Păstrează căldura în casă și amână facturile de încălzire cu aceste sfaturi simple

Incalzire locuinta
Shutterstock

Toamna începe să își facă simțită prezența, iar temperaturile încep să scadă considerabil, dar prețurile la energie nu au scăzut, așa că faptul că iarna întârzie anul acesta nu poate decât să fie o bucurie din acest punct de vedere.

Dacă vrei să pornești cât mai târziu încălzirea în casă, atunci trebuie să ții cont de câteva sfaturi care te vor ajuta să păstrezi cât mai mult timp căldura în casă.

Căldura în casă - cum să o păstrezi, fără să pornești centrala

Pe măsură ce temperatura începe să scadă, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a păstra căldura în casă fără să pornești centrala.

Folosește covoare

Covoarele nu numai că adaugă stil unei camere, dar sunt ideale ca să îți țină picioarele calde dacă ai gresie sau parchet.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Lasă soarele să îți încalzească locuința

În zilele însorite, trage perdelele deoparte și lasă puțin soare să intre. Razele vor ajuta să te încălzească chiar și în cele mai reci zile.

Trage draperiile noaptea

Dacă dai deoparte perdelele și draperiile pentru a lăsa soarele să intre în timpul zilei, trage-le înapoi pe timpul nopții. Perdelele sau draperiile la ferestre te vor ajuta să păstrezi căldura în casă.

Lasă ușa cuptorului deschisă

Când termini de copt și oprești cuptorul, lasă ușa cuptorului deschisă. Căldura va circula în bucătărie și va încălzi camera.

Folosește-te de aburul de la duș

Atunci când faci duș, lasă ușa băii deschisă, dacă este posibil. Aburul cald va putea circula în toată casa în acest fel și poate fi benefic pentru a reduce uscăciunea aerului de iarnă.

Pături, cuverturi, perne

Toate aceste accesorii pot face o casă mai confortabilă și, mai important, mai caldă după ce se termină vara.

Ele nu numai că vor crește temperatura, ci fac și spațiul să pară mai confortabil. Pentru a maximiza efectul, alege accesorii textile în culori calde (galben, portocaliu, roșu).

Pe unde se pierde căldura din casă

Incalzire locuinta

Atunci când pierzi căldură în casă, nu doar cresc facturile la energie, ci pune presiune și pe sistemul tău de încălzire. Această presiune poate duce în cele din urmă la o defecțiune și poate duce la înlocuirea sistemului de încălzire mai devreme decât te-ai aștepta.

Pentru a preveni pierderea semnificativă de căldură, verifică următoarele zone ale casei tale pentru a determina zonele cu izolare slabă sau cu risc de pierdere de căldură.

20% din căldura din casă se pierde prin pereții subsolului sau beciului. Acest lucru se datorează faptului că fundația pereților subsolului și placajul de ciment sunt prost izolate. Cea mai bună soluție pentru aceasta este să finisezi subsolul dacă este din ciment (așa cum sunt majoritatea), sau să adaugi mai multă izolație pe pereți.

Aproximativ 38% din pierderea de căldură din casa ta provine din crăpături în pereți, ferestre și uși (adesea invizibile cu ochiul liber). Etanșezează ramele ușilor, tocurile ferestrelor de la balcon și de la intrare instalând benzi de etanșare speciale pentru a opri pierderea căldurii.

Ferestrele cauzează multă pierdere de căldură deoarece sunt făcute din sticlă, care este un izolator slab. Există câteva modalități de a preveni pierderea de căldură prin ferestre.

În primul rând, instalarea ferestrelor cu trei foi de sticlă sau ferestre cu geam termopan poate reduce pierderea de căldură prin ferestre cu aproximativ 10-20%. O modalitate mai eficientă din punct de vedere financiar este izolarea ferestrelor tale prin instalarea foliilor de plastic pe geamurile existente.

Un strat de plastic poate reflecta căldura înapoi în casă în timpul iernii și poate fi ușor instalat cu ajutorul unui uscător de păr.

Pierderea de căldură prin pereți are loc în general din cauza contactului cu vremea rece. În timp, diferite tipuri de izolație din pereți își pot pierde eficacitatea și, prin urmare, trebuie înlocuite sau modernizate.

Adăugarea izolației pe pereți nu necesită renovări majore, însă dacă stai la bloc nu poți face asta.

Un alt loc prin care se pierde căldura din casă este prin plafonul sau podul tău. Crăpături sau găuri în podul sau plafonul tău, împreună cu ventilația necorespunzătoare, pot permite pierderea căldurii. Poți lua în considerare și izolarea ușii de acces la pod, dacă stai la casă.

Dacă stai la bloc, cel mai bine este să fie unul reabilitat termic. Dacă nu este, atunci investește în ferestre termopan de calitate și izolează bine ușa de la intrare folosind o pernă lungă și subțire specială pentru așa ceva.

Cât timp poți să amâni pornirea încălzirii în casă

Nu există o temperatură unică la care ar trebui să pornești încălzirea, ci depinde de cât de bine este izolată casa ta și de limitele tale de confort.

Casele mai bine izolate vor menține o temperatură confortabilă în interior cu temperaturi exterioare mai scăzute, deci fiecare casă este diferită.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să folosești un termostat de cameră pentru a controla încălzirea. Termostatul de cameră ar trebui să fie setat între 18°C și 21°C.

O setare mai scăzută pe termostat înseamnă că se folosește mai puțină energie și, prin urmare, poți să economisești bani în general.

Dar este, de asemenea, important de menționat că vârsta și nevoile medicale ale locuitorilor pot dicta necesitățile de temperatură ale unei case.

Menținerea termostatului la cel puțin 10 grade va proteja, de asemenea, conductele de îngheț.

Conductele înghețate nu numai că opresc funcționarea corectă a încălzirii, ci pot duce la complicații costisitoare, inclusiv conducte sparte și costuri colosale pentru reparații, așa că este ideal să știi că sistemul de încălzire funcționează înainte ca iarnă să se instaleze pe deplin.

O variantă este să izolezi casa cu tapet termic. Când vine momentul să pornești încălzirea, cele mai bune momente ca să dai drumul la căldură sunt dimineața și în timpul zilei când ești acasă.

Pentru a evita risipa de bani la facturile de energie, asigură-te că nu ai mobila poziționată direct în fața caloriferelor tale.

Orice mobilier lăsat în fața caloriferelor va bloca căldura, ceea ce înseamnă că vei folosi mai multă energie pentru a încălzi camera și vei risipi bani.

O altă chestie este că trebuie să cureți caloriferele și să le aerisești, ca să asiguri o bună funcționare.

Acestea fiind spuse, ca să faci economii la energie, folosește covoare, ia-ți o haină în plus, trage draperiile când e soare afară, setează termostatul pe o temperatură cuprinsă între 19 și 22 de grade și asigură-te că locuința este bine izolată.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.