Cât au ajuns să coste cartofii noi. Producătorii profită de cerere și au mărit prețul

×
Codul embed a fost copiat

Fragezi și dulci, cartofii noi crescuți în câmp au ajuns în piețe, dar au un preț surprinzător de mare pentru cumpărători, 6 lei kilogramul. "Asta, pentru că producția este mai mică", se scuză cultivatorii.

Aceştia invocă o primăvară rece, cu îngheț, apoi, secetă. Din toată recolta o bună parte va merge la export.

Prăjiți, copți sau natur - cartofii timpurii sunt apreciaţi de noi toţi, doar că în restaurante, o porție costă între 10 și 20 de lei. Depinde ce mai au pe lângă ei.

Client: Sunt cartofi ca la mama acasă. Un pic mai buni, pentru că observ aici că au îmbunătățit ceva. Au adăugat niște verdeață, un pic de ceapă verde”

În piață, prețul cartofilor noi ajunge la 6 lei kilogramul, şi este cu un sfert mai mare decât cel de anul trecut. Tot atât costă și cei din alte ţări. Oamenii caută însă gustul cu care s-au obișnuit.

Citește și
căpșuni
Peste câteva zile, în magazinele mari vor apărea lădițele cu cartofi noi românești, roșii și căpșuni coapte în solarii
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cumpărătoare: „Mereu românesc aleg. Citesc eticheta, sper ca vânzătorii să fie de încredere.”

Vânzătoare: „Sunt de la Târgoviște, sunt plantați din martie, sunt protejați”.

Marfa este scumpă pentru că producția este mică anul acesta, spun cultivatorii din Lungulețu - Dâmbovița, regiune cunoscută pentru producția de cartofi timpurii.

Emil Ghiță, producător cartofi: „La jumătate față de anul trecut, în jur de 20 de tone pe hectar.”

Cleonic Sucaciu, președinte Federația „Cartoful”: „Cartoful timpuriu are o scădere drastică de producție per hectar, tocmai datorită condițiilor climatice, a unei primăveri destul de reci, care a determinat la un moment dat o fluctuație puternică, inclusiv o înghețare de sol. Alte soiuri de cartof timpuriu nu au rezistat putregaiului umed.”

Silvia Nicolae este de la 4 dimineața pe câmp. Recoltează cartofi care vor fi trimiși în Ucraina.

Silvia Nicolae, producător cartofi: „Vin din afară, asta este important, vine Ucraina, vine Rusia, vine Turcia, Franța și din Dubai, da avem comenzi și din Dubai. Ne pune banii în cont sau cash.”

La așa cerere, fermierii au plusat şi ei. Cer între un leu și jumătate și doi lei pe kilogram.

Niculae Nedelcu, producător cartofi: „Ne mai ajută nițel prețul, acu e bunicel, că ne-a mai săltat nițel. Acu un an, pe timpul ăsta, era 40 de bani, 30 de bani.”

Anul acesta, au fost însămânțate cu cartofi timpurii pentru consum 7.000 de hectare, majoritatea în Dâmbovița, dar și în Constanța, Dolj, Tulcea, Timiș și Arad, unde clima este mai blândă. Este o suprafață mai mică decât până acum, deși Ministerul Agriculturii oferă un ajutor de minimis pentru cultivarea cartofilor, de 200 de euro la hectar. Fermierii spun însă că sumă e mică iar birocrația mare, așa că nu s-au înghesuit să ia banii.  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Fermierii care cultivă usturoi și cartofi pot lua bani de la stat din iunie. Cât vor primi pentru fiecare hectar cultivat
Fermierii care cultivă usturoi și cartofi pot lua bani de la stat din iunie. Cât vor primi pentru fiecare hectar cultivat

Din iunie, fermierii care cultivă usturoi și cartofi, pot lua bani de la stat. Pentru fiecare hectar cultivat cu usturoi, primesc trei mii de euro, iar pentru cartofi, 200 de euro.

Peste câteva zile, în magazinele mari vor apărea lădițele cu cartofi noi românești, roșii și căpșuni coapte în solarii
Peste câteva zile, în magazinele mari vor apărea lădițele cu cartofi noi românești, roșii și căpșuni coapte în solarii

Peste câteva zile, în magazinele mari vor apărea lădițele cu cartofi noi românești, roșii moțate și căpșuni dulci coapte în solarii!

„Este o sumă absolut derizorie”. Producătorii de cartofi se plâng că nu au beneficiile celor din Programul Tomata
„Este o sumă absolut derizorie”. Producătorii de cartofi se plâng că nu au beneficiile celor din Programul Tomata

Pentru al doilea an consecutiv, guvernul vrea să-i să ajute cu bani pe producătorii de cartofi din România, dar, spre deosebire de "Programul Tomata", acest demers, nu a stârnit interesul fermierilor.

Ce se întâmplă cu angajatul de la Ambulanță care a cărat cartofi cu autospeciala, în Iași
Ce se întâmplă cu angajatul de la Ambulanță care a cărat cartofi cu autospeciala, în Iași

Între două misiuni, un angajat de la Serviciul de Ambulanță Iași a trecut și pe la piață.

Sac de cartofi cărat cu ambulanța, la Iași. Reacția managerului Serviciului de Ambulanță Județean
Sac de cartofi cărat cu ambulanța, la Iași. Reacția managerului Serviciului de Ambulanță Județean

Un angajat de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Iași a fost surprins în timp ce încărca un sac de cartofi în ambulanță. Medicul Angelica Hristea, managerul unității sanitare, a transmis că acesta este deja cercetat disciplinar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.