Adevăratul Evgheni Prigojin nu s-ar fi aflat în avionul prăbușit. Ce metode folosea pentru a se face dispărut

×
Codul embed a fost copiat

Încă nu există o confirmare oficială de la Kremlin. Dar Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, este considerat decedat după ce avionul său s-a prăbușit în apropiere de Moscova.

Autoritățile ruse afirmă că toți cei 10 oameni aflați la bord, 7 pasageri și 3 membri ai echipajului au pierit. Iar printre pasageri au fost Prigojin, precum și mâna sa dreapta, mai puțin cunoscutul comandant Wagner Dmitry Utkin.

Curg speculațiile despre ce s-a întamplat cu avionul privat. Dar, potrivit serviciilor de informații occidentale serviciul de securitate rus, FSB, ar fi cel mai probabil responsabil pentru distrugerea avionului.

Avionul privat al lui Evgheni Prigojin s-a prăbușit și a luat foc când s-a izbit de sol, lângă un sat din regiunea Tver.

Avionul plecase de la Moscova spre Sankt Petersburg. Și s-a prăbușit pe la jumătatea distanței, la mai puțin de 30 de minute de la decolare.

Citește și
Dmitri Utkin
Cine a fost Dmitri Utkin, fost ofițer GRU și considerat mâna dreaptă a lui Evgheni Prigojin
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Femeie: Crezi că mai e cineva mort acolo? Unul este sfâșiat... Celălalt?

Bărbat: Da, doi dintre ei...

Cine se mai afla la bordul avionului

Resturile aparatului de zbor s-au împrăștiat pe o rază de 2 kilometri. Coada a fost smulsă, ca după o explozie, și aruncată la distanță.

Potrivit Autorității aviatice ruse, se aflau la bord - și au murit - Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, dar și mâna lui dreaptă, un comandant și cofondator Wagner, Dmitri Utkin. La fel, au pierit, ceilalți 5 pasageri, toți mercenari Wagner și trei membri ai echipajului.

Un canal Telegram apropiat de Wagner susține că avionul a fost doborât. De altfel, sunt speculații intense despre cauza prăbușirii - de la explozia unei bombe la bord, poate ascunsa in trenul de aterizare, până la o lovitură cu o rachetă sol-aer.

Dmitri Oreshkin, profesor la Universitatea Liberă din Riga: „Aceasta este o acțiune demonstrativă. Până la urmă, Prigojin ar fi putut fi otrăvit discret și ar fi murit de atac de cord, ca mulți opozanți ai lui Putin sau generali de-ai săi. Însă, este clar că doar eliminarea unei persoane nu este suficientă, trebuie să-i elimini și pe oamenii săi cheie. Opțiunea ideală ar fi să îi elimini pe toți împreună, ceea ce, de fapt, s-a întâmplat”.

Cu 48 de ore înainte a fost difuzat ultimul mesaj video cu Prigojin care s-ar fi aflat în Africa.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: Apariția neașteptată a lui Prigojin din nou în Africa putea fi văzută ca exilul acordat de Putin lui Prigojin. Dar asta nu prea se potrivește cu Putin pe care îl cunoaștem, slăbit masiv de rebeliunea armată (Wagner). Nu vă amăgiți, el nu și-a revenit brusc. Putin doar a fost în ofensivă de atunci, încercând cu disperare să recupereze acea imagine de om puternic, infailibil, total zdrobit de ceea ce a făcut Prijgon”.

Acum două luni, ocupase orașul Rostov, din sudul Rusiei.

Prigojin:Obiectivele militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”.

E un marș al justiției, nu un puci - trâmbița atunci Prigojin, care contesta vehement ierarhia militară de la Moscova, ministrul Apărării și șeful Marelui Stat Major.

Și-a înscenat Prigojin moartea?

Dar puciul de o zi eșuat în urmă cu două luni a fost cea mai mare sfidare și umilință la adresa puterii de la Kremlin și la adresa lui Putin iată ce mărturisea într-un interviu, înainte de rebeliune.

Prigojin: Da, dar nu iert tot.
Reporter: Ce nu puteţi ierta?
Prigojin: Trădarea.

Așa că în opinia multora, ultimele săptămâni au fost pentru liderul Wagner cronica unei morți anunțate.

Joe Biden, președintele SUA: Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins.

Reporter: Credeți că Putin e implicat?

Joe Biden: Nu se întâmplă multe în Rusia în spatele cărora să nu fie Putin.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu avem nicio legătură cu această situație, asta e sigur. Dar cred că toată lumea înțelege cine este implicat”.

Cum era de așteptat, Putin nu a făcut nicio referire la Evgheni Prigojin, când s-a adresat dimineață prin videoconferința summitului țărilor emergente din Africa de Sud.

Miercuri seară, când s-a prăbușit avionul, televiziunile ruse arătau imagini cu liderul de la Kremlin luând parte la ceremonia comemorării a 80 de ani de la o bătălia de la Kursk, unul dintre momentele de cotitură din cel de al Doilea Război Mondial. Putin a decorat militari participanți la asa-numita operațiune militară specială din Ucraina.

La Sankt Petersburg, oamenii aduc flori și candele în fața fostului cartier general al Wagner.

Diana Magnay, Sky News, Sankt Petersburg: „În mod evident, Prigojin este drag inimilor multor oameni de aici din St. Petersburg, este locul de unde provine și probabil, tot aici, a recrutat mulți dintre oamenii săi”.

Potrivit unor surse, înaintea testelor ADN trupul lui Prigojin ar fi fost identificat, oficial, la morgă primul indiciu fiind absența unui deget. Și telefonul acestuia ar fi fost găsit printre resturile epavei.

Însă, unii analiști pun sub semnul întrebării prezența adevăratului Evgheni Prigojin în avionul distrus. Și nu exclud o teribilă înscenare, astfel că Prigojin să fi fost extras și să dispară într-un exil secret.

Keir Giles, expert în Rusia, Senior Consulting Fellow Chatham House:Rămâne de văzut dacă acesta este de fapt șeful Wagner sau cineva care călătorea sub numele de Evgheni Prigojin. Știm că Prigojin obișnuia să folosească pseudonime, dar în același timp avea și persoane care-i foloseau numele în călătorii, o măsură de securitate pe care acesta o lua”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ce au observat martorii înainte ca avionul lui Prigojin să se prăbușească. „S-a auzit ceva ca o împușcătură”
Ce au observat martorii înainte ca avionul lui Prigojin să se prăbușească. „S-a auzit ceva ca o împușcătură”

Mai mulți cetățeni ruși care trăiesc în apropierea locului accidentului aviatic în care a murit Evgheni Prigojin au povestit presei locale ce au văzut și auzit înainte de prăbușirea avionului.

Cine a fost Dmitri Utkin, fost ofițer GRU și considerat mâna dreaptă a lui Evgheni Prigojin
Cine a fost Dmitri Utkin, fost ofițer GRU și considerat mâna dreaptă a lui Evgheni Prigojin

Dmitri Valerievici Utkin, cunoscut ca fiind un apropiat aliat al lui Evgheni Prigojin și comandant al trupelor Wagner, a murit în urma accidentului aviatic al aeronavei lui Prigojin din Rusia.  

CNN: Kremlinul nu a spus încă nimic despre accidentul aviatic al lui Prigojin
CNN: Kremlinul nu a spus încă nimic despre accidentul aviatic al lui Prigojin

La aproape 24 de ore de la prăbuşirea unui avion care, potrivit autorităţilor ruse, îl avea la bord pe şeful Wagner, Evgheni Prigojin, şi pe doi dintre cei mai importanţi locotenenţi ai săi, Kremlinul nu a spus nimic despre incident.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.