Novak Djokovic a avut Covid-19 pe 16 decembrie, spun avocații săi

Novak Djokovic
Shutterstock

Starul de tenis Novak Djokovic a primit o scutire de vaccin pentru a intra în Australia din cauza unei infecții recente cu Covid, spun avocații săi în documentele instanței.

„Data primului test Covid PCR pozitiv a fost înregistrată pe 16 decembrie 2021. Au trecut 14 zile şi domnul Djokovici nu a avut simptome nici de febră şi nici de probleme respiratorii în ultimele 72 de ore”, au spus aceștia, conform BBC.

Lui Djokovic i s-a interzis intrarea în Australia după ce a aterizat la Melbourne săptămâna aceasta pentru a juca la Australian Open.

În prezent, el se află în detenție pentru imigranți, cu o contestație în justiție care va fi judecată luni.

Novak Djokovic a cerut să fie transferat de la centrul unde este reţinut la Melbourne

Djokovic a cerut să fie transferat de la centrul de "detenţie" din Melbourne, pentru a se putea antrena înaintea Openului Australiei, au anunţat, sâmbătă, avocaţii acestuia, citaţi de AFP.

Campionul sârb a fost plasat la centrul Park Hotel, pentru solicitanţii de azil din Melbourne la sosirea în Australia, şi aşteaptă răspunsul la apelul său împotriva respingerii vizei sale de către autorităţile australiene şi a scutirii sale medicale, pentru a putea participa la Australian Open luna aceasta fără a fi vaccinat împotriva coronavirusului.

Djokovic, care nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19, a primit o ''derogare medicală'' pentru a putea juca primul Grand Slam al anului (17-30 ianuarie). Această derogare, ale cărei motive nu au fost explicate, a stârnit multe critici în Australia, în presă, în lumea politică şi cea a sportului.

Fratele lui Djokovici: Dacă ar fi părăsit Australia, Novak ar fi recunoscut că este vinovat, ceea ce nu este adevărat, şi învins, ceea ce nu este o opţiune

Fratele lui Novak Djokovici, Djordje, a declarat că liderul ATP vrea să se facă dreptate în cazul său, el menţionând că dacă ar fi părăsit Australia, Novak ar fi recunoscut că este învins, ceea ce nu este o opţiune, informează theage.com.au.

“Novak ar fi putut părăsi Australia până acum, dar dacă ar fi făcut-o, ar fi recunoscut că este vinovat, ceea ce nu este adevărat, şi învins, ceea ce nu este o opţiune. Ce ne-a rămas este să aşteptăm decizia instanţei. Nu ştiu ce va face dacă decizia nu va fi în favoarea sa, nici el nu ştie. Este plin de emoţii şi tenisul şi grand slam-ul sunt acum ultimele lucruri la care se gândeşte. Vrea doar să se facă dreptate şi să iasă la iveală adevărul”, a spus Djordje Djokovici.

El a reiterat faptul că toate documentele de intrare în Australia pentru Novak s-au făcut prin intermediul Tennis Australia, după ce sportivului i s-a acordat permisiunea de a concura printr-un proces al Tennis Australia/guvernului regional care i-a acordat o scutire medicală de la vaccinare.

“El nu a completat niciun formular, totul s-a făcut prin federaţia australiană de tenis. A cooperat cu guvernul federal şi federaţia de tenis nu poate emite un certificat, a fost emis de guvernul regional. Însă guvernul federal a oprit certificatul, ceea ce înseamnă că am ajuns într-o situaţie politică serioasă. Novak nu vrea să se retragă, el vrea să se facă dreptate pentru el şi pentru toţi ceilalţi”, a explicat Djordje.

Tennis Australia a anunţat că sportivii nu au fost induşi în eroare în mod intenţionat, informaţie cu privire la exceptarea de la vaccinare fiind luată dintr-un ghid de pe un site recomandat de ministrul Sănătăţii.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră a declarat că atunci când lui Djokovici sau altei persoane i se anulează viza, acest lucru nu înseamnă neapărat că persoana respectivă va avea interdicţie pe trei ani de intrare în ţară. Se poate renunţa la interdicţie în anumite circumstanţe, fiecare caz fiind analizat şi în funcţie de situaţie luându-se decizia cu privire la interdicţie.

Novak Djokovici a sosit la Melbourne cu un zbor Emirates de la Dubai, miercuri, la scurt timp după ora 23.00 AEST (n.r. - 15.00, ora României). El a fost ţinut în aeroport peste opt ore. După ce ce i-a fost anulată viza, sârbul a fost transferat la un hotel de carantină din Melbourne, folosit ca un centru de detenţie pentru imigranţi, până când va putea părăsi ţara. El a făcut apel şi acesta va fi judecat luni.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primul mesaj al lui Novak Djokovic, de când este reținut în hotelul din Australia
Primul mesaj al lui Novak Djokovic, de când este reținut în hotelul din Australia

Novak Djokovic a transmis primul mesaj pe social media de când a izbucnit scandalul în Australia.

Novak Djokovic, contestat în Australia:
Novak Djokovic, contestat în Australia: "Nu e o crimă că l-au pus pe acest milionar în detenţie pentru câteva zile"

Novak Djokovic, liderul clasamentului mondial și de nouă ori câștigător al turneului australian, și-a petrecut prima noapte într-un hotel pentru refugiați din Melbourne.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.