Războiul Israel - Hamas a intrat într-o nouă etapă. „Vizăm anihilarea totală a Hamas”

×
Codul embed a fost copiat

Războiul cu Hamas a intrat într-o nouă fază, anunță oficialii de la Ierusalim care au lansat o invazie terestră în Gaza, însoțită de lovituri ale artileriei și bombardamente puternice.

Trupe și zeci de tancuri israeliene se află de aseară în Fâșia Gaza.

Armata israeliană le-a cerut, din nou civililor palestinieni să evacueze, imediat nordul enclavei.

Din Gaza vin informații sporadice și contradictorii, întrucât de aseară au căzut telecomunicațiile, dar relatările descriu un haos generalizat.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „În ultimele ore am întețit atacurile în Gaza. Aviația a lovit ținte subterane și elemente ale infrastructurii teroriste. În această seară, forțele terestre își extind activitatea.

Citește și
Bella Hadid
Bella Hadid rupe tăcerea cu privire la conflictul dintre Israel și Hamas. Ce mesaj a transmis fotomodelul palestinian
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ne reînnoim apelurile adresate populației civile din orașul Gaza și împrejurimi să se refugieze la sud de râul Gaza.”

Jurnaliștii aflați în sudul Israelului au relatat că aseară au asistat la cele mai puternice bombardamente de la începutul conflictului. Potrivit unor surse israeliene, la raiduri au participat 100 de avioane. După lovituri de artilerie, în lupta au intrat și tancurile.

General SUA: „Tancurile pot viza și lovi ținte aflate la 3.000 de metri distanță și chiar mai departe.
Pot presupune că vizează, dincolo de graniță, mișcări ale combatanților Hamas ori ale unor vehicule. Ar putea lovi de asemenea camioane care vin către granița cu Israelul că să plaseze explozibili. ”

Deborah Haynes, jurnalist: „Probabil auziți dinspre dreapta mea forțele israeliene trăgând spre Gaza, care e în spatele meu. Se aud explozii, am auzit și drone trecând pe deasupra capului, dar și avioane de lupta. Iar cu câteva minute mai devreme s-au auzit schimburi masive de focuri.”

Sub loviturile năprasnice, în enclava controlata de Hamas au picat rețelele de telefonie și internet. Unii jurnaliști au transmis totuși relatări prin satelit.

Tareq Abu Azzoum, corespondent Al Jazeera: „Vă rog, dacă ne auziți, transmiteți mesajul nostru întregii lumi, suntem izolați în Gaza. Încă o dată suntem complet izolați. Nu avem semnal la telefon sau internet. Ne este foarte greu să comunicăm sau să luăm legătura cu rudele noastre din alte zone. Auzim doar bombardamente în toate părțile, toată lumea este îngrozită, este înfricoșător.”

Cum telefoanele nu funcționau, șoferii ambulanțelor din Gaza se îndreptau în direcția exploziilor.

În acest timp, Adunarea generala a ONU cerea cu o largă majoritate un „armistiţiu umanitar imediat". Rezoluţia, inițiată de Iordania, a fost votată de 120 de țări. 14 state, între care Statele Unite ori Austria, au votat împotrivă. Iar restul de 45 de țări membre ONU s-au abținut de la vot, inclusiv Romania, Regatul Britanic, Germania, Canada ori Italia.

James Cleverly: „Apeluri generale la un armistițiu nu au cum să ajute la ceva. Încă n-am auzit vreun mesaj de la Hamas care să inspire încredere că ar dori ori ar fi dispus să respecte un armistițiu.”

Pe de alta parte, în Israel, rudele ostaticilor nu sunt convinse de argumentele guvernului.

E corect să spunem că, între eliberarea ostaticilor și eradicarea Hamas, Israelul a ales distrugerea Hamas?

Eylon Levy, purtător de cuvânt guvern Israel: „Este absolut incorect. Cele două obiective merg mână-n mână.”

Nic Robertson: „Am putea spune că, în acest moment, „vorbesc” tancurile, artileria și armele, dând greutate argumentelor exprimate de Israel la negocierile de la Doha privind eliberarea ostaticilor. Iar Hamas răspunde cu baraje de rachete lansate spre Tel Aviv. Ce nu știm este dacă evoluțiile de pe câmpul de luptă sunt menite să sporească presiunea la negocieri ori, de fapt, indică eșecul negocierilor?”

Cu o intensitate puțin atenuată, luptele din Gaza au continuat și pe lumină.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF: „În Gaza, războiul a intrat într-o nouă fază. Iau parte la operațiuni infanteria, divizia de inginerie, artileria, toate însoțite de foc masiv din aer. Trupele încă sunt în Gaza și continuă operațiunile.”

Eylon levy, purtător cuvânt guvern Israel: „Israelul a decis că nu mai poate trăi cu această enclavă jihadistă la frontierele sale. Zilele ce urmează vor fi lungi și dificile pentru că vizăm anihilarea totală a Hamas. Vânăm fiecare tunel, fiecare lansator de rachete, fiecare comandant Hamas, fiecare activist Hamas.”

În acest context, armata israeliană a prezentat jurnaliștilor dovezi că principala bază de operațiuni a Hamas se află sub spitalul Al Shifa, cea mai mare unitate medicală din orașul Gaza.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF: „Avem dovezi că sute de teroriști au năvălit în spitalul Shifa că să se adăpostească după masacrul din 7 octombrie. În perimetrul spitalului sunt întrări în tunelurile subterane. ”

Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF: „Când instituții medicale sunt folosite că baze teroriste, acestea riscă să-și piardă protecția în fața atacurilor noastre, în acord cu legislația internatională.”

Chiar în timp ce trupele și tancurile erau în interiorul Fășiei Gaza, teroriștii Hamas au reușit să lanseze noi rachete spre sudul și centrul Israelului.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Anunț oficial al Israelului:
Anunț oficial al Israelului: "Am intrat într-o nouă fază în război. Pământul în Gaza s-a cutremurat"

Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a declarat sâmbătă că războiul împotriva mişcări islamiste Hamas "a intrat într-o nouă fază", după o noapte de bombardamente intense şi o incursiune terestră a armatei israeliene în Fâşia Gaza.

 

Bella Hadid rupe tăcerea cu privire la conflictul dintre Israel și Hamas. Ce mesaj a transmis fotomodelul palestinian
Bella Hadid rupe tăcerea cu privire la conflictul dintre Israel și Hamas. Ce mesaj a transmis fotomodelul palestinian

Bella Hadid a publicat online o declarație sfâșietoare pe fondul conflictului actual dintre Israel și Hamas, spunând că Palestina „nu își poate permite tăcerea noastră.”

 

Coreea de Nord ar fi ajutat Hamas la pregătirea atacurilor. Israelul susține că are dovezi
Coreea de Nord ar fi ajutat Hamas la pregătirea atacurilor. Israelul susține că are dovezi

În timp ce militanții Hamas și Israelul continuă bombardamentele reciproce, o luptă intensă are loc și pe frontul diplomatic. Ambele tabere încearcă să încline balanța opiniei publice și să obțină sprijin pe plan internațional.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.