Boris Johnson, despre Franța înainte de război: ”Să n-aveți nicio îndoială, francezii au fost în negare până în ultima clipă”

×
Codul embed a fost copiat

Războiul din Ucraina a avut încă o zi cumplită. Bombardamentele rusești care au țintit infrastructura critică au lăsat iarăși întregul Kiev, dar și multe regiuni ale Ucrainei, fără lumină și apă.

Rachetele au ucis cel puțin 3 oameni, iar în Zaporojie au făcut una cu pământul o maternitate. Un bebeluș a murit. Compania care administrează energia nucleară a Ucrainei a anunțat că s-a impus deconectarea de urgență, ca măsură de protecție, a trei centrale nucleare. La fel ca pe 15 noiembrie, atacurile rusești asupra Ucrainei au provocat o pană masivă de curent și în Republica Moldova.

În altă ordine de idei, Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate o rezoluție prin care Rusia este declarată stat sponsor al terorismului. La scurt timp după vot, Parlamentul European a fost ținta unui atac cibernetic.

Peste 30 de rachete ruseşti s-au năpustit miercuri numai asupra Kievului. Majoritatea au fost neutralizate de apărarea antiaeriană, dar zece au aruncat capitala în haos. Unul dintre proiectile a căzut pe un bloc din cartierul Podilski.

Iar clădirea a fost înghiţită de flăcări, în timp ce locatarii încercau să scape. Din cauza penei de curent declanşate de noul val de bombardamente, în oraş s-au creat ambuteiaje masive.

Citește și
ucraina iarna
Primarul din Kiev avertizează că urmează cea mai grea iarnă de după Al Doilea Război Mondial
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Şi în Republica Moldova, din cauza atacurilor ruseşti, rețelele de electricitate s-au deconectat automat, ca măsură de protecție. În Chișinău, alimentarea s-a reluat după 2 ore, dar în restul țării persistă problemele.

Așa arată acum maternitatea din Zaporojie după ce rușii au bombardat-o dimineață. Un nou născut a fost ucis, iar mama lui şi medicul au fost salvați de sub dărâmături de echipele de urgență.

Un alt bombardament al ruşilor a vizat Hersonul din care s-au retras recent. Cel puţin o persoană a fost ucisă şi mai multe ranite după ce proiectilele au căzut pe case. Această femeie, care nu era acasă în momentul atacului, tocmai a aflat că unul dinre copiii ei este grav rănit.

Femeie: ”Rușii nu sunt oameni, nici măcar animale nu-i pot numi. Nu i-am chemat noi aici și nici nu le-am omorât copiii. De ce ei ne ucid copiii?”

Speranţele unei minuni la spital sunt firave. Ruşii au luat cu ei, la plecare, majoritatea ambulantelor, iar spitalul nu are nici curent, nici încălzire.

Pe de altă parte, ruşii susţin că ar fi interceptat două drone, lansate azi-noapte de ucraineni în portul Sevastopol din Crimeea.

Continuă să apară imagini bulversante cu situaţia deplorabilă în care a ajuns a doua armată din lume. Noii recruţi ruşi sunt ţinuţi în corturi, în condiţii sanitare revoltătoare. Îşi aprind focuri ca să se dezmorţească. Cine îşi permite, îşi cumpără singur de mâncare, ceilalţi rabdă de foame. Nu e de mirare că tot mai mulţi dau frâu liber furiei.

Şi rudele multora dintre cei 300.000 de ruşi recent mobilizaţi lansează apeluri disperate.

Femeie: ”Vladimir Vladimirovici, vă implorăm, trimiteți-ne băieții înapoi! Sunt mulți morți, mulți capturați între ei. Iar ceilalți sunt distruși fizic și psihic”.

Într-o înregistrare audio, obținută de jurnaliștii americani, un soldat rus descrie realitatea brutală de pe front.

Soldat: ”În unitatea noastră, la început au fost 96 de soldați. Acum sunt mai puțin de 50. Şi nimeni nu poate pleca acasă până când nu dă Putin acest ordin”.

Pe de altă parte, la Moscova apar tot mai des dezacorduri chiar între propagandiștii Kremlinului. În timp ce unii susțin că Rusia ar trebui să folosească armele nucleare ca să câștige războiul, alții pun sub semnul îndoielii legitimitatea Rusiei în regiunile ocupate.

Marea Britanie trimite elicoptere în Ucraina

Revenind la tabăra ucraineană, după vizita făcută de premierul Rishi Sunak la Kiev, ministerul britanic al apărării a anunţat trimiterea a trei elicoptere Sea King, pentru prima dată de la începutul războiului.

Nu e suficient, ripostează predecesorul lui Sunak, într-un interviu acordat postului CNN.

Boris Johnson: ”Trebuie să le furnizăm (ucrainenilor) sisteme de artilerie mai bune. Și, să fiu sincer, nu doar elicoptere, ci și avioane, nu e nevoie de unele sofisticate, ci de unele suficient de rapide cât să poată vâna drone”.

Inconfundabilul şi mereu indiscretul Boris Johnson a făcut şi alte comentarii de natură să stârnească rumoare în cancelariile occidentale.

”Invazia a fost un șoc imens, toți am fost ca trăsniți. Dar unele țări au avut perspective diferite. Să n-aveți nicio îndoială, francezii au fost în negare până în ultima clipă. Germania, din tot soiul de raționamente economice solide...o să vă spun ceva groaznic...Punctul de vedere al Germaniei a fost la un moment dat că, dacă se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să cedeze, să se retragă. Mi s-a părut un fel îngrozitor de a privi lucrurile. Mi-amintesc și că italienii, dependenți masiv de hidrocarburile rusești, la un moment dat au spus că nu vor putea susține poziția comună. Dar, până la urmă, ce s-a întâmplat a fost că toți ne-am unit. Joe Biden a zis că pur și simplu nu avem de ales, nu se poate negocia cu individul ăsta (Putin)”, a mai menționat Boris Johnson.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
România înregistrează tot mai multe cereri de azil ale cetățenilor din Federația Rusă. Care sunt motivele invocate
România înregistrează tot mai multe cereri de azil ale cetățenilor din Federația Rusă. Care sunt motivele invocate

În România sunt înregistrate tot mai multe cereri de azil ale cetățenilor din Federația Rusă. În plin război, zeci de ruși cer protecția statului român pe motiv că viața le este pusă în pericol ori sunt persecutați de regimul de la Kremlin.

Primarul din Kiev avertizează că urmează cea mai grea iarnă de după Al Doilea Război Mondial
Primarul din Kiev avertizează că urmează cea mai grea iarnă de după Al Doilea Război Mondial

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, avertizează că pentru trei milioane de locuitori din capitala Ucrainei urmează o iarnă grea.

 

Kremlinul acuză Kievul de crime de război. Rusia susține că ucrainenii ar fi executat 10 prizonieri de război ruși
Kremlinul acuză Kievul de crime de război. Rusia susține că ucrainenii ar fi executat 10 prizonieri de război ruși

„Este risc de accident nuclear la centrala atomică de la Zaporojie”, a avertizat șeful Agenției pentru energie nucleară a Rusiei. Moscova și Kievul se acuză reciproc după noile bombardamente, în weekend - peste 30 de lovituri după cum susțin rușii.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.