Ce este Black Friday, ziua cu cele mai mari reduceri din an. Sfaturi pentru cumpărături

Black Friday 2022
Shutterstock

Black Friday 2022 se anunță a fi cel mai mare eveniment de cumpărături al anului, aducând o mulțime de oferte și reduceri considerabile. Dacă doriți să profitați la maximum de această zi, ar trebui să începeți să faceți planuri de pe acum.

 

În România, Black Friday 2022 este anunțat pentru mijlocul lunii noiembrie. La noi în țară data este diferită de Statele Unite, unde se știe că Vinerea Neagră este prima zi după Ziua Recunoștinței. 

Ce este Black Friday

Black Friday a apărut în SUA în anii ’50 și se referă la vinerea de după sărbătorile de Ziua Recunoștinței. Atunci, comercianții dau drumul unor reduceri masive pentru a-și vinde marfa rămasă pe stoc înainte de a aduce produse noi pentru sezonul Crăciunului. În această zi, cumpărătorii pot obține oferte uimitoare la produse electronice, jucării și alte articole.

De ce se numește Black Friday

Dacă este vorba de o zi cu multe oferte, când cumpărătorii economisesc bani, de ce este numită această sărbătoare a shoppingului Black Friday (trad. Vinerea Neagră), un nume cu conotație negativă?

Citește și
Black Friday
BLACK FRIDAY 2022. Sfaturi pentru cumpărături rapide și sigure, oferite chiar de către eMag
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Există mai multe răspunsuri. O variantă este că numele derivă din termenul financiar „pe negru”. Acesta descrie perioada profitabilă pentru afaceri, când comercianții trec din faza de pierdere „pe roșu” în etapa de profit „pe negru”.

O altă versiune este că termenul a apărut în Philadelphia în anii 60. Atunci a fost folosit de poliție pentru a descrie traficul intens din vinerea de după Ziua Recunoștinței. În ultimii ani  comercianții cu amănuntul au adoptat termenul pentru a descrie vânzările lor de dinainte de Crăciun.

Când este Black Friday

În Statele Unite Black Friday este întotdeauna în vinerea de după Ziua Recunoștinței, anul acesta fiind pe 26 noiembrie. În România, însă, data este stabilită de fiecare magazin în parte, neavând tradiția americană a acestei sărbători. Există și comercianți care vor organiza Black Friday pe o perioadă mai lungă, fie că vorbim de o săptămână sau chiar de o lună. 

Cel mai mare site de vânzări cu amănuntul din România, eMag, organizează Black Friday 2022 pe 11 noiembrie.

Sfaturi pentru cei care doresc să facă cumpărături de Black Friday

1. Faceți-vă o listă de dorințe

Pentru a prinde cele mai bune oferte este important să vă faceți o listă de dorințe și pe baza ei să faceți cercetări în prealabil. În loc să săriți direct pe cele mai ieftine oferte și în felul acesta să vă treziți că aruncați banii pe produse de care nu aveți cu adevărat nevoie, cel mai bine este să faceți o listă cu ceea ce doriți cu adevărat, fie că este un televizor nou, un laptop sau altceva. Notați orice mărci sau caracteristici pe care le căutați, iar în ziua de Black Friday 2022 puteți merge direct la reducerile care vă interesează cel mai mult.

2. Obțineți cashback pentru ceea ce cheltuiți

Multă lume nu știe că există posibilitatea să obțină cashback din ceea ce cheltuie de Black Friday. Folosind unele dintre cele mai bune aplicații gratuite de rambursare a banilor pe smartphone, puteți primi înapoi un procent din ceea ce cheltuiți. Chiar și unele aplicații bancare oferă cashback, iar acesta poate fi sub formă de puncte, vouchere sau puncte de fidelitate. 

3. Faceți-vă conturi și partajați locația

Multe aplicații de cumpărături online trebuie să vă cunoască locația pentru a funcționa corect. Faceți-vă din timp conturi și acceptați să vă distribuiți locația cu aplicația de pe telefon sau tabletă. În acest fel puteți obține acces la reduceri exclusive și oferte de rambursare prin intermediul smartphone-ului dumneavoastră.

4. Urmărește mărcile preferate

Urmărește-ți mărcile preferate pe rețelele sociale și înscrie-te pentru buletine informative prin e-mail. În acest fel vei fi anunțat de orice oferte lansează aceștia și vei putea să te pregătești dinainte. Căutați reduceri și stimulente speciale în căsuța dumneavoastră de e-mail și pe Instagram, Facebook și Twitter.

5. Stabiliți un buget pentru Black Friday 2022

Stabilirea unui buget pentru Black Friday pare o sarcină ușoară dar în multe cazuri poate fi foarte greu de rezistat ofertelor. Decideți în prealabil cât doriți să cheltuiți și faceți tot posibilul să vă încadrați în suma respectivă. Înainte de a cheltui, întrebaţi-vă dacă chiar aveți nevoie de acel produs și dacă vi-l permiteți. 

6. Care este cel mai bun moment pentru cumpărături de Black Friday

Cel mai bun moment pentru a face cumpărături de Vinerea Neagră este dimineața devreme. Cele mai bune oferte vor fi lansate la prima oră și de obicei se epuizează repede. 

7. Cât de "reale" sunt ofertele de Black Friday

De obicei sunt. Acesta este momentul în care veți găsi cele mai mari reduceri din timpul anului. Pentru a fi siguri că luați produse la prețuri reduse, începeți să urmăriți prețurile produselor pe care le doriți pe mai multe site-uri și cu ceva timp înainte de a se anunța reducerile de Black Friday 2022.

8. Merită sau nu să așteptăm Black Friday pentru cumpărături

Dacă doriți să faceți o achiziție importantă, atunci da, merită să așteptați Black Friday. Mai ales dacă faceți cumpărături pentru articole de mare valoare, cum ar fi televizoare, laptopuri, console de jocuri și alte articole electronice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
(P) Premieră de la Flanco: Black Friday extins - campania se desfășoară între 21 octombrie și 30 noiembrie
(P) Premieră de la Flanco: Black Friday extins - campania se desfășoară între 21 octombrie și 30 noiembrie

Black Friday este, pentru mulți, un prilej perfect pentru a face acele cumpărături consistente, tocmai pentru că este acel moment din an când reducerile sunt, într-adevăr, consistente.

BLACK FRIDAY 2022. Sfaturi pentru cumpărături rapide și sigure, oferite chiar de către eMag
BLACK FRIDAY 2022. Sfaturi pentru cumpărături rapide și sigure, oferite chiar de către eMag

Cel mai așteptat eveniment de shopping din România, Black Friday la eMag, a fost anunțat oficial în 11 noiembrie. Cu această ocazie, reprezentanții retailer-ului online reamintesc câteva dintre sfaturile privind cumpărăturile de ”black friday”.  

BLACK FRIDAY 2022 este în data de 11 noiembrie. Anunțul făcut de eMAG
BLACK FRIDAY 2022 este în data de 11 noiembrie. Anunțul făcut de eMAG

eMAG, cel mai mare retailer online local, a anunțat oficial când este Black Friday 2022 în România, cel mai așteptat eveniment de shopping, cu reduceri de prețuri și oferte speciale. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.