Legăturile cu Rusia ale oficialului canadian de rang înalt, acuzat de spionaj

Cameron Ortis
Facebook.com

Oficialul canadian de rang înalt acuzat de spionaj ar avea legatură cu o afacere denunțată de Serghei Magniţki, juristul rus decedat în 2009 într-o închisoare din Moscova.

Responsabilul cu rang înalt din serviciile de informaţii ale poliţiei federale canadiene arestat vineri pentru sustragerea de documente sensibile, probabil în favoarea unui stat străin, a supervizat recent o anchetă asupra unei afaceri de spălări de bani de către cetăţeni ruşi, potrivit informaţiilor apărute sâmbătă într-o publicaţie canadiană, notează AFP.

Jurnalul The Globe and Mail a scris că punerea sub acuzare a lui Cameron Ortis, responsabil cu rang înalt al Jandarmeriei Regale a Canadei (GRC), este legată de o importantă afacere de presupusă corupţie implicând înalţi oficiali ruşi, care fusese denunţată de Serghei Magniţki, un jurist rus decedat în 2009 într-o închisoare din Moscova.

Devenit simbol al luptei împotriva corupţiei, Serghei Magniţki a fost arestat în 2008 după ce a denunţat o uriaşă maşinaţie financiară de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro), pusă la cale în opinia lui de responsabili ai poliţiei şi fiscului în detrimentul statului rus şi firmei Hermitage Capital, prin rambursări de taxe.

"Peste 14 milioane de dolari canadieni (aproape 9 milioane de euro) din fraude ruseşti ar avea o legătură cu Canada", potrivit unei surse citate de The Globe and Mail.

Citește și
intrarea in sediul cia din langley
Cel mai important agent CIA de la Kremlin, "extras" de teamă că Trump îl va da de gol
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cameron Ortis ancheta în această afacere după o plângere depusă la GRC în 2016 de William (Bill) Browder, un finanţator britanic şi fost investitor în Rusia, pentru care lucra Serghei Magniţki.

GRC nu a deschis o anchetă oficială în această afacere, în pofida unei întâlniri în 2017 între Cameron Ortis şi Bill Browder, de asemenea, CEO al fondului de investiţii Hermitage Capital, potrivit The Globe and Mail.

Cameron Ortis "pare a fi ultima persoană la care ne-am aştepta să fie spion pentru un stat străin", a declarat Bill Browder cotidianului de limbă engleză, indicând că poliţist era şi responsabil de securitatea sa în cursul vizitelor în Canada.

La solicitarea AFP, GRC a refuzat orice comentariu.

Potrivit canalului Global, citând surse din cadrul serviciilor de securitate, Cameron Ortis a fost director general al serviciilor de informaţii ale GRC şi controla din această funcţie operaţiunile de contraspionaj.

Cameron Ortis se confruntă cu cinci capete de acuzare în baza Codului Penal canadian şi a legii privind protecţia informaţiilor legate de securitatea naţională, în special contra spionajului străin.

Puternica alianţă a serviciilor de informaţii numită Five Eyes, din care Canada face parte alături de Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Statele Unite, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu natura informaţiilor culese de Cameron Ortis şi aşteaptă o evaluare a pagubelor din partea Ministerului canadian al Securităţii Publice, potrivit unor surse diplomatice citate de televiziunea naţională CBC.

Guvernul canadian nu are deocamdată cunoştinţă de amploarea furtului, dar îşi continuă investigaţiile, a declarat pentru AFP o sursă din anturajul premierului Justin Trudeau, în campanie electorală pentru al doilea mandat.

CBC a precizat, citând surse neidentificate, că alianţa nu a intrat în panică, dat fiind că acuzaţiile la adresa lui Cameron Ortis nu par să demonstreze că a dezvăluit vreo informaţie înainte de arestarea sa.

Arestat joi la Ottawa, capitala Canadei unde se află sediile agenţiilor de securitate şi de informaţii, şi pus oficial sub acuzare a doua zi, Cameron Ortis urmează să compară din nou în faţa justiţiei vineri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cine este ”spionul” extras de CIA din Rusia. Poze cu acte de pe biroul lui Putin
Cine este ”spionul” extras de CIA din Rusia. Poze cu acte de pe biroul lui Putin

Presupusul spion de nivel înalt extras de Statele Unite din Rusia în 2017, de teamă pentru viaţa sa, ar fi fostul oficial al Kremlinului Oleg Smolenkov, au scris marţi mai multe publicații ruse.

Cel mai important agent CIA de la Kremlin,
Cel mai important agent CIA de la Kremlin, "extras" de teamă că Trump îl va da de gol

Un înalt oficial rus care lucra în secret pentru CIA de decenii bune a fost scos din Rusia, de teamă că preşedintele american îi va dezvălui identittatea.

SUA aplică Rusiei noi sancţiuni pentru otrăvirea lui Skripal. Replica Moscovei
SUA aplică Rusiei noi sancţiuni pentru otrăvirea lui Skripal. Replica Moscovei

Casa Albă a anunţat vineri că preşedintele Donald Trump a impus noi sancţiuni Rusiei pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.