Joe Biden: „Vladimir Putin riscă să declanșeze un război nuclear”

×
Codul embed a fost copiat

''Vladimir Putin riscă să declanșeze un război nuclear". Avertismentul menit să dea frisoane îi aparține președintelui american.

Joe Biden a insistat asupra necesității ca NATO să afișeze front unit în fața amenințării ruse. Asta după ce Emmanuel Macron a îndemnat statele Uniunii Europene să poarte propriul dialog cu Moscova.

Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, Rusia nu contenește în a-şi etala forţa. Marina rusă va face vineri antrenamente cu Iranul şi China. Iar pentru luna viitoare anunță exerciții în Marea Mediterană, în nord-estul Oceanului Atlantic, precum și în Pacific.

Joe Biden, U.S. President: „Părerea mea este că (Putin) va intra în Ucraina, ceva trebuie să facă.”

Liderul american a făcut această previziune la conferinţa de presă prin care a marcat împlinirea primului an de mandat. Previzibil, tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au dominat dialogul cu jurnaliştii.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reporter: Ucraina are graniţe cu patru ţări membre NATO. Cât de mult vă îngrijorează că, dacă va fi război în Ucraina, aceste state NATO vor fi atrase în conflict şi ne vom trezi cu o confruntare NATO –Rusia?
Joe Biden: Mă îngrijorează că lucrurile ar putea scăpa de sub control foarte uşor. /…/.Sper că Vladimir Putin înţelege că risca un război nuclear în toată regula.

Ziariştii au vrut să afle mai multe despre contramăsurile pregătite de americani şi de aliaţii lor.

Joe Biden: E una dacă Rusia se limitează la o incursiune minoră și e cu totul altceva dacă ruşii folosesc la maximum forţele masive mobilizate la graniţă. Pentru Rusia va fi un dezastru dacă invadează Ucraina, iar aliaţii şi partenerii noştri sunt gata să impună costuri semnificative Rusiei, atât economic ///.. /cât şi în termeni de pierderi de vieţi omeneşti pentru Rusia.

Reporter: Adică spuneţi că o incursiune limitată pe teritoriul ucrainean n-ar antrena sancţiunile despre care aţi tot pomenit? Practic, îi daţi permisiunea lui Putin să facă o mică incursiune în Ucraina?

Joe Biden: Bună întrebare! Aşa a sunat, nu? E vital ca ţările NATO să fie pe aceeaşi lungime de undă. Şi, într-adevăr, există divergenţe în NATO în legătură cu până unde sunt dispuse ţările membre să meargă, în funcţie de ce se va întâmpla pe teren. De aceea, trebuie să mă asigur că vorbim toţi aceeaşi limbă.

La insistenţele jurnaliştilor, Biden a lămurit ce consideră el a fi "linia roşie".

Biden: „Dacă forţele ruseşti trec graniţa şi încep să omoare soldaţi ucraineni etc, asta ar schimba totul.”

Recunoaşterea de către Biden a unor dezacorduri între statele NATO a venit la doar câteva ore după ce preşedintele Franţei a pledat apăsat pentru un dialog european cu Moscova.

Emmanuel Macron: „Noi, europenii, în mod colectiv, trebuie să formulăm propriile noastre exigente şi să fim în măsură să impunem respectarea lor. În săptămânile următoare trebuie să formulăm o propunere europeană care să pună bazele unei noi ordini de securitate şi stabilitate. Noi, europenii, să redactăm propunerea, apoi s-o împărtăşim cu partenerii noştri din cadrul NATO, după care s-o înaintăm Rusiei, pentru negocieri.”

Volodymyr Zelenskyy, președintele Ucrainei: „Toţi partenerii noştri trebuie să fie fermi şi uniţi în declaraţii. Ştiind ce poate Rusia, este important să ştim clar ce măsuri e gata să ia Occidentul, dincolo de fraze vagi precum "ruşii vor plăti".”

La capitolul sancţiuni, pe lângă decuplarea Moscovei de la sistemul de mesagerie SWIFT folosit pentru tranzacțiile financiare internaționale, pentru occidentali, o altă pârghie ar fi gazoductul Nord Stream 2. Însă, cel puţin deocamdată, cancelarul Olaf Scholz nu s-a arătat dispus să pună în joc acest proiect.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Dacă ne uităm la importurile de petrol şi gaze, nu suntem independenţi faţă de Rusia. Iar această independentă nu se va obţine peste noapte. Nu cred că trebuie să retezăm toate legăturile cu Rusia, dimpotrivă, dar trebuie să avem greutate la discuţii, să nu mai fim în poziţia vulnerabilă.”

Pe de altă parte, congresmenii republicani l-au criticat pe democratul Biden pentru lipsa de fermitate.

Senatorul Jim Cornyn: „Obiectivul nostru trebuie să fie să-l oprim pe Putin înainte, nu să-l pedepsim după, după ce porneşte un război. Fără îndoială, slăbiciunea sau aparenta slăbiciunii din partea noastră este o provocare pentru liderii autoritari. Pariez că preşedintele Xi (al Chinei) urmăreşte ce se întâmplă în Ucraina şi calculează cum ar reacţiona Biden dacă Beijingul invadează Taiwanul.”

În timp ce blocul occidental trădează fisuri, Vladimir Putin şi omologul său iranian Ebrahim Raisi au afişat deplină armonie la întâlnirea avută miercuri seară. Au discutat, între altele, proiecte comune în domeniul comercial şi economic.

Câteva ore mai târziu, Rusia, Iran şi China anunţau că vor organiza vineri exerciții navale comune, în nordul Oceanului Indian.

În plan diplomatic, secretarul american de stat a avut astăzi o nouă rundă de consultări cu omologii lui german, francez şi britanic, înainte de întâlnirea prevăzută, mâine, la Geneva, cu versatul ministru de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.