A fost lansat barometrul alimentației. Ce preferă românii când vine vorba despre mâncare

×
Codul embed a fost copiat

Oficial, un român mănâncă într-o lună 8 kilograme de pâine, tot atâtea de legume și 3 kilograme de carne, dar nicio instituție publică de sănătate sau alimentație nu știe sub ce formă consumă oamenii aceste alimente.

Procesate industrial sau crude, prăjite sau la cuptor, în ulei sau la abur. Barometrul alimentației lansat miercuri arată că doar 3 din 10 români, din orașe, își mai gătesc ca să-și ia mâncare la serviciu, restul mănâncă la restaurant, la cantină sau de la supermarket.

Cantitatea de legume consumată de români este în creştere, cu aproape un kilogram pe lună în ultimii 10 ani, arată datele oficiale. Însă modul în care sunt pregătite este necunoscut.

A crescut şi cantitatea de carne consumată de un român, potrivit INS. Problema rămâne tot felul de preparare.

Institutul Naţional de Sănătate Publică, cel care ar trebui să propună politicile publice în alimentaţie face abia acum un studiu sociologic ca să afle cât gătim, ce mâncăm, când punem masa şi cât stăm la ea.

Citește și
Peste
De ce hamsiile, sardinele sau șprotul sunt cele mai bune surse de nutrienți
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Alexandra Cucu, director în Institutul Naţional de Sănătate Publică: ”Deci noi nu ştim acum, potrivit regulamentului european, ce mâncăm! Ce mâncăm mai ales, cine mănâncă mai ales da, comparabil cu Europa nu ştim acum. Este pentru prima dată când se întâmplă acest studiu al acordului alimentar la români".

Va fi gata anul viitor, promit reprezentanţii instituţiei. Între timp Barometrul programului european FOOD, făcut pentru prima dată anul acesta în România arata ca mâncarea procesată este soluţia majorităţii celor care mănâncă la serviciu. Peste 55% mănâncă de la cantină, restaurant sau preparate de la supermarket.

Şi peste 35% nu au o masă de prânz constantă sau nu iau niciodată prânzul la muncă. Autorităţile recunosc că nu pot verifica toate produsele gata preparate, dar vor să facă noi reguli.

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: "Etichetele sunt parcurse de consumatorul mediu, cel care nu este neapărat cel mai informat dintre noi, căruia i se pare că simplă înşiruire de E-uri înseamnă arome, cu toate că există unele care pot tulbura grav capacitatea de concentrare a copiilor de exemplu, să putem afişa într-un mod brutal, ca pe pachetele de ţigări, aceste lucruri la raft."

O altă soluţie ar fi etichetele colorate.

Alexandra Cucu, director în Institutul Naţional de Sănătate Publică: "Etichetarea nutriţională pe coduri de culoare. Ca să ştie omul, domle asta e verde sau e roşu. Sigur, vă daţi seama, este o bătălie singuri împotriva tuturor. Mai rău că la ţigări, Va fi sănătatea publică versus toţi ceilalţi care nu-şi vor dori etichetarea."

Alimentaţia echilibrată şi programe de sănătate mai bune au dus la reducerea incidentei bolilor cardiace în Franţa, ţară care avea în urmă cu 20 de ani, ca şi România, cele mai multe decese provocate de afecţiunile circulatorii şi de inimă. La noi politicile publice existente, precum şi recomandările oficiale de consum sunt neschimbate în ultimii 10 ani, timp în care a crescut doar taxarea viciilor.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Elevi din Baia Mare, puși în pericol. Ce s-a găsit în cantinele de lângă școli
Elevi din Baia Mare, puși în pericol. Ce s-a găsit în cantinele de lângă școli

Caz revoltător în Baia-Mare! Poliţiştii şi inspectorii sanitar-veterinari au descoprit carne expirată şi multă mâncare trecută de termenul de valabilitate, chiar în cantinele şi magazinele care funcţionează pe lângă şcolile din oraş.

De ce hamsiile, sardinele sau șprotul sunt cele mai bune surse de nutrienți
De ce hamsiile, sardinele sau șprotul sunt cele mai bune surse de nutrienți

Nu avem studii oficiale, însă ne este clar că preferințele românilor, în materie de pește, se orientează către speciile mari.

Un băiețel de 4 ani a căzut de la zeci de metri înălțime. Cum a supravieţuit
Un băiețel de 4 ani a căzut de la zeci de metri înălțime. Cum a supravieţuit

Un băiețel în vârstă de 4 ani din Nonthaburi, Thailanda, a supraviețuit miraculos după o căzătură groaznică de 30 de metri înălțime. Norocul lui a fost că a aterizat pe un stand de alimente care a atenuat impactul.

Aplicaţia oficială care găseşte cele mai mici preţuri la alimente. Cât a costat realizarea ei
Aplicaţia oficială care găseşte cele mai mici preţuri la alimente. Cât a costat realizarea ei

Monitorul preţurilor la alimente va fi lansat pe 15 octombrie, iar consumatorii vor putea compara preţurile pentru 30.000 de sortimente în lanţurile de magazine existente în România.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.