Cine este Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin” acuzat de generalii ruși că a pornit o revoltă armată contra Moscovei

bucătarul lui Putin
Profimedia

La un an și jumătate de la invazia în Ucraina, Rusia este în pragul unui război civil. De necrezut, dar liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, și-a trimis trupele în Rusia cu scopul declarat de a schimba conducerea Ministerului rus al Apărării.

Istoria Grupului Wagner

Grupul Wagner este o organizație de mercenari militanți care au lucrat alături de armata rusă în timpul invaziei țării în Ucraina. Originile Grupului Wagner par să fie din 2014, când a izbucnit conflictul dintre Ucraina și Rusia cu privire la regiunea Crimeea. Prigojin a declarat pe rețelele sociale că a căutat să construiască un grup de luptători care să apere interesele rusești în regiune. Grupul a fost legat de conflictele din Libia, Siria și alte câteva țări africane, conform Politico.

Forța paramilitară a cunoscut o creștere explozivă în timpul războiului din Ucraina, zeci de mii de luptători aflându-se acum sub controlul său. În calitate de șef al Grupului Wagner pe tot parcursul conflictului, Prigojin s-a confruntat frecvent cu liderii militari ruși. El a publicat imagini care contrazic declarațiile rușilor privind o operațiune militară fără probleme. El susține adesea că forțele sale au condus lupta în Ucraina, punând în același timp la îndoială competența armatei ruse. În luna mai, el a înregistrat un videoclip alături de cadavre în uniformă, înjurând liderii pentru lipsa de pregătire.

Relația lui Prigojin cu Putin

Președintele rus Vladimir Putin și Prigojin au același oraș natal, Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad). În timp ce Putin a trecut de la statutul de membru al KGB la cel de lider rus, Prigojin a executat o pedeapsă cu închisoarea de un deceniu înainte de a deschide un stand de hot-dog.

Citește și
wagner
Revoltă în Rusia. Prigojin a confirmat că trupele sale se întorc la bază. Șeful Wagner vrea să evite „vărsarea de sânge”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

El a început rapid să aibă tot mai multă influență în industria ospitalității înainte de a atrage atenția lui Putin. În momentul în care Putin a ajuns la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus, Prigojin a ajutat la servirea dineelor de stat - cum ar fi cel organizat în 2006 cu președintele de atunci George W. Bush - ceea ce i-a adus porecla de "bucătarul lui Putin”.

Putin l-a ajutat pe Prigojin să deschidă un restaurant și să obțină un contract pentru mesele copiilor din școli cu ajutorul unor împrumuturi generoase finanțate de stat. Prigojin a deținut, de asemenea, cel puțin o parte din Concord Management and Consulting, firmă suspectată că a finanțat operațiuni de trolling online, pro-Trump, în timpul alegerilor din 2016 și în timpul Brexitului.

Rusia este în pragul Războiului Civil

 La un an și jumătate de la invazia în Ucraina, Rusia este în pragul unui război civil. Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, și-a trimis trupele în Rusia, cu scopul declarat de a schimba conducerea Ministerului rus al Apărării.

Mercenarii Wagner, însoțiți de tancuri și blindate ușoare, au ocupat centrul local al minsterului Apărării din orașul Rostov, dar și sediul poliției și primăria, printre altele. În acest timp, la Moscova, Prigojin a fost declarat agent străin și pus sub acuzare pentru "rebeliune armată". Până acum, nu au avut loc ciocniri masive între militanții Wagner și armata rusă, dar s-au înregistrat schimburi de focuri de armă. În acest timp, Kievul și aliații săi urmăresc îndeaproape desfășurarea de forțe din Rusia.

Aceste imagini au fost filmate pe străzile din orașul rusesc Rostov, acolo unde sunt informații că mercenarii Wagner s-ar fi ciocnit cu unități ale Ministerului rus de Interne. Mai multe coloane de blindate au fost filmate în drum spre Rostov și de acolo către Moscova. În zonă au ajuns și unități ale armatei ruse, iar cerul e survolat de elicoptere rusești de atac.

Așa-zisul conflict dintre unitățile Wagner și ministerul rus al Apărării a izbucnit după ce armată ar fi bombardat, la ordinele ministrului Șoigu, o bază Wagner aflată în spatele frontului, în Ucraina.

Potrivit mercenarilor lui Prigojin, atacul ar fi fost lansat de unități ale armatei ruse. La scurt timp de la apariția imaginilor, liderul Wagner - Evgheni Prigojin - a anunțat că în spatele atacului ar fi ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și șeful statului major al armatei ruse, Gherasimov.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: "Ministrul Apărării a venit în Rostov special ca să conducă o operațiune împotriva grupării Wagner. A folosit artileria și piloți de elicoptere într-un mod stupid, ca să ne distrugă."

Prigojin a anunțat apoi că va lua, de la sine putere, măsuri împotriva lor.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: "Consiliul Comandanților grupării Wagner a decis: răul adus de conducerea militară asupra țării trebuie oprit. (Ei) nu țin cont de viețile soldaților. Au uitat ce înseamnă "justiție", o vom aduce înapoi. Cei care i-au distrus azi pe oamenii noștri, care au distrus zeci de mii de vieți ale unor soldați ruși, vor fi pedepsiți".

Prigojin a punctat apoi că toți cei care se vor pune în calea mercenarilor săi vor fi considerați inamici. Inclusiv membrii armatei ruse.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: "Cer ca nimeni să nu opună rezistență. Pe toți cei care vor încerca să reziste, îi vom considera un pericol și îi vom distruge imediat, inclusiv orice punct de control din drumul nostru. Și orice aviație pe care o vom vedea deasupra noastră."

Peste noapte, Prigojin a lansat noi acuzații la adresa conducătorilor militari ruși, pe care îi consideră vinovați de eșecul invaziei din Ucraina. I-a numit "criminali" și "trădători" pe Gherasimov și pe Șoigu, a amenințat că-l va executa pe ministrul Apărării în Piața Roșie și a făcut apel la patrioții ruși să iasă înarmați în stradă.

În replică, serviciul rus de informații, FSB, a anunțat că l-a pus pe Prigojin pe lista agenților străini și a cerut unităților Wagner să nu ia în serios mesajele acestuia și să-l aresteze cu prima ocazie. Iar câțiva generali ruși au înregistrat în miez de noapte mesaje în care făceau apel la militanții Wagner să nu dea curs ordinelor lui Prigojin.

Cu câteva ore înainte ca situația să explodeze, Evgheni Prigojin declara într-un interviu că invazia Ucrainei nu a fost justificată și că războiul a fost dorit de o mână de oameni - generali și oligarhi -, pentru propriile interese.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: "Războiul era necesar pentru ca o mână de ticăloși să triumfe și să se auto-promoveze, să arate ce armată puternică avem și pentru ca Șoigu să primească gradul de mareșal. Oligarhii aveau nevoie de război. Era cerut de clanul care conduce, cu adevărat, Rusia. Acest clan de oligarhi care obține tot ce dorește."

Pe de altă parte, Prigojin s-a ferit să rostească numele președintelui Vladimir Putin, laolaltă cu cei pe care îi acuză de trădare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Reacția lui Mircea Geoană după ce Rusia a amenințat că ar putea arunca în aer Podul Galați-Giurgiulești
Reacția lui Mircea Geoană după ce Rusia a amenințat că ar putea arunca în aer Podul Galați-Giurgiulești

"Nu trebuie să ne temem de amenințarea Rusiei la adresa țării noastre", a declarat adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, aflat la Timișoara.

Revoltă în Rusia. Prigojin a confirmat că trupele sale se întorc la bază. Șeful Wagner vrea să evite „vărsarea de sânge”
Revoltă în Rusia. Prigojin a confirmat că trupele sale se întorc la bază. Șeful Wagner vrea să evite „vărsarea de sânge”

La un an și jumătate de la invazia în Ucraina, Rusia a fost la un pas de un război civil. Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și-a trimis trupele în Rusia cu scopul declarat de a schimba conducerea Ministerului Apărării, dar le-a întors în ultima clipă.

Prigojin, anchetat penal de către FSB cu privire la „rebeliune armată”. Prima reacție din Rusia după acuzațiile acestuia
Prigojin, anchetat penal de către FSB cu privire la „rebeliune armată”. Prima reacție din Rusia după acuzațiile acestuia

Preşedintele rus Vladimir Putin este la curent cu situaţia care se desfăşoară în jurul lui Evgheni Prigojin, potrivit agenţiei ruse oficiale de presă Tass, relatează CNN.  

Rusia nu va spune câte focoase nucleare duce în Belarus. Printre ele, arma Poseidon, care creează valuri radioactive
Rusia nu va spune câte focoase nucleare duce în Belarus. Printre ele, arma Poseidon, care creează valuri radioactive

Rusia nu va informa SUA despre numărul de focoase nucleare ruseşti care staţionează pe teritoriul Belarus şi nici despre testele cu noua sa torpilă Poseidon, cu capacitate nucleară, a declarat vineri ministrul adjunct de exerne rus Serghei Riabkov.

 

Moscova vrea să-și ridice cu forța o ambasadă în Australia. Protestul bizar al unui diplomat rus VIDEO
Moscova vrea să-și ridice cu forța o ambasadă în Australia. Protestul bizar al unui diplomat rus VIDEO

Rusia a intentat vineri o acţiune în justiţie pentru a contesta blocarea de către Australia a construirii unei noi ambasade ruse în apropiere de Parlamentul Australiei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului australian, informează AFP şi Reuters.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.