizeze o ofensivă de amploare, care să aibă succes, susțin serviciile occidentale de informații.

Asta deși în Belarus, de exemplu, sunt în jur de 25.000 de militari ruși, iar în nordul regiunilor Sumî și Harkov sunt concentraiț alţi aproximativ 10.000.

Cu toate astea, liderii statelor occidentale, în frunte cu Franța și Germania, au promis că rămân alături de Kiev, până la finalul conflictului.

Scholz și Macron au avertizat însă că se pregătesc pentru un război de durată în Ucraina.

La Conferința pe probleme de securitate de la Munchen, Ucraina rămâne principalul subiect pe ordinea de zi. Participă invitați din 96 de țări, inclusiv Olaf Scholz si Emmanuel Macron. China a trimis ministrul de externe, iar din Statele Unite au sosit vicepreședinta Kamala Harris, secretarul apărării și șeful diplomației. Antony Blinken a avut încă din primele ore o discuție cu președinta Moldovei, Maia Sandu. Chișinăul a intrat de curând în vizorul Moscovei, de unde au venit mai multe declarații amenințătoare la adresa vecinilor de peste Prut, în contextul războiului din Ucraina. Liderii Franței și Germaniei au avut un mesaj clar pentru Vladimir Putin.

Citește și
Zelenski
Zelenski: Este necesară crearea unei coaliţii a avioanelor pentru Ucraina, pentru securitatea globală
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Olaf Scholz, cancelarul german: „Cred că e înțelept să fim pregătiți pentru un război de durată și e înțelept să-i transmitem lui Putin mesajul că suntem gata să stăm alături de Ucraina și că vom susține constant această țară”.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Chiar dacă sper să fiu surprins de pace în curând, suntem gata să intensificăm (sprijinul) astăzi. Pentru că săptămânile și lunile următoare vor fi decisive și suntem pregătiți pentru un conflict prelungit”.

Președintele francez a adăugat că ajutoarele militare oferite Ucrainei au rolul de a da Kievului un avantaj la masa negocierilor.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Trebuie, în mod absolut, să ne intensificăm eforturile pentru a susține poporul și armata ucraineană ca să-și desfășoare contra-ofensiva, singura care poate să ofere negocieri credibile în condițiile dorite de Ucraina, de autoritățile și de poporul ei”.

Nici Rusia, nici Ucraina nu-și pot atinge obiectivele militare. Aşa că războiul se va încheia - probabil - la masa negocierilor, a repetat - într-un interviu pentru Financial Times - generalul Mark Milley, şeful Statului Major interarme al armatei americane.

Volodimor Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu există nicio alternativă la victoria Ucrainei. Nu există nicio alternativă la aderarea Ucrainei la UE. Nu există nicio alternativă la aderarea Ucrainei la NATO. Și nu există nicio alternativă la unitatea noastră”.

În plus, a mai adăugat Zelenski, nu poate exista un compromis cu Rusia, atunci când libertatea și oamenii sunt amenințați.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „(Rusia) poate încă să distrugă multe vieți. Din această cauză trebuie să ne grăbim. Avem nevoie de viteză - viteză pentru acordurile noastre, viteză pentru livrările care să ne întărească, viteză a deciziilor pentru a limita potențialul Rusiei”.

Pe de altă parte, sub-secretarul american de stat pentru probleme politice, Victoria Nuland, a spus vineri că Ucraina are dreptul să atace bazele rusești de pe teritoriul Crimeei pentru a-și proteja interesele, și a numit "patetică" așa-zisa ofensivă rusească din estul Ucrainei. De la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a comentat în termeni ironici declaraţia oficialului american.

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe: „Aș vrea să-i dau un sfat Victoriei Nuland. Victoria, ocupați-vă de baloanele albe și de OZN-uri. Traversează în număr mare teritoriul Statelor Unite și, așa cum se vede, nu vă descurcați să rezolvați cu promptitudine și eficient problema acelor obiecte neidentificate”.

În acest timp, președintele rus Vladimir Putin ținea propria reuniune cu președintele din Belarus, Alexandr Lukașenko, venit în vizită la Moscova.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Vom discuta, ca de obicei, despre întregul spectru al relațiilor noastre, inclusiv chestiuni de securitate și cooperare militară”.

Alexander Lukașenko, președintele Belarusului: „Belarusul a îndeplinit 100% tot ce am convenit cu 3 luni în urmă, cu privire la apărare și securitate. Chiar mai mult decat atât! Îți mai spun mai târziu ce am făcut”.

Pe frontul de est din Ucraina, luptele continuă. Au loc ciocniri intense între unitățile ruse și cele ucrainene. Se dau bătălii pentru fiecare metru pătrat de teren, iar succesul e împărțit între cele două tabere. Ucrainenii au pierdut un sat în nordul Bahmutului, dar continuă să-i respingă pe ruși în sudul orașului disputat.

În tabăra rusă - care se confruntă cu pierderi uriașe - conflictul mocnit dintre șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, și Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Șoigu, a ajuns la un nou stadiu. Un grup de mercenari Wagner a lansat acuzații grave la adresa modului în care conducerea armatei ruse le sprijină eforturile pe front.

Wagneri: „În fiecare zi pierdem sute de camarazi în război. Ar putea fi cu 50% mai puțini, dacă cei din conducerea armatei ne-ar da arme și muniție. Nu mai fiți niște ticăloși. Lăsați-ne să luptăm. Lăsați-ne să ne apărăm țara. Sute dintre băieții noștri (morți) sunt aici. Trimiteți-vă copiii la război, în loc să facă filmulețe pe Tik Tok!”

Potrivit oficialilor americani, aproximativ 30 de mii de soldați din gruparea paramilitară Wagner au murit, ori au fost răniți în războiul din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Peste 30.000 de combatanţi ai grupului Wagner au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului din Ucraina
Peste 30.000 de combatanţi ai grupului Wagner au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului din Ucraina

Peste 30.000 de mercenari care luptau pentru grupul paramilitar rus Wagner au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului din Ucraina, spun oficialii americani, citaţi de BBC.

Zelenski: Este necesară crearea unei coaliţii a avioanelor pentru Ucraina, pentru securitatea globală
Zelenski: Este necesară crearea unei coaliţii a avioanelor pentru Ucraina, pentru securitatea globală

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus vineri seară ucrainenilor că îşi continuă eforturile diplomatice pentru a întări apărarea ţării şi a arătat că următoarea etapă şi următorul obiectiv al său va fi să obţină avioane de luptă moderne.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.