(P) De ce să alegi un ceas mecanic?

(P) De ce să alegi un ceas mecanic?

Este ceva special la un ceas cu o mișcare mecanică în interior. Sigur, un ceas de cuarț alimentat cu baterie sau cu energie solară va fi mai precis, iar un ceas mecanic necesită întreținere; o curățare profundă și lubrifiere la fiecare câțiva ani.

Dar dacă ești în căutarea unui ceas pe care să-l lași moștenire, apelezi la un ceas mecanic clasic.

Măiestria acesta este cel mai important punct atunci când vine vorba de ceasuri mecanice pentru că, în esență, suntem fascinați de măiestria ceasului.

Diferențele dintre un ceas mecanic și unul cu cuarț

Dacă ești o persoană interesată de inginerie, vei deveni aproape în mod natural fascinat de ceasurile mecanice, deoarece ceasurile acestea sunt, într-un fel, simbolul ingineriei fine. O mișcare mecanică avansată este formată din sute de piese care au fost asamblate meticulos, astfel încât să poată alimenta diferitele funcții ale unui ceas.

Ceasornicaria, în sine, este o artă incredibil de impresionantă și, prin urmare, purtarea unui ceas mecanic înseamnă că porți o piesă de inginerie avansată la încheietura mâinii, care a necesitat multe ore de lucru pentru fabricație. Și cu cât ceasurile tale sunt mai scumpe și mai rare, cu atât mișcările mecanice tind să fie mai avansate și, prin urmare, cu atât ceasul tinde să devină mai fascinant.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Prin urmare, este cu adevărat imposibil să compari un ceas mecanic bun cu un ceas de cuarț ieftin, dar totuși, atât de mulți oameni fac această comparație. Da, un ceas de cuarț va spune ora mai precis decât un ceas mecanic, indiferent dacă costă zeci de mii de dolari sau sute de mii de dolari, dar sincer, nu este vorba despre asta. Este vorba despre a fi mândru de ceea ce porți și de a aprecia lucrul pe care îl pui pe încheietura mâinii - la fel ca o piesă de artă pe care o expui pentru a putea fi admira.

Ceasurile mecanice de astăzi folosesc aceleași tehnici care au fost inventate și folosite cu sute de ani în urmă. Este o artă care continuă să fie relevantă, dar și o artă care continuă să inoveze și să depășească limitele, în ciuda faptului că a fost înființată cu mulți, mulți ani în urmă.

S-ar putea să nu știți acest lucru, dar sloturile clasice sunt foarte asemănătoare cu un ceas automat, în sensul că sunt în întregime mecanice; mașinăriile originale cu "single lever” folosesc un sistem de viteze și pârghii în jurul unei axe centrale pe care rolele se rotesc.

Spre deosebire de un ceas mecanic, cu un ceas de cuarț ieftin, vei avea un produs care nu a fost iubit în procesul de fabricație și, cel mai probabil, a fost fabricat de oameni cu condiții proaste de muncă. Ceasul mecanic, pe de altă parte, este fabricat de ceasornicari pricepuți, care s-au educat în timp pentru a stăpâni această artă. 

Ceasurile mecanice tind să țină mult mai mult decât un ceas cu cuarț. Majoritatea oamenilor care cumpără ceasuri de cuarț ieftine tind să arunce ceasul atunci când bateria se termină sau când ceasul se stinge. Acest lucru se întâmplă de obicei în câțiva ani. Ceasurile cu cuarț nu pot fi transmite din generație în generație. Dar ceasurile mecanice tind să continue să funcționeze an de an și au nevoie doar de servicii ocazionale, ca toate piesele de inginerie mecanică. Când este întreținut, un ceas mecanic poate continua să trăiască secol după secol.

Ce ceasuri mecanice sunt populare în 2023? 

În ceea ce privește categoriile de ceasuri, ceasul de scufundări a devenit destul de omniprezent și este probabil cel mai popular tip de ceas în acest moment. În special ceasul de scufundare automat a devenit un ceas foarte căutat de entuziaști și de cei pasionați de ceasuri.

Prima recomandare de ceas mecanic este Seiko SKX007 original. Acesta s-a bucurat de una dintre cele mai mari lansări care au avut loc vreodată pentru ceasurile automate la prețuri accesibile – o ocazie la fel de monumentală ca și anunțul întreruperii sale în 2019.

Cu toate acestea, Seiko a simțit nevoia să retragă acel scafandru iconic pentru a face loc un nou val de modele Seiko 5 care ar duce mai departe moștenirea estetică a SKX, a seriei SRPD sau, așa cum a numit-o pe internet, Seiko 5KX.

Cu funcții cum ar fi coroana de la ora 4, mâinile de scafandru Seiko, carcasa SKX și chiar și mâinile originale, 5KX poartă designul iconic Seiko în epoca modernă. Există o mare varietate de opțiuni de cadran, finisaje ale carcasei și chiar stiluri disponibile (de la versiunile cu ramă netedă la versiunile Seiko Streets). Dar cel mai mare upgrade primit de carcasa SKX a fost mișcarea automată 4R36.

Inițial, SKX007 a prezentat 7S26, un pilon de bază în mișcările interne Seiko funcționale, fără flori, fiabile. Cu toate acestea, au existat unele caracteristici de la 7S26 care au lipsit, motiv pentru care calibrul 4R36 din noile modele Seiko 5KX este un upgrade.

A doua recomandare de ceas este Orient Mako II – iar cea mai mare valoare a acestui ceas provine din mișcarea lui automată. Alimentată de Orient F6922, aceasta este o mișcare automată care, de asemenea, se înfășoară manual, hack și are un rating de precizie de -15/+25 secunde pe zi, ceea ce este respectabil pentru un ceas mecanic pentru bărbați, din intervalul său de preț.

Pe lângă mișcare, carcasa din oțel inoxidabil a lui Orient Mako II are o rezistență la apă de 200 m și un diametru al carcasei de 41,5 mm. Fie că ești în căutarea primului ceas mecanic sau a unui ceas de scufundări grozav, Mako II este cea mai bună opțiune raport calitate/preț.

Dacă te-am convins să arunci un ochi peste ingineria fascinantă din spatele ceasurilor mecanice, cu siguranță vei întâlni multe alte modele care te vor atrage.

 

Decizia ONJN nr. 2015/29.08.2022 

Licenta nr. L1160658W000323

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!

Într-o lume în care energia verde devine din ce în ce mai importantă, sistemele fotovoltaice câștigă popularitate datorită beneficiilor lor ecologice și economice.

(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu
(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu

Suntem deosebit de onorați de a fi alături de regizorul Tudor Giurgiu și de echipa sa, la prezentarea filmului NASTY la cea de-a 77-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes.

(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo
(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo

Potrivit Uniunii Europene, unul din șase decese din România este cauzat de afecțiuni oncologice. Deși incidența locală a cancerului este sub media UE, mortalitatea este cu 7% peste medie, cu o tendință de creștere constantă în ultimii 10 ani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.