Cum vedea Mihai Șora ziua morții sale: „Știu că va veni. Dar nu mă gândesc la ea. Am o totală încredere că totul va fi bine”

×
Codul embed a fost copiat

Cunoscutul filosof și eseist Mihai Șora s-a stins din viață, la 106 ani. În ciuda vârstei greu de egalat, Mihai Șora și-a păstrat mintea limpede până în ultima clipă.

Sute de mii de oameni îi urmăreau activitatea pe rețelele de socializare, acolo unde scria aproape zilnic, despre lucrurile pe care le aprecia ori le blama la societate. S-a născut când România era monarhie, în vremea regelui Ferdinand, și a fost martorul ascensiunii și decăderii comunismului. În ultimii ani s-a alăturat tinerilor strânși în Piața Victoriei, unde a strigat, împreună cu ei, pentru dreptate.

Cum vedea Mihai Șora ziua morții sale

Nu mă gândesc la ea. Am o totală încredere că totul va fi bine. Știu că va veni”, spunea senin Mihai Șora, despre ziua în care va pleca spre nemurire. După 106 ani de viață s-a stins în liniște, iar vestea tristă a fost anunțată de soție, printr-un mesaj emoționant.

Ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumuseţea însăşi, credinţa, nădejdea şi dragostea, cum spune cuvântul apostolic”, a scris soția sa pe pagina de Facebook a filosofului Mihai Șora.

Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România:Cred că este intelectualul român cu cea mai lungă viață, oricum dintre scriitorii români și folosofii români, cu siguranță. O pierdere grea pentru toți cei care l-au cunoscut și i-au citit cărțile”.

Citește și
Mihai Șora
Reacții după moartea filosofului Mihai Șora. Mircea Cărtărescu: „Mihai Șora nu mai este. Odihnească-se în pace” | FOTO
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Mihai Șora s-a născut în 1916, în satul Ianova, din Timiș, atunci când România, așa cum o știm acum, nu exista.

Sunt contemporan cu țara mea, m-am născut cvasi odată cu ea și am mers împreună cu ea, pas cu pas, de-a lungul întregii mele vieți”, spunea Mihai Șora, în ianuarie, 2018.

A prins, pe rând, monarhia, în vremea regelui Ferdinand, nașterea și căderea comunismului în România, și în cele din urmă, democrația, pentru care a luptat cu toată îndârjirea. A devenit o figură emblematică în Piața Victoriei acolo unde, în ultimii ani, s-au dus luptele societății civile pentru adevăr, și a dat curaj miilor de suflete cu care a strigat la unison pentru dreptate.

Nu pot să nu protestez. Și mă simt solidar cu protestul lor, care este și protestul meu. Și vreau ca această țară să fie condusă, în așa fel încât interesele majorității, ca să nu spun unanimității cetățenilor, să fie respectate și realizate”, spunea Mihai Șora.

Mihai Șora și-a dedicat viața cărților

Deși a avut episoade scurte în care s-a implicat în politică, Mihai Șora și-a dedicat viața cărților. Un erudit căruia curiozitatea nu i-a dat pace până în ultimele zile. La 101 ani a început să studieze limba japoneză, citea, desena, era conectat la actualitate și foarte activ pe rețelele de socializare. Pagina sa de Facebook avea peste 280.000 de urmăritori și a ajuns repede să fie foarte iubit de toate generațiile, îndeosebi de cei tineri. Vestea morții sale a stârnit un val de emoție pe internetul, și mii de oameni, de la tineri la vârstnici, au vrut să-i transmită un gând bun, de despărțire.

Robert Șerban, scriitor: Era ca o lumină care atrăgea în jurul său fel de fel de oameni și, în primul rând, oameni tineri, pentru că instinctul spune ca om tânăr trebuie să te înconjori de oameni de la care ai ce să afli, iar profesorul Șora fără să fie didactic, fără să fie filozof, spunea unele lucruri cu o simplitate formidabilă, care îți mergeau direct în creier și apoi în inimă”.

Theodor Paleologu, eseist, profesor și diplomat:Este o figură cu care ne obișnuisem cu toții, ne era dragă de atâta timp. Eu însumi îl cunosc de peste 40 de ani. Îl vedeam pe vremuri, când eram copil, la Casa Scriitorilor. Era foarte drăguț cu mine, juca șah, mâncam prăjituri împreună. Un om foarte bun, înțelegător. Era o figură de străbunic de-a dreptul”.

Mihai Șora s-a implicat și în campanii umanitare, și a sărit în ajutorul celor loviți de soartă.

Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației Dăruiește Viața:S-a implicat și ne-a ajutat la Dăruiește Viață, a desenat o cască pentru noi, pe care am licitat-o la un eveniment. A participat la acel eveniment, a spus și câteva cuvinte și a stat cu noi aproape toată seara. Cu siguranță a însemnat foarte mult pentru România și pentru mulți tineri din țara asta”.

A fost căsătorit de două ori. În 2014, la vârsta de 98 de ani, după decesul primei soții, scriitoarea Mariana Șora, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora, care i-a rămas alături până în ultimele clipe.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Autori: Geanina Panait, Florentina Bălășoiu, Larisa Antal, Daniel Preda, Teodora Suciu

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Eveniment la girafa de la Muzeul Antipa, în amintirea lui Mihai Șora:
Eveniment la girafa de la Muzeul Antipa, în amintirea lui Mihai Șora: "Mulţumim pentru camaraderie!"

La girafă, la Muzeul Antipa. Era locul unde Mihai Șora obișinuia să se întâlnească cu oamenii care mergeau la manifestații în Piața Victoriei. Tot aici va fi organizat un eveniment în memoria sa.

Reacții după moartea filosofului Mihai Șora. Mircea Cărtărescu: „Mihai Șora nu mai este. Odihnească-se în pace” | FOTO
Reacții după moartea filosofului Mihai Șora. Mircea Cărtărescu: „Mihai Șora nu mai este. Odihnească-se în pace” | FOTO

Reacțiile după moartea lui Mihai Șora, filosoful și eseistul român, nu au întârziat să apară, după ce acesta a murit, sâmbătă, la vârsta de 106 ani.  

Cine a fost Mihai Șora. Filosoful și eseistul român a murit la 106 ani
Cine a fost Mihai Șora. Filosoful și eseistul român a murit la 106 ani

Mihai Șora, filosof și eseist român, a încetat din viață, sâmbătă, la vârsta de 106 ani. Decesul a fost anunțat pe contul său de Facebook.

Mihai Șora a murit. Celebrul filosof și eseist avea 106 ani
Mihai Șora a murit. Celebrul filosof și eseist avea 106 ani

Mihai Șora, filosoful și eseistul român, a încetat din viață, sâmbătă, la vârsta de 106 ani. Decesul a fost anunțat chiar pe contul său de Facebook.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.